Auto do 40 tys max Diesel

21 Kwi 2022, 20:57

Szukamy samochód do max 40 tys .
Nasze wymagania to:
- Diesel
- Duży samochód ,conajmniej coś pokroju naszzego dotychczasowego mondeo mk4
- wygodny
- żwawy
- kombi/sedan
- fajnie jakby był automat ,ale nie jest to warunek konieczny
- minimum 2008 rok
Wpadły nam w oko np.
Audi a6 c6 polift
BMW e60/e61
A nawet citroen c5
Wiecie za czym można by się jeszcze porozglądac ?
A może podpowiecie nam co najlepiej byłoby wybrać z tych trzech typów ?
Zdajemy sobie sprawę z kosztów utrzymania segmentów premium
Prosiaczki026
Nowicjusz

21 Kwi 2022, 21:47

Zdajemy sobie sprawę z kosztów utrzymania segmentów premium

No to nie pozostaje nic innego jak napisać - bierz co chcesz

A jeśli wprowadzić trochę rozsądku do rozważań to z niemieckich aut stawiałbym raczej na mercedesa, do stawki dorzucił volvo s80 a rozszerzając horyzonty o benzynę/hybrydę ale zapewne schodząc z rocznika lexusa gs
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2022, 09:44

Ja bym tu jeszcze dorzucił Opla Insignię 2.0 CDTI z automatem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Kwi 2022, 09:54

W C6 masz fajny silnik 2.0 TDI 170 koni z oznaczeniem CAHA do tego jednak nie wybrałbym automatu (z resztą są tańsze) auto duże, przestronne, wygodne - fakt może już trochę wiekowe bo sama bryła jest rodem z 2005 roku ale jak znajdziesz dobrze wyposażoną a jeszcze w s-line. Z silnikiem nie ma problemów jest na CR więc 2.0TDI zmienia znaczenie. Najbardziej zwracaj uwagę na przebieg ...
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

22 Kwi 2022, 11:00

Insignia ? Słyszałem ze lubią się popsuć ,a ile w tym prawdy ? :D
No i czy ten silnik byłby wgl żwawy do takiego dużego samochodu ?
Prosiaczki026
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 12:36

Prosiaczki026 napisał(a):Insignia ? Słyszałem ze lubią się popsuć ,a ile w tym prawdy ?
Nie bardziej niż BMW czy Audi :) wszystko zależy na jak eksploatowany wcześniej egzemplarz trafisz.
Prosiaczki026 napisał(a):No i czy ten silnik byłby wgl żwawy do takiego dużego samochodu ?
Masz wersję Bi-turbo jak potrzebujesz więcej mocy :wink:
motozakup napisał(a):silnik 2.0 TDI 170 koni z oznaczeniem CAHA do tego jednak nie wybrałbym automatu
Silnik bardzo dobry i warto na niego zwrócić uwagę ale co do skrzyni to w takim samochodzie i przy tym silniku bez DSG to prawie jak bez ręki :) fakt na te skrzynie trzeba uważać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

22 Kwi 2022, 13:24

Jeżeli chodzi o Insignię, to silnik 2.0 CDTi w połączeniu z automatem 6 biegowym jest tu chyba najbardziej odpowiedni. Chodzi tu głównie o to, że przy ciężarze oscylującym przy 2 tonach ma dość dobry moment obrotowy. No i jak dobrze pamiętam, to silnik już od 170KM można spotkać z napędem 4x4. Proponuję szukać auta dobrze po roku 2010, bo zostało kilka rzeczy poprawionych, a które bolały wcześniejsze roczniki. No i jak każde jedno auto ma swoje bolączki, a zasada jest jedna dla wszystkich - im więcej elektroniki, wyposażenia, tym więcej rzeczy jest się do zepsucia, ale gdyby na to patrzeć, to trzeba by piechotą chodzić. No i Insignia to Opel, a jak wiadomo Ople cieszą się dość dobrą opinia.

Jeżeli chodzi o Audi, to najczęstsza bolączka Diesli to oczywiście układ paliwa - pompy wysokiego ciśnienia, wtryskiwacze, w którejś wersji mocowej Diesla pojawia się tez problem z pompą oleju, a silniki sprzed liftu borykały się z problemem łańcuchów rozrządu, a do tego są aż 4 sztuki co generuje dość duże koszta wymiany. Oczywiście w autach po lifcie poradzono sobie z tym i problem juz nie występował. Oznaczenia silników poprawionych to CDYC i CDYA. Napewno tu trzeba omijać 2.0 TDi PD ( silniki z początków produkcji ( bazowe ). Tu lista bolączek jest naprawdę długa. Natomiast silnik z oznaczeniem 2.0 CDi CR jest już o wiele lepszy. Montowano je chyba od roku 2010. Mocniejsze wersje silnikowe mają również napęd 4 x 4.

Citroen C5 z kolei również jest dość fajnym autem, ale... Tu tak naprawdę to chyba w grę wchodziłby tylko jeden silnik - 2.0 HDi 160KM albo 180KM. Z tym, ze też maja jak dobrze pamiętam AdBlue. Reszta to zbyt słabe silniczki. Silniki 2.2 do 3.0 mają opinię paliwożerców. Minusem tych aut jest oczywiście zawieszenie hydropneumatyczne, więc ja bym szukał wersji z normalnym zawieszeniem, żeby nie szukać sobie kłopotów. Mimo, że to hydro jest fajną opcją. Silniki BiTurbo lepiej ominąć.

BMW jakoś nie lubię i się wolę nie wypowiadać :bored:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Kwi 2022, 16:02

Mogę zapytać jaki miałby być sens przesiadki z mondeo mk4 na insignię? Albo C5? Przecież to te same lata premiery itd. Zamiana dla zamiany
Już lepiej w 508 uderzyć bo trochę nowocześniejszy albo doklepać z 10k do budżetu i kupić mondeo mk5
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2022, 17:40

Wydaje mi się z 2.0TDI na ośce bez quattro nie było skrzyni DSG tylko multitronic - a tutaj opinie są różne :) nie wiem czy ogólnie audi jeszcze nie stało wtedy przy tiptronicu i to w wersjach 3.0TDI.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam