Wymienić głowice bez klucza dynamotrycznego?

09 Mar 2009, 12:41

czy jest mozliwe wymienic glowice bez klucza dynamotrycznego i cz jest to skomplikowane
rafdab12345
Nowicjusz

• 09 Mar 2009, 14:13

Nie możesz tego uczynić bez klucza dynamometrycznego,b.ważna jest siła dokręcenia ,nie możesz ani zbyt mocno ani słabo,tak na oko sie nie da, do tego musisz dokręcać śruby według odpowiedniego schematu,nie wolno ot tak sobie po kolei tylko istnieją odpowiednie reguły w kolejnosci dokręcania śrub.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

09 Mar 2009, 14:22

to zalerzy ile wart jest samochód i który to jest rocznik ja np. wymieniałem przy starszym modelu bez klucza i jezdzi całly czas tyllko trzeba wyczuć właściwy moment
    pawel2j
    Nowicjusz

Miejscowość: śliwniki

09 Mar 2009, 14:48

Pawel zgadzam się tylko trzeba mieć doświadczenie!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

09 Mar 2009, 21:26

no bardziej wyczucie w rękach aby nie przekręcię śrub.ale w tym roczniku jak glowica bedzie w dobrym stanie to nie powinno być zbytniego problemu....
    pawel2j
    Nowicjusz

Miejscowość: śliwniki

10 Mar 2009, 22:50

A ja mam klucz dynamometryczny wbudowany w rękę :D
    W nowszych modelach bardziej skomplikowanych nie ryzykował bym, ale w rocznikach 90 narazie nie miałem problemów.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bardzo szybkie mogą być minivany?
      Minivan to z założenia rodzinny samochód, który ma za zadnie przewieźć rodzinę, psa i całkiem pokaźny bagaż z punkt A do punktu B. Takie samochody nie budzą emocji wśród miłośników sportowej jazdy ...
      V Toyota Off-Road Festival - kolejny zlot fanów
      Piąty, jubileuszowy zlot fanów terenówek spod znaku Toyoty odbył się w miniony weekend we Włościejewkach niedaleko Poznania. Coroczna impreza przyciągnęła tym razem rekordową liczbę uczestników. Aż 125 ...

11 Mar 2009, 11:46

Witam.
    Panowie bez klucza dynamometrycznego to można sobie głowice w maluchu dokręcać albo w dużym Fiacie.
    Każdy szanujący się mechanik używa takiego klucza.
    Phantom ma rację głowice dokręca się według kolejności i dokładnych momentów.

Pozdro :)
    Calitrri 80
    Calitrri1980
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

14 Mar 2009, 23:15

co do kolejności to się zgadzam a co bo klucza to tak sobie a co byś zrobił jak byś go nie miał :shock: bez tego też się da i bardzo dobrze na tym pracuja laiki :D
    sandaczyk

16 Mar 2009, 13:21

miałem praktyki w 5 warsztatach i w żadnym nie używano klucza dynamometrycznego mimo że tylko na jednym takiego klucza nie było. Czyli popieram wypowiedzi przedmówców - albo doświadczenie, albo klucz dynamometryczny (no, można też zaryzykować :twisted: )
    Toniaczos
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska