REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Silnik głośno chodził bo jechałeś poniżej min. oleju. Nie powinieneś tak kontynuować jazdy. Z tego co widzę na zdjęciach to wyciek jest na wysokości uszczelki pod głowicą. Uszczelka od pokrywy zaworów jest wyżej i to raczej nie to. Wlej do silnika olej do odpowiedniego poziomu i sprawdź jak silnik będzie chodził, przyjrzysz się też wtedy skąd może wywalać olej.saseta00 napisał(a):wracając do domu, ok 4km przez miasto, słyszę że auto tyrkota, dojechałem do domu wiedząc że to coś grubszego, otworzyłem maskę a tam wywaliło mi cały olej, tylko nie wiem skąd, mam nadzieje ze to nie spod głowicy, patrzyłem bagnetem i jest kompletnie sucho
Jeżeli bagnet jest suchy i nie sięga oleju to myślę że może być nawet ze dwa litry, ale podstawa to wlać trochę i skontrolować poziom tak żebyś uzyskał maksymalnie około 3/4 dopuszczalnego poziomu na bagnecie.saseta00 napisał(a):Ile oleju dokupić i wlać? Normalnie wchodzi 4.9
No jest z tym trochę roboty no i kosztuje swoje. Trzeba najpierw zbadać czy to na pewno to.saseta00 napisał(a):Czyli jeśli to uszczelka pod głowicą to już gruba sprawa no nie?
Nie oddajesz samochodu od razu do zrobienia tylko jedziesz i prosisz o diagnozę i ewentualną wycenę takiej naprawy. Dopiero później decydujesz czy będziesz tam naprawiał czy nie.saseta00 napisał(a):Najgorsze jest to że jestem 80km od domu, nie znam tutaj żadnych mechaników, warsztatów a no niestety portfel nie pozwala obecnie a wiadome jak to jest, podjadę zobaczą że się ciula na tym znam, wezmą zrobią a potem wyskoczą z jakąś ceną z kosmosu.
Prawdopodobnie są to kryształki lodu powstałe w wyniku kondensacji pary wodnej. Wyczyść korek i możesz taką grudkę sobie wyjąć i zobaczyć że pod wpływem temperatury rozpuści się i będzie taka maź jak majonez coś w tym stylu (jazda na nie dogrzanym silniku na krótkich odcinkach).saseta00 napisał(a):po otworzeniu "wlewu" pojawiły mi się jakieś tam w środku i na zawleczce jakieś żółte nwm jak to nazwać, ale malutkie kawałeczki jakieś twarde, nie wiem czy to przez mróz czy co ale wolę się tutaj upewnić czy to coś nie poważniejszego i czy mogę mimo to ten olej wlać
saseta00 napisał(a):To nie jest filtr oleju ? I nie poszła w nim jakaś uszczelka?