Wyprawa w Polskę

23 Lip 2010, 14:05

Siema !

Jakiś czas temu ze znajomymi postanowiliśmy wybrać się gdzieś w Polskę. :mrgreen: Jako, że dysponujemy moim 4-runnerem który ma jedynie 30' At jeżeli chodzi o udogodnienia( ps założyłem ten gaz wreszcie @pocieszny :mrgreen: - instalacja brc sekwencja) postanowiliśmy nie przeginać pały z trudno dostępnymi miejscami z dala od cywilizacji, lecz jakieś drobne elementy surwivalu napewno będą.

Trasa mniej więcej będzie przebiegała od Wałbrzycha w kierunku Opola, ominiemy Kraków przy górach i potem wschodem Polski, do morza, gdzie zawitamy do mojego kumpla do pensjonatu w Jarosławcu i z tamtąd albo prosto na Wałbrzych albo gdzieś jeszcze zachaczymy :mrgreen:

A do Was mam taką prośbę jeżeli ktoś, wcześniej odbył taką wyprawę albo jej część albo mieszka w okolicy wyżej wymienionych miejsc to jakby chciał i mógł to niech podzieli się jakimiś ciekawostkami, z których ja i potomni moglibyśmy skożystać. :mrgreen: Trasę mamy zaplanowaną w większości, lecz przydałoby się ją urozmaicić jakimiś fajnymi miejscami w które można dostać się terenówką taką jak nasza.

Gównie chodzi tu o wschód Polski, ponieważ ten region jest nam najmniej znany.
- zabytki ciekwoski bunkry co kolwiek
-drogi, dukty szutry,
-miejsca noclegowe agroturystyka poligony itp,

mniej więcej o takie parametry nam chodzi no i oczywiście większe bądź mniejsze namiary też się przydadzą :mrgreen:

z góry dzięki za pomoc i ten temat taki troche off będzie w stosunku do tych wszystkich o motanie itp
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

23 Lip 2010, 15:24

jeśli chodzi o Mazury (północno wschodnie) to trochę masz w temacie o przygotowaniach do podróży, poszukam to wkleje tu :mrgreen:
podaj miejscowości przez które chcesz mniej więcej jechać a powiem ci gdzie byłem co ciekawego można zobaczyc , w każdym razie osobiście polecam Ci Beskid Niski i cerkwie :wink:

edit: Mazurki są w tym temacie
https://www.forumsamochodowe.pl/jak-przy ... ht=#213155
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lip 2010, 18:13

OK wielkie dzięki, a mniej więcej bedziemy przejeżdżać zaczynajac od Wałbrzycha przez Bielsko-Białą, Nowy Sącz, Krosno, Sanok, Przemyś(może Rzeszów w zależności od atrakcji), Zamość, Chełm, Biała Podlaska, Białystok, Augustów, Suwałki, no i oczywiście Mazury(wybrane atrakcje).
I tak to mniej wiecej będzie wyglądało :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lip 2010, 19:50

Wezyrro napisał(a): Nowy Sącz

Beskid Niski obfituje w piękne cerkwie i kościoły drewniane :wink:
Zdjęcie Zdjęcie ZdjęcieZdjęcie
Zdjęcie

obowiązkowo jedna z najstarszych i najładniejszych Cerkwi w Kwiatoniu :!:

Kościoły i Cerkwie: Sękowa, Owczary, Męcina Wielka, Bartne, Kącikowa, Ropa, Szymbark Binczarowa i wiele innych (przy cerkwiach są mapki z zaznaczonymi innymi w okolicy)

oczywiście pomiędzy możliwość podróżowanie w taki sposób :mrgreen:
Zdjęcie
lub taki :mrgreen:
Zdjęcie

co moge jeszcze polecić to z Bielska jak będziesz leciał jedź na żywiec potem Koszarawa, w Koszarawie trzeba znaleźć skręt na Bystrą i przejazd przez przełęcz Klekociny (po deszczach czasem dość offroadowo :mrgreen: ) do Zawoi, z Zawoi przez przełęcz Krowiarki do Zubrzycy, tam jest bardzo fajny skansen orawski,a stamtąd przez Sidzine do Bystrej Podhalańskiej, z bystrej do Jordanowa (izi łej asfaltem hard łej ofrojdowo z przeprawą przez Skawe drogą jak leci czerwony szlak) wpadamy na droge 28 i możemy jechać do Sącza :mrgreen:

hard łej(akurat zimą :twisted: )
Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Lip 2010, 09:56

Północna część Wielkopolski, powiat Złotów, akurat na krajowej 11 na Poznań - Wrocław, to co mogę Wam zaproponować to dawny poligon na którym Toyka będzie się czuła jak rybka w wodzie a na poligonie sieć ciekawych i dobrze zachowanych bunkrów (również z podziemiami) które były budowane jako skład Wału Pomorskiego, strategiczne tamy w okolicy Bornego Sulinowa, obóz jeniecki w Kłominie itp. Naprawdę fajne tereny do zwiedzania. Oczywiście jakbyście byli zdecydowani to namiary GPS na obiekty, mapy ( najstarszą w miarę dokładną mam z 1929, również radziecka mapa wojskowa z 70') przewodnik podrzucę bez problemu, jak coś nocleg też załatwię itp. :grin:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2010, 14:27

jak mazury to standardowo odwiedzic nalezy Wilczy szaniec k. Ketrzyna (kwatera Hitlera), Giżycko-twierdza Boyen,Stanczyki-wiadukty kolejowe ok.40m wys., Mamerki k. Węgorzewa-kompleks bunkrow zachowanych niemal w nienaruszonym stanie, przy okazji mozna powedrowac wzdluz kanalu Mazurskiego gdzie znajduja sie liczne sluzy, jazy i wiele niedokonczonych budowli z II wojny swiatowej., polecam rowniez splyw kajakowy po rzece Krutyni :wink: poza tym gdzie byscie nie pojechali to i tak bedziecie zadowoleni zpobytu na mazurach :mrgreen:
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczepne opony i sprawne hamulce - samochód do driftu
    Żadnego auta driftingowego nie można nazwać profesjonalnym, jeśli nie jest wyposażone w dobre opony. A najlepsi drifterzy na ogumieniu nie oszczędzają. Na zawodach korzystają tylko z nowych opon i to nie byle jakich - najczęściej ...
    Antyradar samochodowy – co warto wiedzieć?
    Antyradar to urządzenie do wykrywania radarów. Choć używanie sprzętów próbujących namierzyć sygnał sprzętu mierzącego prędkość, jest niedozwolone, istnieją urządzenia, które są całkiem legalne. ...

24 Lip 2010, 15:16

powiem tak stańczyki dużo straciły po "remoncie" :evil:
większe wrażenie robią Kiepojcie no choć wiadomo Stańczyki wyższe :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Lip 2010, 22:48

Polecam taka jak koledzy Mazury to naprawdę niesamowite miejsce. No ale poleciłbym również zamek w Malborku robi wrażenie. No i czywiście drogi wodne z Jezioraka do Elbląga - śluzy i pochylnie,
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie

25 Lip 2010, 14:22

Witam ponownie po krótkiej nieobecności, i wszystkim chciałbym podziękować za dotychczasową pomoc :mrgreen: . która bardzo nam się przyda.

Obecnie mamy już zaplanowaną połowę trasy rozpoczynajac z Wałbrzycha na Oświęcim( tu zwiedzamy były oboz jeniecki ), potem Żywiec koszarawa ( wszystko to o czym pisał @pocieszny) następnie Nowy Sącz z cerkwiami, ( zwiedzamy także okolice Nowego Sącza- Niedzica i jakieś tam inne :mrgreen: potem kierujemy się nad j. Solińskie i Bieszczady( z tego co czytałem i słyszałem to w Bieszczadach same masowe zwiedzanie, pełno ludzi itp więc jeżeli faktycznie tam tak bedzie to odbijamy szybko w kierunku Roztocza tzw Małych Bieszczad, gdzie mamy zorganizowanego roadbooka z pewnego czasopisma motoryzacyjnego :mrgreen: ( może ktoś z was ma jeszcze owe czasopisma i akurat posiada te egzemplarze, które mogą nam się przydać na trasie to z chęcią je przechwyce :mrgreen:
Z kolei z Roztocza uderzamy wyżej ale jeszcze nie ma konkretów, napewno Mazury i okolice ale o tym dopiszę potem :mrgreen:

Mam jeszcze takie pytanie, czy należało by przed wyruszeniem podzwonić do leśniczych i pozałatwiać jakieś stosowne papierki czy raczej nie praktyjuje się podobnych wymysłow? :mrgreen:

i jeszcze :

Jogi4x4 napisał(a): Oczywiście jakbyście byli zdecydowani to namiary GPS na obiekty, mapy ( najstarszą w miarę dokładną mam z 1929, również radziecka mapa wojskowa z 70') przewodnik podrzucę bez problemu, jak coś nocleg też załatwię itp. :grin:

Jeżli tylko kolega nie ma nic przeciwko to w drodze powrotnej do kolegi możemy zawitać i jak będziesz miał czas to możemy wspólnie gdzieś pośmigać w twoich rejonach a wieczorem małe co nie co :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Lip 2010, 14:38

jeśli chcesz pojeździć turystycznie po roadbooku zainteresuj się tez tym
http://www.polskioffroad.com/RAJDNIEUST ... tyczne.htm

mi osobiście nie bardzo przypada do gustu jazda po sznurku ;) ale czasem całkiem ciekawe trasy :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Lip 2010, 08:38

pocieszny napisał(a):jeśli chcesz pojeździć turystycznie po roadbooku zainteresuj się tez tym
http://www.polskioffroad.com/RAJDNIEUST ... tyczne.htm

mi osobiście nie bardzo przypada do gustu jazda po sznurku ;) ale czasem całkiem ciekawe trasy :wink:

tu akurat bardzo bym uważał. wiele dróg spośród tras w moim regionie jest poprowadzonych po drogach prywatnych, parkach krajobrazowych itp. niektóre są ogólnodostępne, inne nie za bardzo. zalecana jest wzmożona czujność bo strażnicy sypią mandatami ostro :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

26 Lip 2010, 09:44

Wezyrro napisał(a):
Jogi4x4 napisał(a): Oczywiście jakbyście byli zdecydowani to namiary GPS na obiekty, mapy ( najstarszą w miarę dokładną mam z 1929, również radziecka mapa wojskowa z 70') przewodnik podrzucę bez problemu, jak coś nocleg też załatwię itp. :grin:

Jeżli tylko kolega nie ma nic przeciwko to w drodze powrotnej do kolegi możemy zawitać i jak będziesz miał czas to możemy wspólnie gdzieś pośmigać w twoich rejonach a wieczorem małe co nie co :mrgreen:

Jeśli weekend to do 14. 08 czas bezproblemowo ( w tygodniu już niestety praca) ale nawet jakbym nie mógł uczestniczyć ( choć mślę że wolne by się przydało po urlopie :mrgreen:a są bunkry których jeszcze nie zwiedzałęm, takie z podziemiami :mrgreen: ) z Wami to oczywiście mapy, namiary GPS i integracja jak najbardziej, nocleg też sie wymyśli u mnie bezproblemowo. :mrgreen: A w jakim terminie planujecie pobyt w tej części Polski?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lip 2010, 10:17

Karson napisał(a):tu akurat bardzo bym uważał. wiele dróg spośród tras w moim regionie jest poprowadzonych po drogach prywatnych, parkach krajobrazowych itp. niektóre są ogólnodostępne, inne nie za bardzo. zalecana jest wzmożona czujność bo strażnicy sypią mandatami ostro :wink:

właśnie dlatego nie zrobiliśmy tych 3 tras obok Was :wink: tylko jeździliśmy "normalnie" :mrgreen:

BTW kiedyś się wybierałeś wzdłuż Bugu udała się wycieczka??
wybieram się na Ścianę Wschodnią za 3 tygodnie i wszystkie ciekawe miejsca, rady, porady mile widziane ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Lip 2010, 11:46

udała się. ale dawno to było, więc nie pamiętam co tam warto pooglądać.
zaczęliśmy od Terespola i jechaliśmy po gps-ie aby być jak najbliżej rzeki. niejednokrotnie tyczyliśmy nowe drogi dla straży granicznej :mrgreen:
metą była miejscowość gdzie Bug wpływa do Polski.

w środę z rańca - kierunek Rumunia :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

28 Lip 2010, 18:32

Jogi4x4 napisał(a):
Wezyrro napisał(a):

Jeśli weekend to do 14. 08 czas bezproblemowo ( w tygodniu już niestety praca) ale nawet jakbym nie mógł uczestniczyć ( choć mślę że wolne by się przydało po urlopie :mrgreen:a są bunkry których jeszcze nie zwiedzałęm, takie z podziemiami :mrgreen: ) z Wami to oczywiście mapy, namiary GPS i integracja jak najbardziej, nocleg też sie wymyśli u mnie bezproblemowo. :mrgreen: A w jakim terminie planujecie pobyt w tej części Polski?

Witam, nie odpisywałem tak długo ponieważ coś mi się net spitolił :mrgreen:
A więc w Twojej okolicy będziemy myślę do 14 :mrgreen: specjalnie żeby jakoś to wszystko fajnie połączyć . Jak masz chwilkę to możemy na pw wymienić się namiarami na siebie i w ten sposób będziemy in tacz :mrgreen: oczywiście z pustymi rękami nie wpadamy.

I jak jeszcze ktoś z Was drodzy koledzy ma ochotę gdzieś razem pośmigać albo jego wyjazd pokrywa się z naszym to z chęcią zapraszamy. :mrgreen:

jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc, wyjazd w srode rańcem, jak tylko będziemy mieli dostęp do neta to coś jeszcze naskrobię w trakcjie wyprawy . pozdro :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika