Wymiana żarówek w Chevrolet Spark

01 Maj 2013, 07:27

Witam - mam problem z wymianą zarówki postojowej w lampie mijania [prawy zgodnie z kierunkiem jazdy]. Jest tam bardzo mało miejsca z powodu rozdzielacza ABS,mogę dodknąć
zarówki 2-ma palcami ale wyjąć nie. Jak ktoś wie jak to zrobić to dzięki za pomoc.
Chodzi o samochód Spark z 2006 roku.Malutka żarówka a duży problem. Pozdrawiam. :( :D
Zygwrob
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 5-1979
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: chevrolet Spark
Silnik: 0,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Maj 2013, 09:41

W wielu "nowoczesnych" autach aby dostać się do żarówek trzeba demontować zderzak.. W niektórych "wystarczy" zdjąć koło.. :yes:
Może odezwie się ktoś z użytkowników tego maluszka..
Zassij sobie z netu książkę typu "sam naprawiam.." - tam będzie wszystko opisane.. :ok:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

14 Cze 2013, 20:15

Dzięki- silvo44,za rade ale niewiele pomogło bo nieznalazłem poradnika ;sam naprawiam;.
Ale chciałem napisać jak dałem sobie radę. Otórz zauważyłem że wlew do zbiornika spryskiwacza porusza się,okazało się że jest odkręcany i wtedy było więcej miejsca. Oprawa żarówki wchodzi do lampy przedniej na zatrzask [w niektórych się wykręce na zaczepy] złapałem oprawe i wymieniłem zarówke. :D :) Pozdrawiam .
Zygwrob
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 5-1979
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: chevrolet Spark
Silnik: 0,8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006

15 Cze 2013, 14:03

Gdybyś wrzucil wtedy fotkę, to zapewne podejrzewałbym, że ten wlew jest ruchomy - u mnie też tak jest.. :ok:
Ale dobrze, że sam opanowałeś - to dobry prognostyk na przyszłość - i rób zdjęcia jak cos robisz, to zrobimy poradnik.. dla innych :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

16 Cze 2013, 11:27

A jak wygląda sprawa z odkręceniem reflektora?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sie 2014, 14:34

W roczniku 2010, żarówka postojowa jest umieszczona na zatrzask.. Trzeba silnie pociągnąć (jest odpowiednia dostosowana do dwóch palców obudowa żarówki.
Nieprzeczę, iż było to problematyczne, w szczególności iż w salonie nie chcieli mi powiedzieć jak ją wymienić, a wcześniej próbowałem kilka razy i nic... Dzisiaj się udało... Na pewno jest niewiele miejsca, ale da się sięgnąć - oczywiści najpierw należy zdjąć obudowę gumową światła mijania wcześniej odłączając żarówkę mijania.. :D :ok:
Decyma
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 08 1992
Auto: Chevrolet
Rok produkcji: 2010