Witam,
noszę się z zamiarem sprzedaży mojej Astry H i kupieniem czegoś lepszego z dołożeniem 5-6 tys. Autem na pewno jeździłbym dalej gdyby nie jedna na pierwszy rzut oka błaha wada - brak klimatyzacji.
Samochód między innymi przez to udało mi się kupić w bardzo okazyjnej cenie jednak po 1.5 roku jazdy zmieniłem zdanie na temat przydatności tego dodatku między innymi przez wykonywaną pracę z ludźmi gdzie głupio przyjeżdżać do kogoś spoconym i walącym potem
![Szczęśliwy :D]()
w dodatku te parę dłuższych tras w roku przy wysokich temperaturach zamienia się w katorgę i zdarzały mi się już niebezpieczne sytuacje spowodowane nadmiernym przemęczeniem z upału.
Przechodząc do sedna chciałbym kupić jakiegoś nowego kompakta (ewentualnie trochę mniejsze) lepiej wyposażonego o podobnej dynamice i auta, które wydają mi się odpowiednie to:
- Fiat Bravo 1.4 T-Jet/1.9jtd ewentualnie 1.4 90km ale raczej za słaby
- Kia Ceed I/ Hyundai i30 I 1.4/1.6 benzyna lub 1.6 diesel
- Ford Focus II/ Fiesta VII 1.6 diesel / 1.6 benzyna
- Renault Megane III 1.6/1.4Tce benzyna
- Volvo C30 1.6 diesel
- Honda Civic VIII 1.8 benzyna
Chciałbym poznać co sądzicie o tych autach, czy mały diesel ma sens do jeżdżenia głównie po mieście (miasto dość małe więc rzadko stoję w większych korkach) oraz jakie inne pojazdy warto wziąć pod uwagę. Budżet to około 20-22 tys zależnie za ile udałoby się sprzedać astre.
PS
Czy może jednak próbować szukać kogoś kto dałby radę zamontować klimę w miarę rozsądnej cenie ponieważ porządny warsztat dał orientacyjną cenę bez dokładnej wyceny 5 tys wzwyż, co pokrywa się z opiniami, że montaż klimy jest ekonomicznie nieuzasadniony. Astra jest bardzo zadbana mechanicznie i ma instalację gazową założoną 1.5 roku temu (już się zwróciła i nieco zarobiła
![Razz :P]()
). Silnik jaki w niej siedzi to 1.6 115km, a auto jest z 2009 roku i ma 160 tys przebiegu.