Wypadek a auto jeszcze nie przerejestrowane

30 Sie 2010, 17:24

Witam.

Przejdę od razu do rzeczy.

Kolega kupił auto z 1,5 tygodnia temu, jeszcze nie przerejestrował na siebie.
Z tego co mi wiadomo poprzedni właściciel już wyrejestrował auto ( chyba).
Dziś jadąc z kolegą ( ja prowadziłem) spowodowałem wypadek, najechałem na samochód przede mną... ( długa historia... :evil: ). Na szczęście Pani z 206 była miła i spisaliśmy tylko
orzeczenie wypadku. Zero policji.

Teraz mam pytanie.
Czy mój kolega, na którego jest umowa kupno sprzedaży będzie musiał ponieść jakieś konsekwencje, OC jest jeszcze na starego właściciela. Ja wpisałem w orzeczeniu że To ja prowadziłem.

Kobieta będzie chciała iść do PZU żeby jej naprawili auto ( wgnieciona tylna klapa od bagażnika) Co teraz z tym będzie?

Czy po prostu ściągną pieniądze z ubezpieczenia od poprzedniego właściciela, czy osoba prowadząca ( czyli ja) będę musiał ponieść za to jakieś koszty?
An2
Nowicjusz

30 Sie 2010, 20:38

tak ściągną z ubezpieczenia na przerejestrowanie masz 30 dni od daty zakupu
Rafal1234
Nowicjusz

Miejscowość: bychawa

30 Sie 2010, 21:18

dobre pytanie, z czyjego ubezpieczenia?? ja stawiam na wlasciciela nawet jak nie zarejestrowal
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Sie 2010, 13:45

dobre pytanie, z czyjego ubezpieczenia?? ja stawiam na wlasciciela nawet jak nie zarejestrowal

Z aktualnego ubezpieczenia, czyli na poprzedniego właściciela. Natomiast gdy on dostanie info o tym fakcie, to pokaże umowę kupna-sprzedaży i wtedy ubezpieczyciel skontaktuje się z nowym właścicielem.[/youtube]
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

31 Sie 2010, 17:16

Ubezpieczalnia wyśle list do poprzedniego właściciela.
On pokaże umowę kupna sprzedaży, że to nie on zrobił stłuczkę, nie on kierował.
Więc nie jemu pójdą zniżki.
Ubezpieczalnia zgłosi się do kierowcy czyli mnie,
i teraz....
Teoretycznie jest 30 dni na przerejestrowanie,
minęło ok 14 dni. Więc ubezpieczenie, które dał mi poprzedni właściciel jak najbardziej będzie ok? Bo przecież kolega się nie zrzekał OC i poprzedni właściciel nie wypłacał sobie pieniędzy z ubezpieczalni.
An2
Nowicjusz