Wypowiedzenie umowy ubezbieczenia!

01 Mar 2010, 18:23

Kupiłem auto i trzy dni temu minął termin wpłaty 2 raty za OC. Chcę podpisać umowę z innym ubezpieczycielem. Czy mogę bez konsekwencji rozwiazać umowę z tym pierwszym ubezpieczycielem??? Prosiłbym o odpowiedz.
allan83
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wlkp

01 Mar 2010, 18:38

kiedy kupiłeś?
jeśli termin zapłaty miną przed kupnem to teoretycznie możesz jeśli po to teoretycznie też możesz
w obu przypadkach jednak musisz najpierw zapłacić OC a dopiero później wymówić umowę i starać się o zwrot pieniędzy za niewykorzystany czas
u nas umowa OC przedłużana jest automatycznie, jeśli nie została wypowiedzona, więc tak na prawde masz OC tylko jeszcze za nie nie zapłaciłeś ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Mar 2010, 19:33

tzn termin 2 raty minął 3 dni temu a ja jeszcze nie mam umowy kupna-sprzedaży auta zostanie wypisana za tydzień. chce wypowiedzieć umowę z dotychczasowym ubezpieczycielem bo w innym bedę miał o wiele mniejszą składkę. Czy mogę wypowiedzieć polisę płątnę w 2 ratach.? Czy raty majajakieś znaczenie?? z góry dziękuja za odp

[ Dodano: Pon Mar 01, 2010 19:42 ]
Auto kupuje od kolegi. Czy mogę zapłacić za niego 2 ratę ubezpieczenia, potem spisać umowę kupna-spzredaży i jeździć na jego poliście jeszce te pół roku(tzn. polisa bedzie na niego a dokumentu samochodu na mnie)???
allan83
Nowicjusz

01 Mar 2010, 20:51

Sprawa jest prosta.Jest podpisana umowa ubezpieczeniowa na rok.Teraz był tylko termin drugiej raty i musi być ona zapłacona.Inaczej firma ubezpieczeniowa będzie dochodzić tej należnosci wraz z odsetkami za zwłokę.
niech kolega zapłaci tę ratę,a ty jak kupisz to auto i je zarejestrujesz na siebie to je ubezpiecz tam gdzie chcesz,a on niech się zwróci do swojego ubezpieczyciela z umową sprzedaży po zwrot niewykorzystanej kwoty
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

01 Mar 2010, 22:13

Ale przecież Ciebie to nie interesuje. OC jest ważne, raty to tylko metoda opłacenia OC. Ubezpieczyciel godzi się na to, że 50% dostanie po połowie roku. Jednak w momencie gdy termin zapłaty już minął, a auto jest dalej własnością kolegi, to niech się kolega martwi. Ciebie to nie interesuje czy on zapłacił ratę, czy nie. To są rozrachunki między Twoim kolegą, a ubezpieczycielem. Ty masz prawo w ciągu 30 dni rozwiązać umowę i pójść do konkurencji.
allan83 napisał(a):(tzn. polisa bedzie na niego a dokumentu samochodu na mnie)???

Dane w dowodzie rejestracyjnym i polisie OC muszą być takie same. Ten sam właściciel, to samo miejsce zamieszkania.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Mar 2010, 22:16

Dishman napisał(a):Dane w dowodzie rejestracyjnym i polisie OC muszą być takie same. Ten sam właściciel, to samo miejsce zamieszkania.
niekoniecznie :wink: jest kilka wyjątków oczywiście tu nie mają znaczenia ale na przykład nie zawsze musi się zgadzać nazwisko na ubezpieczeniu i w dowodzie rejestracyjnym :wink: ważne żeby VIN i nr rejestracyjny był ten sam :wink: a OC na osobę która jest właścicielem
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Mar 2010, 07:11

dzięki :wink:
allan83
Nowicjusz