Wymusiłem pierszeństwo, a poszkodowanyuciekł

08 Lip 2009, 17:28

Wymusiłem pierwszeństwo na skrzyżowaniu przejeżdżając przez drogę z pierwszeństwem nie ustąpiłem pierwszeństwem jadącemu z lewej strony skuterowi, uderzył we mnie na drodze już na drodze podporządkowanej, następnie zatrzymałem się, a poszkodowany uciekł. No i co teraz?
a i u mnie na samochodzie nic, więc dałem sobie spokój i odjechałem a i wydaje mi sie że skuter też cały(najwyżej jakaś rysa,n nie miałem okazji zobaczyć)

No i właśnie się zastanawiam czy może poszkodowany przyjsc po kilku dnaich i zgłosic kolizje,
thomson_1990
Nowicjusz

08 Lip 2009, 19:57

thomson_1990 napisał(a):No i właśnie się zastanawiam czy może poszkodowany przyjsc po kilku dnaich i zgłosic kolizje,

Jak Cię namierzy to może. Jeżeli u Ciebie nie ma żadnych śladów to możesz mu pokazać środkowy palec. Jeżeli jednak ślady są, to mówisz jak było. Dla bezpieczeństwa możesz zgłosić się na policję i przedstawić sprawę. Wtedy nikt Ci nie zarzuci, że to Ty uciekłeś i teraz kłamiesz.
Za ucieczkę z miejsca wypadku sprawcy są dosyć poważne konsekwencje.

A moim zdaniem trafiłeś na szczyla, który mimo, że miał rację, to spanikował. I takie dzieci jeżdżą po drogach... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lip 2009, 20:47

Albo na podwójnym gazie jechał...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Lip 2009, 22:33

Uderzył mnie w drzwi, w które kilka miesięcy temu uderzył pewien golf, za co dostałem odszkodowanie, więc jest to pewnie gdzieś odnotowane.
thomson_1990
Nowicjusz

09 Lip 2009, 19:46

Skoro uciekł,to najprawdopodobniej jechał pod wpływem.Powinieneś od razu zgłosić to na policję,bo w przeciwnym razie,jak on to zrobi(jak wytrzeźwieje),to może powiedzieć,że to ty uciekłeś i wtedy masz kłopot.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2009, 13:03

Powiedzcie tylko jak po kilku dniach udowodnić kto w kogo przywalił, i czy w ogóle takie zdarzenie miało miejsce? jeśli przy tym nie było żadnych świadków, a poszkodowany uciekł. W/g mnie są dwa wytłumaczenia takowego zachowania albo jechał "po kielichu" albo nieletni jechał bez uprawnień.
zaxsx
Początkujący

Miejscowość: Polska