Wypowiedzenie dotychczasowego OC i AC?

12 Lis 2020, 17:05

Do tej pory miałem OC w firmie A, natomiast AC w firmie B. Podpisałem dzisiaj jedną umowę która zawiera w sobie OC i AC z firmą C. Czy dobrze rozumiem, że umowę na OC z firmą A powinienem wypowiedzieć (ponieważ OC przedłuża się automatycznie), natomiast umowy na AC z firmą B NIE trzeba wypowiadać (ponieważ AC NIE przedłuża się automatycznie)?

Umowa OC z firmą A ważna jest od 14.02.2020 do 13.02.2021 roku.
Umowa AC z firmą B ważna jest od 14.11.2019 do 13.11.2020 roku.

Nowa umowa zawierając w sobie OC i AC z firmą C ważna jest od 14.11.2020 do 13.11.2021, czyli zaczyna się zaraz po skończeniu umowy AC z firmą B. Natomiast OC z nowej umowy z firmą C będzie nachodzić na siebie czasowo z dotychczasową umową na OC z firmą A.

Do kiedy więc powinienem wypowiedzieć dotychczasową umowę OC z firmą A oraz kiedy powinienem (o ile w ogóle) wypowiedzieć dotychczasową umowę AC z firmą B?
Jerrry
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 09 2016
Auto: Audi A6

13 Lis 2020, 08:47

Co do zasady polisę OC możesz wypowiedzieć w określonych przypadkach:
- zbycie/nabycie pojazdu
- w rocznice polisy w przypadku zmiany ubezpieczyciela wtedy najpóźniej w ostatnim dniu obowiązywania polisy powinieneś ją wypowiedzieć

Jakiś czas temu wszedł przepis pozwalający wypowiedzieć OC w przypadku podwójnego ubezpieczenia, czyli jeżeli nie spowodowałeś żadnej szkody z polisy OC to powołując się na ten przepis powinieneś być w stanie wypowiedzieć polisę A i dostać zwrot nie wykorzystanej składki za okres od dnia wypowiedzenia do ostatniego dnia obowiązywania.

Jeżeli nie wypowiesz polisy A do 13.02.2021 to wznowią Ci ją automatycznie i będziesz miał dwie;)

Polisy AC nie musisz wypowiadać, wygasa automatycznie. Posiadanie dwóch nie ma sensu bo i tak w jednej szkodzy nie możesz zgłosić u dwóch ubezpieczycieli... jest za to paragraf;)
wirtualny69
Nowicjusz

13 Lis 2020, 09:59

A czy taki wzór wypowiedzenia będzie ok?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Chodzi mi zwłaszcza o ten zapis dotycząc zwrotu środków (który samemu dodałem do wzoru wypowiedzenia OC znalezionego w internecie):

"oraz zwracam się o zwrot niewykorzystanych środków w ramach polisy nr XXXXXXX od dnia jej wypowiedzenia (13.11.2020 roku) do dnia do którego miała trwać (13.02.2021 roku)."
Jerrry
Nowicjusz

13 Lis 2020, 11:13

nie. ten wzór jest błędny. nie możesz odstąpić od umowy zawartej na odległość chociażby dlatego że odstępując robisz to z dniem zawarcia uznając ją za niebyła zatem wpadłbyś w okres w którym samochód nie miałby żadnego OC a za to UFG nalicza chyba 3000PLN. musisz wypowiedzieć umowę z dniem w którym wysyłasz wypowiedzenie na podstawie paragrafu bodajże art. 28a ust.1
wirtualny69
Nowicjusz

13 Lis 2020, 15:39

Chciałbym jeszcze dopytać o tą umowę zawartą na odległość, ponieważ nie jestem tego pewny. Jeżeli ta umowa OC z firmą A została podpisana w fizycznym punkcie ubezpieczeń (a NIE przez internet), to czy można mówić w jej przypadku o umowie zawartej na odległość?
Jerrry
Nowicjusz

13 Lis 2020, 17:49

jeżeli podpisana w punkcie fizycznie to nie jest to umowa zawarta na odległość... pozatym przepisy odnośnie zawierania umowy na odległość z tego co wiem nie dotyczą ubezpieczeń OC, itd...
wirtualny69
Nowicjusz

26 Sty 2021, 13:01

Czym one się różnią? Umowa to umowa.
W niektórych krajach już nie podpisuje się niczego w żadnych punktach obsługi, bo ich praktycznie nie ma.
Nie opłaca się utrzymywać takie punkty - to podnosi również cenę ubezpieczeń.
Motosk
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna