Wypadek - problem z odszkodowaniem

26 Cze 2013, 10:04

Witam serdecznie,
miałam wypadek (z nie swojej winy), wyszłam dopiero ze szpitala i już dowiedziałam się, że odszkodowanie jakie mam dostać od ubezpieczyciela nie pokryje ani kosztów leczenia ani naprawy samochodu. Nie wiem w ogóle jak się w tym wszystkim zorientować, od niedawna mam prawo jazdy i po prostu jestem totalnie zagubiona. Czy w takim wypadku można działać na własną rękę i dać sprawę do sądu czy lepiej iść do prawnika? Czy ktoś z was miał jakieś doświadczenia? Na innym forum ktoś mi polecał ten adres meritumodszkodowania.pl, ale sama nie wiem. Co o tym sądzicie? Bardzo proszę o odpowiedzi osób, które już miały takie problemy, a nie jakieś reklamy czy coś...
Malwina90
Obserwowany

Auto: Volkswagen Polo

26 Cze 2013, 10:23

Sprawca miał OC? Jeśli tak to nie będzie problemu z odszkodowaniem.
Jeszcze jest kwestia ile dni byłaś w szpitalu (czy powyżej 7) - wtedy sprawą zajmuje się prokuratura.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

26 Cze 2013, 14:29

Witam, chętnie udzielę Pani informacji
Proszę o kontakt na maila [email widoczny po zalogowaniu] , wszystko wyjaśnię.
Pozdrawiam
marszalek
Obserwowany

Auto: Audi

26 Cze 2013, 21:22

Mój tatuś ostatnio skasował sobie pół samochodu :P Właściwie to jemu skasowali, bo jakiś dziadulina pomylił hamulec z gazem i z całym rozmachem na czerwonym świetle wbił się w nasze Reno :( Odszkodowanie dostaliśmy na pokrycie napraw bez problemu, a było tego sporo i mieliśmy niezłego pietra, że będą problemy i będziemy dopłacać. Na szczęście mamy znajomego mechanika, który wziął auto i odesłał nas do noRisk, wątpię czy bez jego propozycji, pomyślelibyśmy w ogóle o firmie, ale w sumie dzięki temu nie musieliśmy praktycznie nic robić, wszystko załatwili. Kase wzięli jak wszyscy, kto dziś robi coś za darmo ;( Przynajmniej było sprawnie, szybko i po kłopocie. Autko jeździ do dziś, choć przy moim stylu jazdy długo nie pociągnie :P Polecam więc osobiście udanie się do firmy, nie warto tracić nerwów, żeby się samemu z tym szarpać, szczególnie, że jeśli walczysz sama - zawsze masz mniejsze obeznanie i "respekt", innymi słowy, szybciej uznają, że łatwo cię wyrolować :P
Telka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 1-2013
Auto: Renault Scenic
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lip 2013, 14:47

Ubezpieczyciele czesto odmawiaja badz zanizaja kwote odszkodowania. Niestety wlasnie patrza inaczej na osoby ktore same sie odwoluja do decyzji a inaczej na firmy odszkodowawcze ktore specjalizuja sie w takich dzialaniach. Oczywiscie nalezy rozwaznie wybrac firme poniewaz dzialaja takie ktore wysylaja tylko roszczenie do ubezpieczyciela co sam klient potrafilby zrobic sa rowniez i takie co dzieki wyspecjalizowanych kanceleriach w odszkodowaniach potrafia uzyskac wysokie kwoty.
layrisk
Obserwowany

Auto: Astra G
Skrzynia biegów: Manualna

02 Paź 2013, 11:23

Zdecydowanie warto walczyć o swoje pieniądze. Wiem, że niektóre firmy oferują możliwość odstawienia auta do autoryzowanego warsztatu, a następnie zwracają koszty napraw bez uczestnictwa osoby poszkodowanej w całym procesie. Jeśli nie mamy AC, a nasze szkody zostaną wycenione na zbyt niską kwotę zawsze istnieje możliwość odwołania.
Tadeusz57
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...

31 Paź 2013, 13:34

Ja korzystałam w Poznaniu z firmy x altum. Pomogli mi wywalczyć odszkodowanie. Nawet się nie spodziewałam, że mogę dostać tak wysokie odszkodowanie. Sprawa była przeprowadzona bardzo sprawnie, nie musiałam się o nic martwić.
magda88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 1987
Auto: Renault

02 Lis 2013, 16:23

Dokładnie - w takim przypadku warto skorzystać z firm, które za ciebie wywalczą odszkodowanie - znają oni bardzo dokładnie wszystkie przepisy, znają sztuczki, jakie robią ubezpieczyciele itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000