Citroen C5 III - kolizja drogowa

03 Mar 2021, 10:34

Dzień dobry.
Piszę na szybko więc przepraszam i proszę o wyrozumiałość jeżeli coś zrobię nie tak.

Otóż miałem kolizję drogową z samochodem ciężarowym, sprawca przyznał się do winy i zostało wpisane oświadczenie. Samochód ciężarowy nie był zarejestrowany na niego i kierowca zobowiązał się pokryć szkody z własnej kieszeni. Na oświadczeniu są wszystkie dane poza numerem polisy.

Samochód został zaprowadzony do dobrego, sprawdzonego warsztatu na wycenę. Za lampę tył, prostowanie rantu błotnika tylnego, malowanie zderzaka i błotnika, listwę chrom i ogólne prace przy naprawie warsztat zażyczył sobie 2400zł (wydaje mi się że cena całkiem przystępna i normalna - chętnie posłucham waszych opinii). Po skontaktowaniu się ze sprawcą stwierdził on, że to za dużo za taką szkodę i po rzekomym kontakcie z "najdroższym fachowcem w mieście" zaproponował mi 2000zł. Nie zamierzam dokładać z własnej kieszeni do tej naprawy, tym bardziej, że się jeszcze uczę i nie mam stałych dochodów. Nie chcę też testować innych warsztatów za mniejsze pieniądze.

Co o tym myślicie, macie jakieś porady jakie kroki podjąć?
Dziękuję i pozdrawiam
Piotr11251
Obserwowany

03 Mar 2021, 10:54

A masz spisane numery samochodu z jakim nastąpiła kolizja? Moim zdaniem powinno się spisać wszystkie dane razem z numerem ubezpieczenia ponieważ jest to umowa pomiędzy Wami i jeżeli kierowca (sprawca zdarzenia) zobowiązał się zapłacić z własnej kieszeni oraz pokryć koszty naprawy to taką umowę oddajesz mu w momencie przekazania pieniędzy na naprawę w innym przypadku zgłaszasz zdarzenie do ubezpieczyciela. Wtedy jesteś chroniony.

Generalnie takie rzeczy załatwia się na miejscu i od ręki bo później sprawca kolizji może się zacząć wypierać. Nigdy nie wiesz czy trafiłeś na uczciwą osobę.

Spróbuj jeszcze kontaktu z innym warsztatem jeżeli chodzi o wycenę naprawy i zobaczysz jaki wyjdzie kosztorys.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Mar 2021, 11:51

Numery są spisane, jest wszystko oprócz właśnie numeru ubezpieczenia.

Generalnie to myślę, że problem się rozwiąże na moją korzyść jednak mimo wszystko mam nauczkę na przyszłość - głupota młodego kierowcy. Sprawcą chyba też podszedł do tematu na zasadzie, że da tyle ile uważa i młody się ucieszy.

Właśnie jestem ciekawy na ile wycenią to inne warsztaty więc pewnie tak zrobię a idąc o krok dalej to drogą telefoniczną, na podstawie zdjęć spróbuję skontaktować się z fachowcami z miasta sprawcy ... ciekawe jakie faktyczne ceny zaproponują ...
Piotr11251
Obserwowany

04 Mar 2021, 07:51

Bez oglądania auta nikt Ci wyceny nie zrobi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Mar 2021, 20:52

Jeżeli facet będzie robił problemy, to należy po prostu sprawę zgłosić na policję. Pójść i powiedzieć w czym rzecz. Znajdą gościa i z nim porozmawiają po swojemu.
Facet się zgodził na naprawę i zapłatę z własnej kieszeni, niech więc nie marudzi, tylko płaci. Do ciebie należy wybór mechanika, który będzie ci naprawiał auto. A że ma ceny takie jak ma, to już problem sprawcy kolizji.
Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego nie chciał naprawiać samochodu z OC....Zniżki? Przecież dużo tego nie ma. Taniej by miał pokryć właścicielowi różnicę w składce OC, jak płacić całość za naprawę...Dziwny facet...
Oprócz tego, w dzisiejszych czasach można przecież wykupić ochronę zniżek. I nie jest to jakieś drogie czy coś...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...