Wypadek z mojej winy, ale..

20 Lut 2021, 17:27

Witam, wczoraj wieczorem miałam wypadek. Wyjeżdżałam z drogi wewnętrznej (dokładniej z parkingu sklepowego), rozglądałam się i z prawej nic nie jechało, z lewej jechał Pan Fordem Fiestą i jestem na 99% pewna, że widziałam włączony prawy kierunkowskaz (co oznaczało, że zamierzał skręcić na parking, z którego ja wyjeżdżałam), aczkolwiek mężczyzna zdecydował się pojechać prosto...Pan w ogóle nie chciał ze mną rozmawiać i od razu zadzwonił na policję. Ja wiem, że moja wina jest definitywna, ale czy być może kamera miejska, która jest ok. 200m dalej mogła złapać widoczność tego kierunkowskazu? I czy nawet gdyby tak było, to jakkolwiek by mi to pomogło? I jak uzyskać dostęp do takich nagrań z monitoringu?
wmalgirzata03
Obserwowany

20 Lut 2021, 21:02

wmalgirzata03 napisał(a):I czy nawet gdyby tak było, to jakkolwiek by mi to pomogło?
nie. Nie ma czego drążyć
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2021, 14:05

W tym przypadku, jakby udało ci się udowodnić, że pan miał włączony kierunkowskaz, a pojechał prosto, to jedynie mogłaby być ewentualnie współwina. Ale ciężko z tym będzie.
Zgodnie z PoRD, kierunkowskaz służy do sygnalizowania zamiaru zmiany kierunku jazdy. Zamiaru. A nie wykonywanego manewru.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak (NIE) wjechać w dziurę? - porady
    W okresie przedwiośnia topniejący śnieg odsłania ubytki w nawierzchni. Dziury najlepiej omijać, ale nie zawsze można zrobić to w bezpieczny sposób. Kierowca ma jednak szansę zmniejszyć ryzyko uszkodzenia samochodu ...