Wymiany Astry H na coś lepszego z dopłatą 5-6 tys.

21 Kwi 2022, 17:51

Witam,
noszę się z zamiarem sprzedaży mojej Astry H i kupieniem czegoś lepszego z dołożeniem 5-6 tys. Autem na pewno jeździłbym dalej gdyby nie jedna na pierwszy rzut oka błaha wada - brak klimatyzacji.

Samochód między innymi przez to udało mi się kupić w bardzo okazyjnej cenie jednak po 1.5 roku jazdy zmieniłem zdanie na temat przydatności tego dodatku między innymi przez wykonywaną pracę z ludźmi gdzie głupio przyjeżdżać do kogoś spoconym i walącym potem :D w dodatku te parę dłuższych tras w roku przy wysokich temperaturach zamienia się w katorgę i zdarzały mi się już niebezpieczne sytuacje spowodowane nadmiernym przemęczeniem z upału.

Przechodząc do sedna chciałbym kupić jakiegoś nowego kompakta (ewentualnie trochę mniejsze) lepiej wyposażonego o podobnej dynamice i auta, które wydają mi się odpowiednie to:
- Fiat Bravo 1.4 T-Jet/1.9jtd ewentualnie 1.4 90km ale raczej za słaby
- Kia Ceed I/ Hyundai i30 I 1.4/1.6 benzyna lub 1.6 diesel
- Ford Focus II/ Fiesta VII 1.6 diesel / 1.6 benzyna
- Renault Megane III 1.6/1.4Tce benzyna
- Volvo C30 1.6 diesel
- Honda Civic VIII 1.8 benzyna

Chciałbym poznać co sądzicie o tych autach, czy mały diesel ma sens do jeżdżenia głównie po mieście (miasto dość małe więc rzadko stoję w większych korkach) oraz jakie inne pojazdy warto wziąć pod uwagę. Budżet to około 20-22 tys zależnie za ile udałoby się sprzedać astre.

PS
Czy może jednak próbować szukać kogoś kto dałby radę zamontować klimę w miarę rozsądnej cenie ponieważ porządny warsztat dał orientacyjną cenę bez dokładnej wyceny 5 tys wzwyż, co pokrywa się z opiniami, że montaż klimy jest ekonomicznie nieuzasadniony. Astra jest bardzo zadbana mechanicznie i ma instalację gazową założoną 1.5 roku temu (już się zwróciła i nieco zarobiła :P ). Silnik jaki w niej siedzi to 1.6 115km, a auto jest z 2009 roku i ma 160 tys przebiegu.
lisiu005
Obserwowany

Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6 115KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

21 Kwi 2022, 18:25

Chcesz dołożyć 5-6k i mieć na "nowe" auto 20-22 czyli zakładasz, że za obecne weźmiesz co najmniej 14-15
Zapomnij, jak ktoś zapłaci 9-10 to powinieneś otwierać szampana

A brak klimatyzacji to nie jest "błaha wada" tylko podstawa, przy autach za 3-4k trzeba już zwracać uwagę żeby działała
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Kwi 2022, 18:40

Typy masz dobre, tylko budżet się nie spina bo więcej jak 10k za to nie dostaniesz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Kwi 2022, 18:59

Tak jak koledzy wyżej brak klimy to duży minus i ciężko będzie sprzedać w "dobrych pieniądzach",realnie jak faktycznie dostaniesz 10k to będzie dobrze.
Ja bym na Twoim miejscu zrobił rozeznanie w okolicy po kilku warsztatach ile mniej więcej wzięli by za montaż klimy i zamontował ja (koszt myślę 3-4tys) bo jak sam mówisz masz zadbane mechanicznie auto i świeży gaz a tak to kupisz coś innego i Bóg wie co i ile trzeba będzie jeszcze wsadzić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.