Wypożyczenie samochodu.

04 Mar 2018, 22:21

Cześć, potrzebuję Waszej porady co do wypożyczania aut. Konkretniej nie chciałbym tego robić poprzez konkretną firmę, ale ugadując się na przykład z jakimś znajomym handlarzem czy coś w tym rodzaju, przedstawię jak wygląda moja sytuacja: Wyjeżdzam do Danii na stałe, będę w polsce miesiąc w roku, prawdopodobnie wakacje.Mam 20 lat i wiadomo, młody chłopak, dziewczyna i nie będę siedział w domu, przyjeżdzał będę miło spędzić czas, może pozwiedzać, przejechać się na koniec Polski odpocząć itp. Więc moje pytanie brzmi: Jak to zrobić :) Nie będę wypożyczał w wypożyczalniach bo to dosyć drogo wychodzi, i nie lubię bawić się w takie rzeczy. Wolałbym za miesiąc wypożyczenia zaplacic jakiemus handlarzowi znajomemu przyzwoitą sumę która by zadowalała nas obu.

Dla sprostowania, bo może takie pytanie się pojawić: Nie, nie opłaca mi się mieć samochodu na stałe w Danii, dlatego że z tego co mówi mi rodzina która już tam jest to tam są straszne podatki a ja jadę zaoszczędzić na pare lat. Z góry dzięki za pomoc :)
blindkid
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 03 1999
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Nie mam

05 Mar 2018, 15:43

Jakiś czas temu w tej samej sytuacji co Ty zgłębiałem temat. Od razu mówię - brak rozsądnych rozwiązań.

Wypożyczalnie odpadają ze startu, ponieważ:
- stawka poniżej 100zł/doba dotyczy głównie wehikułów z silnikami 1.0
- jest limit kilometrów na tyle mały, że na drugi koniec Polski nie pojedziesz
- DEPOZYT kilka tysięcy złotych, który może nie wrócić, bo zarysowałeś auto robiąc szkodę na 400zł, ale podpisałeś, że w tej sytuacji dostają wszystko
- okres posiadania prawa jazdy w większości kilka lat
- wiek 25 ukończone

Dogadanie się z kimś:
- Ubezpieczenie AC, bo z samym OC nikt nie da ryzykując przykładowo kasację auta za 30tys. A nie opłaca Ci się zapłacić komuś koszt AC.
- Co jeśli padnie silnik, albo dojdzie do innej dużej awarii?
- Musiałbyś zapłacić kilka tysięcy komuś za takie wypożyczenie, żebyś miał ubezpieczony i żeby ten ktoś coś z tego miał za ryzyko

Ogólnie to bez sensu. Rozsądniej wyjdzie kupić coś niedrogiego i po tym czasie sprzedać od razu z założeniem, że nic w niego nie inwestujesz.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna

05 Mar 2018, 16:02

Dokładnie tak jak przedmówca wspomniał,najlepiej wyjdzie coś kupić a po miesiącu sprzedać dalej i najlepiej auto które szybko sprzedaż.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Mar 2018, 17:03

OW05 napisał(a):Wypożyczalnie odpadają ze startu, ponieważ:
- stawka poniżej 100zł/doba dotyczy głównie wehikułów z silnikami 1.0
- jest limit kilometrów na tyle mały, że na drugi koniec Polski nie pojedziesz
- DEPOZYT kilka tysięcy złotych, który może nie wrócić, bo zarysowałeś auto robiąc szkodę na 400zł, ale podpisałeś, że w tej sytuacji dostają wszystko
- okres posiadania prawa jazdy w większości kilka lat
- wiek 25 ukończone

Uj, zareklamuję trochę, korzystałem kilka razy, jestem zadowolony
http://www.odkryj-auto.pl/
Masz same nowe auta, żadnego limitu kilometrów, w granicach stówki na dobę bierzesz astrę/focusa/i30/megane (zresztą na im dłużej bierzesz tym stawka niższa), min 20 lat i rok prawko, albo wpłacasz kaucję (chyba 500-3000 w zależności od auta) albo wykupujesz ubezpieczenie, które obejmuje też kradzież i możesz "rysować" (ja zawsze brałem i nikt nie sprawdzał auta kiedy oddawałem)

Sory za OT

A wracając do tematu to chyba kupiłbym jakiegoś kompakta w granicach 10k i niech sobie w pl stoi, ew niech nim jeździ/przepala ktoś z rodziny/znajomych co jakiś czas.
Ostatnio edytowany przez Invi, 05 Mar 2018, 20:38, edytowano w sumie 1 raz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Mar 2018, 20:14

Invi napisał(a):Uj, zareklamuję trochę, korzystałem kilka razy, jestem zadowolony
http://www.odkryj-auto.pl/
Masz same nowe auta, żadnego limitu kilometrów, w granicach stówki na dobę bierzesz astrę/focusa/i30/megane (zresztą na im dłużej bierzesz tym stawka niższa), min 20 lat i rok prawko, albo wpłacasz kaucję (chyba 500-3000 w zależności od auta) albo wykupujesz ubezpieczenie, które obejmuje też kradzież i możesz "rysować" (ja zawsze brałem i nikt nie sprawdzał auta kiedy oddawałem)

Sory za OT

A wracając do tematu to chyba kupiłbym jakiegoś kompakta w granicach 10k i niech sobie w pl stoi, ew niech nim jeździ/przepala ktoś z rodziny/znajomych co jakiś czas.

Invi, aż jestem w szoku, bo bardzo uczciwa oferta. Może ich przewagą jest, że działają na skalę całego kraju, a ja bardziej po okolicy patrzyłem. W tej firmie kilkudniowy wynajem jest rozsądny, bo za ok. 100zł doba i depozyt nie jest duży.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1LR-GUE
    Silnik 1LR-GUE to prawdziwy klejnot w koronie Lexusa. Japońska marka stworzyła ten motor wyłącznie na potrzeby jednego modelu – supersamochodu LFA. W rezultacie wolnossąca jednostka trafiła pod maski zaledwie 500 samochodów. ...