Fo(CH)rd Cougar 2.0 - przestał odpalać.

05 Sty 2017, 08:54

Dzień dobry,
proszę o pomoc w weryfikacji problemu.

W Wigilię zaparkowałem auto na parkingu (po normalnej, krótkiej jeździe - bez żadnych niepokojących dla mnie oznak). Pojechałem do pracy, po kilku godzinach wróciłem, wsiadam do auta, przekręcam kluczyk i klops.

Silnik kręci elegancko, regularnie, płynnie. Tak jak zawsze. Brak objawów utraty mocy. Po przekręceniu kluczyka słychać chodzącą pompę paliwową. Przy rozruchu czuć benzynę - więc pompa paliwo raczej podaje. Auto ma sekwencję LPG - w trybie awaryjnym z LPG również nie odpalił. Wymieniłem świece zapłonowe - nie pomogło. Iskrę mam - sprawdzałem.

Generalnie:

- wykluczam akumulator, bo naładowałem
- wykluczam pompę paliwa (bo ją słychać + czuć pb) + lpg w trybie awaryjnym nie ruszył,
- wykluczam świece, kable bo wymieniłem,
- wykluczam sam rozrusznik, bo elegancko kręci,
- wykluczam brak iskry, bo jest - sprawdzałem.
- wykluczam brak PB/LPG.

Jeden mechanik zgodził się podjechać i obejrzeć autko na parkingu - stwierdził, rozrząd. Ale tak sam z siebie? Trochę niepokoi mnie jego teza dlatego chciałbym (a czas mam do poniedziałku - wtedy wstawię autko do mechanika) poszukać wszelkich możliwości takiego zachowania pojazdu.

Może bardziej doświadczeni koledzy z forum mają jakiś pomysł?
Będę wdzięczny za każdy - nawet najmniejszy trop.

Dziękuję! :ok:
tokz
Nowicjusz

Auto: Brak

06 Sty 2017, 05:43

A czujnik polozenia walu?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Sty 2017, 05:49

Ale skoro iskra jest,paliwo dochodzi to mechqnik ma raczej racje,iskra jest ale w nieodpowiednim momencie,mogl przeskoczyc na pasku rozrzadu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Sty 2017, 15:54

Hej,
martwi mnie jedynie, że mechanik nie sprawdził czy auto odpala gdy pominiemy układ paliwa, przez dolot. Sam nie potrafię tego zrobić. Ale gdyby w tym wypadku również nie odpalił to nawet dałbym wiarę jego tezie.. w ciemno :)
No nic.
tokz
Nowicjusz

06 Sty 2017, 15:57

No wlasnie mialem zapytac czy bylo psikniete samostartem:-)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Sty 2017, 08:21

Nooo i gdyby nie drugi znajomy wczoraj, to w piątek na forum z używanymi - sprawnymi częściami moglibyście mój rozrząd kupić...
Podjechałem z drugim koleżką, on zajął się psikaniem cudeńkiem do dolotu a ja kręceniem.
15 sekund - odpalił przy -21*C o 23 wczoraj.
Potrzymałem go tak 15 min, żeby przepalił sobie PB - zgasiłem.
Odpaliłem - z dotyku.
Zgasiłem.
Dziś rano wsiadłem do niego - przekręcam kluczyk i co?
Odpalił jak wściekły.

Czy moje podejrzenie padające na filtr paliwa, który dziś mam zamiar wymienić jest słuszne?
tokz
Nowicjusz

09 Sty 2017, 16:49

Tak, filtr paliwa do wymiany, rozrząd kiedy był wymieniany?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

10 Sty 2017, 13:46

18 msc temu lub 10000km temu, zależy jak na to spojrzeć ;)
tokz
Nowicjusz