Wymieszałem płyny chłodnicze i nie wiem co dalej

10 Kwi 2009, 10:05

Witam Państwa i uprzejmie prosze o radę :D

3 miechy temu kupiłem samochód i generalnie wszystko jest super! Stan super! Poprzedni właściciel twierdził, że "borygo jest świeże". ostatnio jednak postanowiłem dolać płynu, bo poziom jest poniżej minimum, zresztą taki poziom był od kupna, nie zmniejszył się. temperatura zawsze w normie. Mimo to postanowiłem dolać do wlaściwego poziomu bo czasami na postoju załączał wentylator na chłodnicy! Nie mogę się ostatnio skontaktować z poprzednim włascicielem by zapytać co on tam wlał - chyba gdzies wyjechał. Naczytałem się, różnych opinii o mieszaniu płynów chłodniczych. Kupiłem płyn DYNAGEL 2000 z dopiskiem "mieszalny w innymi płynami". Ten płyn, który mam w samochodzie jest niebieski, Dynagel jakiś rożowy. Dolałem tak by poziom był pomiedzy min - max. Kolor płynu zrobił się jakiś brązowy. Nie wiem teraz czy dobrze zrobiłem, czy wierzyć w zapewnienia na opakowaniu,że płyn jest mieszalny, czy jednak od razu jechać na warsztat i wymienić cały? Znalazłem troche opinii, że te płyny różnych producentów mają praktycznie ten sam skład, na glikolu itd... więc można mieszać bez obaw. Więcej jest jednak opinii by NIE mieszać! Co powinienem z tym zrobić? Zostawić wymieszany czy wymienić cały?

Za ewentualne odp. dzięx z góry :)
Myszkin
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: HONDA Civic Coupe Ej6 D16Y7

10 Kwi 2009, 12:15

Raczej nic się nie stanie z tym płynem, zwłaszcza, że idą ciepłe dni i płyn nie będzie poddawany niskim temperaturom. Moim zdaniem możesz zostawić tą mieszankę, a wymienisz przed zimą, żeby płyn nie zamarzł.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

10 Kwi 2009, 14:50

Tez raz tak dolałem w aucie firmowym....wymieszałem dwa kolory poprostu. Jezdziłem dlugo i nic sie nie działo ,jednak znajomy mechanik powiedział mi ze nie powinno sie mieszczac plynu chlodniczego dwoch kolorów.
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Kwi 2009, 16:49

Zgadzam się z tym mechanikiem.Nie powinno się mieszać płynów chłodzących silnik.Nie koniecznie,ale może dojść do np. rozszczelnienia układu chłodzenia.Płyny chłodzące są rózne i mają rózne właściwości.Jak je wymieszamy między sobą,to mogą(ale nie muszą) uszkodzić układ chłodzenia).Lepiej więc nie ryzykować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
    Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...
    10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...