Wypowiedzi kierowców Polo R WRC po Rajdzie Argentyny

06 Maj 2013, 08:47

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #7
"Dzisiejszy dzień jest najpiękniejszym dniem rajdowym od czasu, kiedy jestem w teamie Volkswagena. Praca całego zespołu oraz samochód – wszystko było na najwyższym poziomie. Także ja, jako kierowca. Jestem niezwykle szczęśliwy, że mogę stanąć po raz pierwszy na podium w Argentynie. W ubiegłych latach mi się to nie udawało, dlatego jestem zadowolony, że w końcu osiągnąłem mój cel. Rajd był bardzo emocjonujący i urozmaicony. Szczególnie pod koniec daliśmy z siebie naprawdę wszystko, aby wywalczyć trzecie miejsce."

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #8
"Drugie miejsce to doskonały rezultat i sukces całego zespołu. Muszę szczególnie podziękować moim chłopakom, byli dla mnie wielkim wsparciem. To był ekstremalnie wyczerpujący i trudny rajd, w którym nie udało mi się uniknąć kilku błędów. Szkoda, że nie mogłem do końca walczyć z Sébastienem Loebem. Gratuluję mu zwycięstwa. Teraz patrzę w przyszłość. Przed rajdem w Grecji czekają nas testy, podczas których chcemy jeszcze bardziej udoskonalić Polo R WRC, aby za cztery tygodnie móc znów walczyć o zwycięstwo."

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
"Niesamowity finałowy dzień, w którym cały czas toczyła się zacięta walka. Ten dzień i cały rajd sprawiły nam wielką przyjemność. Nasz nowy system notatek opisujących trasę, nasze zmiany w dostrojeniu i wyniki na odcinkach specjalnych – wszystko rozwija się w dobrym kierunku. Uczymy się z każdym metrem, a ja czuję się w Polo R WRC doskonale. Mamy dużo pomysłów na to, co zrobić, aby w kolejnych rajdach wypaść jeszcze lepiej. W piątek po południu świadomie walczyliśmy o dobre czasy na OSach. Ale nie spodziewaliśmy się, że uzyskamy taki sam czas, jak nasz kolega z zespołu Jari-Matti Latvala. Połączenie szybkości i bezbłędnej jazdy to nasze zadanie na kolejne rajdy. Już teraz się na to cieszę."

POLECAMY Rajd Argentyny - wyniki

Podsumowanie Rajdu Argentyny - Jost Capito, Dyrektor Volkswagen Motorsport
"Rajd Argentyny pokazał, że poziom zespołów fabrycznych jest bardzo wyrównany. O każde zwycięstwo trzeba ciężko walczyć. Gratulujemy Sébastienowi Loebowi, który tutaj, w Argentynie, popełnił najmniej błędów. Ale my także możemy być w najwyższym stopniu zadowoleni. Umocnienie prowadzenia nad naszymi największymi rywalami we wszystkich klasyfikacjach Mistrzostw Świata pozwala nam prawie poczuć smak zwycięstwa. Każdy członek zespołu wniósł swój wkład w ten sukces. Jestem dumny z całej załogi. Pierwsza część sezonu była zapierającym dech w piersiach osiągnięciem zespołowym. Podczas Rajdu Argentyny skoki adrenaliny były ogromne. To bez wątpienia żaden wstyd, że nasz nowy zespół przegrał z dziewięciokrotnym mistrzem świata."

źródło: Volkswagen
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13129
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcja znicz 2017 i systemy bezpieczeństwa na drogach
    Na przełomie października i listopada, z powodu uroczystości Wszystkich Świętych, tradycyjnie już zwiększy się ilość samochodów na naszych drogach. Niestety, pomimo systematycznej poprawy bezpieczeństwa, Polska nadal ...