Wymusiłem pierszeństwo, a poszkodowanyuciekł

08 Lip 2009, 16:28

Wymusiłem pierwszeństwo na skrzyżowaniu przejeżdżając przez drogę z pierwszeństwem nie ustąpiłem pierwszeństwem jadącemu z lewej strony skuterowi, uderzył we mnie na drodze już na drodze podporządkowanej, następnie zatrzymałem się, a poszkodowany uciekł. No i co teraz?
a i u mnie na samochodzie nic, więc dałem sobie spokój i odjechałem a i wydaje mi sie że skuter też cały(najwyżej jakaś rysa,n nie miałem okazji zobaczyć)

No i właśnie się zastanawiam czy może poszkodowany przyjsc po kilku dnaich i zgłosic kolizje,
thomson_1990
Nowicjusz

08 Lip 2009, 18:57

thomson_1990 napisał(a):No i właśnie się zastanawiam czy może poszkodowany przyjsc po kilku dnaich i zgłosic kolizje,

Jak Cię namierzy to może. Jeżeli u Ciebie nie ma żadnych śladów to możesz mu pokazać środkowy palec. Jeżeli jednak ślady są, to mówisz jak było. Dla bezpieczeństwa możesz zgłosić się na policję i przedstawić sprawę. Wtedy nikt Ci nie zarzuci, że to Ty uciekłeś i teraz kłamiesz.
Za ucieczkę z miejsca wypadku sprawcy są dosyć poważne konsekwencje.

A moim zdaniem trafiłeś na szczyla, który mimo, że miał rację, to spanikował. I takie dzieci jeżdżą po drogach... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lip 2009, 19:47

Albo na podwójnym gazie jechał...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Lip 2009, 21:33

Uderzył mnie w drzwi, w które kilka miesięcy temu uderzył pewien golf, za co dostałem odszkodowanie, więc jest to pewnie gdzieś odnotowane.
thomson_1990
Nowicjusz

09 Lip 2009, 18:46

Skoro uciekł,to najprawdopodobniej jechał pod wpływem.Powinieneś od razu zgłosić to na policję,bo w przeciwnym razie,jak on to zrobi(jak wytrzeźwieje),to może powiedzieć,że to ty uciekłeś i wtedy masz kłopot.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2009, 12:03

Powiedzcie tylko jak po kilku dniach udowodnić kto w kogo przywalił, i czy w ogóle takie zdarzenie miało miejsce? jeśli przy tym nie było żadnych świadków, a poszkodowany uciekł. W/g mnie są dwa wytłumaczenia takowego zachowania albo jechał "po kielichu" albo nieletni jechał bez uprawnień.
zaxsx
Początkujący

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...