Wypowiedzenie niezapłaconej Polisy OC

21 Maj 2018, 16:48

Witam

mam takie pytanie, czy moge złożyć wypowiedzenie Polisy OC niezapłaconej przez 2msc ? dostałem niedawno list " ostateczne wezwanie do zapłaty " po pierwsze czy mogę złożyć wypowiedzenie niezapłaconej Polisy przez taki czas? rozumiem, że różnicę przez te 2 msc mi oni wyślą do zapłaty i mam tego świadomość.

Dlaczego nie zapłaciłem przez taki czas? ponieważ auto było kupione w komisie i przez 2 msc go jeszcze nie zarejestrowałem ponieważ było uszkodzone a ubezpieczalnie postanowiła mi wysłać rekarkulację tego ubezpieczenia o czym nei miałem pojęcia
GranTurismo
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 23 01 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Peugeot 508 Allure
Silnik: 2.0 HDi 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

21 Maj 2018, 17:55

GranTurismo napisał(a):Dlaczego nie zapłaciłem przez taki czas? ponieważ auto było kupione w komisie i przez 2 msc go jeszcze nie zarejestrowałem ponieważ było uszkodzone a ubezpieczalnie postanowiła mi wysłać rekarkulację tego ubezpieczenia o czym nei miałem pojęcia
Ale kupując auto miałeś świadomość że ubezpieczenie OC przechodzi na Ciebie i ubezpieczyciel może dokonać rekalkulacji składki jeżeli jej nie wypowiesz i zażądać dopłaty.

Kiedy kończy się polisa która przeszła z poprzedniego właściciela?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Maj 2018, 18:00

od 22.03.2018 do 21.03.2019

najgorsze jest, to, że nie mogę odstąpić od umowy ponieważ miałem na to miesiąc a minęły już 2 miesiące, z tego co zdążyłem przeczytać, zatem na jakiej zasadzie będzie wyglądało moje wypowiedzenie ?. Dzisiaj wysłałem maila ze skanem wypowiedzenia umowy.

Na podstawie art.28 ust 1 w/w ustawy - wypowiedzenie składane nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu obowiązywania umowy.

rozumiem, że wtedy umowa zostanie rozwiązana, zostanie mi wysłana kalkulacja za te 2 miesiące do zapłaty i to wszystko tak ?
GranTurismo
Nowicjusz

21 Maj 2018, 21:22

GranTurismo napisał(a):rozumiem, że wtedy umowa zostanie rozwiązana, zostanie mi wysłana kalkulacja za te 2 miesiące do zapłaty i to wszystko tak
Raczej nie tak jak piszesz.Myśle ale nie jestem pewny w 100% ze bedziesz musiał przynajmniej zapłacic za poł roku a wtedy dopiero zacznie działac Twoje wypowiedzenie.... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

21 Maj 2018, 21:38

właśnie przeczytałem, że mogę odstąpić od umowy pomimo, że minęły 2 miesiące ponieważ. Jeśli pojazd nie był zarejestrowany w trakcie zawierania obowiązkowej polisy ubezpieczeniowej OC i w ciągu 30dni nadal nei zarejestrowałem pojazdu, mogę w takim wypadku odstąpić od umowy :)
GranTurismo
Nowicjusz

21 Maj 2018, 21:42

Ps.Jezeli umowa OC dot.całego roku to prawdopodobnie musisz zapłcic całosć.Owszem mozesz wypowiedziec warunki umowy ale nie dostaniesz zwrotu pieniędzy za okres kiedy juz nie bedziesz korzystal z tego OC...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

21 Maj 2018, 21:44

GranTurismo napisał(a):właśnie przeczytałem, że mogę odstąpić od umowy
Dostałes od nich odpowiedz... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Maj 2018, 22:04

Przeczytałem tak w artykule prawniczym, ale nie wiem czy dobrze to zrozumiałem :

"Podawany jest jednak przykład, czysto teoretyczny, gdy jest to możliwe: osoba wykupuje w firmie X obowiązkową polisę ubezpieczeniową OC, ale samochód nie jest jeszcze zarejestrowany. Jeśli w ciągu 30 dni od podpisania umowy pojazd nadal nie będzie zarejestrowany, to obu stronom przysługuje prawo do odstąpienia od tej umowy. W praktyce nie dochodzi do sytuacji odstąpienia przed terminem od obowiązkowej umowy OC pojazdu - "

Bo jestem w identycznej sytuacji jak ten przykład i mam zagwozdkę
GranTurismo
Nowicjusz

21 Maj 2018, 22:15

Natomiast w przypadku umów zawartych począwszy od dnia 11 lutego 2012 r. umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:

3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku, gdy ubezpieczono pojazd niezarejestrowany i nie został on zarejestrowany w ciągu 30 dni;
GranTurismo
Nowicjusz