Wypadanie zapłonów na benzynie, na LPG jest dobrze.

20 Paź 2014, 17:25

Witam,

Od pewnego czasu po odpaleniu samochodu pojawiała się kontrolka "Check Engine" i silnik dziwnie pracował. Jak auto się rozgrzało i przełączyło na gaz zatrzymywałem się, gasiłem i ponownie odpalałem już na LPG i kontrolka gasła a silnik pracuje normalnie.

Po podłączeniu pod komputer pokazały się kody P0330, P0331, P0332, czyli wypadanie zapłonów pierwszego i drugiego cylindra.

Po skasowaniu błędów i odpaleniu auta na LPG nic się nie pojawia.
Cóż to może być? Wtryskiwacze banzynowe?

Z góry dziękuję za pomoc.

Autko to Mercedes S500 V8 309KM z 1999 roku.
ceeneer
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406R
Silnik: 2.0 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

20 Paź 2014, 17:35

A jeździsz na oparach w baku? Pojeździj na benzynie i zobacz czy objawy wrócą i czy na pewno dotyczą benzyny, bo może być tak, że to są błędy są od gazu, a ty je błędnie interpretujesz?
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda

20 Paź 2014, 17:51

Mam w baku zawsze więcej niż 25% benzyny.

Czemu błędnie, jeżeli działa dobrze na LPG, a na PB występuje problem?
ceeneer
Nowicjusz

20 Paź 2014, 18:22

No to przyczyną może być wtrysk benzyny, lub lejący wtrysk LPG, ewentualnie niewłaściwe ciśnienie paliwa, ale powinno to być zasygnalizowane w tym aucie, odpowiednim błędem. Pojeździj na samej benzynie, tak jak Ci radziłem. Jeżeli wtrysk się przypchał to może się sam odetka. Do paliwa też można wlać jakiś dobry preparat, do czyszczenia wtrysków. Jeżeli problem nie ustąpi, trzeba sprawdzić, czy wtrysk gazu na pewno nie pracuje. Możesz go podmieć z innym np.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Paź 2014, 18:53

O właśnie, może zamienię benzynowy wtryskiwacz z innym (np. 1 z 6, 2 z 5) i zobaczymy, czy komputer pokaże błędy z tych cylindrów. Tym autem bardzo łatwo wypalić cały bak benzyny więc wpadnę jutro na stację, zatankuje do pełna i doleje jakiegoś płynu i zobaczymy, co się stanie.
ceeneer
Nowicjusz

27 Paź 2014, 23:46

Wymieniłem wtryskiwacze benzynowe i chodzi jak nowy. Dzięki :)
ceeneer
Nowicjusz

28 Paź 2014, 10:44

Dobrym pomysłem będzie wypłukać bak paliwa i wymienić filtr, jak nie chcesz mieć kolejnych wydatków w przyszłości. Woziłbym też więcej paliwa w baku, niż 25%
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika