Zainteresowanych zapraszam do artykułu:
Kto zapoznał się z moimi wcześniejszymi badaniami popularności marek samochodowych w Łodzi, wie że tuż za Fiatem uplasował się Opel. Fiat miał 13% udział w rynku, Opel 11%. Na trzecim miejscu znalazł się Volkswagen z 10% udziałem rynku. Fiat został już zbadany, postanowiłem więc zliczyć występowanie poszczególnych modeli Opla.
Co do Opla mam pewne spostrzeżenie. Wizytując w Niemczech (co za obrzydliwy język jest tam w użyciu) zauważyłem u właścicieli samochodów pewien motoryzacyjny nacjonalizm objawiający się przygniatającą przewagą niemieckich marek, przy czym samochody Opla były w zdecydowanej mniejszości. Krąży opinia, że Opel to najtańsza niemiecka marka motoryzacyjna, co należy tłumaczyć, że szukając najtańszego niemieckiego samochodu nowego lub używanego, natkniemy się na Opla.

Badania przeprowadziłem jak zwykle zliczając samochody na bałuckich parkingach w Łodzi. Z wykresu widzimy, że najczęściej występującym Oplem jest Astra. Astra stanowi 39% wszystkich Opli. W większości były to starsze modele Astra I. Na drugim miejscu uplasowała się Corsa. Można powiedzieć, że co czwarty Opel to Corsa. Opel Vectra bardzo podobny do Astry znalazł się na trzeciej pozycji i stanowił 17% wszystkich Opli.

Kiedy przyjrzymy się wykresowi zauważymy, że dominują tu trzy modele, oczywiście w wielu odmianach i generacjach. Pozostałe modele stanowią w zaokrągleniu nie całe 20% wszystkich Opli. Można powiedzieć, że jeśli ktoś nastawia się na zakup Opla ale jeszcze nie wie jaki model wybrać, wybór ten ma ułatwiony. (Brux)
źródło: 5051.us