Zakup pierwszego auta - prośba o pomoc

27 Lip 2010, 16:00

Witam ponownie! Już kiedyś był mój post na ten temat, tylko wtedy były inne priorytety i poza tym nie miałem 18 więc nie było sensu kupna. Będzie to mój pierwszy samochód, ogólnie jak i terenowy. W przeciwieństwie do poprzedniego postu - samochód nie musi mieć turbopotężnego bagażnika na milion plecaków - pewna osoba mi uświadomiła że to ja mam jeździć tym autem, a problem transportowy mam mieć w :) Autko w granicach 15/16 tysięcy - jeśli jest opcja czegoś z homologacją na ciężarowe to do 21/22 ale z tego co wiem po poszukiwaniach takich terenówek nie ma. Silnik koniecznie diesel w granicach 2,2 litra. Fajnie by było, gdyby w tych pieniądzach udalo się kupić coś ze sprzętem w teren (najważniejsze rzeczy i przy okazji najdroższe tj. zawias, laki, wyciągara) byle nie totalnie zmotane na tyle żeby mnie do ruchu na czarnym nie dopuścili. Samochodem czasem będę jeździł po mieście, a najdłuższa trasa jaka się zapowiada to Tatry i spowrotem (nie te w sklepie :grin: ) Chciałbym, żeby spalanie nie było zbyt wielkie, gabaryty również - niepotrzebne mi żadne longi. Odpada patrol - ojciec ma uraz do nissanów. Co myślicie o samuraju? Przypominam - tylko diesel. Z góry dziękuję za odpowiedzi :wink:
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

27 Lip 2010, 16:35

momo iz sami to wdzieczne auto w teren to jednak na dalsze wyprawy nie bardzo sie nadaje ze wzgledu na ogolna ciasnote i niski komfort jazdy:wink: rozejzyj sie moze za jakas toyota land cruiser, mitsubishi pajero czy daihatsu rocky :wink:
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

27 Lip 2010, 16:51

A może vitarka? Silnik diesel 2.0, wielkiego bagażnika tam nie uświadczysz nawet w longu :mrgreen: Jest może nieco przestronniejsza od samiego a po założeniu odpowiednich laczków w terenie też da się pośmigać (no może nie tak jak samim :wink: ) Mam na myśli starą vitarkę a nie jakieś tam grand vitary.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

27 Lip 2010, 18:31

W Pajero widzę min. 2,5l, land cruiser wszędzie nie przejedzie a mi właśnie chodzi o takiego rzeźnika :) ewent. mogę spytać Ojca czy by się nie zgodził na samuraja w benzynie z gazem, bo w końcu silniki w terenowych są bardzo prostej budowy i nie ma się tam co przez gaz zepsuć. Mam rację czy nie?? :twisted: Powiedzcie co myślicie na ten temat. Rocky jak wyczytałem na autocentrum.pl mimo 2,8TD potrafi zejść do 8l jak się nie przekracza 2k obrotów ale pewnie gorzej w terenie? Poza tym wszyscy narzekają na dostępność części do Daihatsu.
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

27 Lip 2010, 22:18

Chcesz rzeznika a martwi Cię zużycie paliwa :?: :shock:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

27 Lip 2010, 22:23

Jak martwisz się zużyciem paliwa to z daleka od samochodów terenowych :mrgreen:
Lok napisał(a):Poza tym wszyscy narzekają na dostępność części do Daihatsu.

Odpuść nie dość że części a jak są to ceny wyje**ne w kosmos :lol:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

28 Lip 2010, 14:45

Samuraj bardzo dobry wybór miałem jezdziłem i naprawde daje rade.... moja sugestia taka kupić samuraja silnik 1.6 od vitary opony goodrich MT i w teren!!
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

28 Lip 2010, 15:02

ja mam SJ413 na gazniku z gazem i wymiata ze az milo :wink: z orginalnym silnikiem daje rade o ile nie przesadzi sie z wielkoscia opon :mrgreen:
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

28 Lip 2010, 18:05

Ja ma wtryski i też daje rade :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

28 Lip 2010, 19:29

A moja sugestia taka kupić Samuraia z 1.8 z bawarki i zapier.... tylko trzeba częściej w układ przeniesienia napędu zerkać(albo mosty uaz/patrol) :mrgreen: ale za to jak robi :razz: a pali tyle co Vitarowe 1.6
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

30 Lip 2010, 08:05

nie przesadzajmy :mrgreen: Rocky fajne autko ceny nie zabijają (są o wiele niższe niż toj toj) jedyny problem dośc słabe,
aut z homologacją na ciężarowe jest multum w zasadzie każda większa terenówka może być ciężarówką :wink:

wybur auta bym rozpoczął od innego pytania.... do czego ci ten samochód w jaki teren i jak bardzo chcesz go motać,

i kilka uwag na koniec ;) jeśli chcesz jeździć autem po drodze zapomnij i samuraju i tym podobnych wynalazkach :mrgreen: posiadając terenówke zapominasz o ekonomii (czy to w paliwie czy to w kosztach napraw) każda modyfikacja pociąga za sobą wzrost spalania, każda modyfikacja pomagająca w terenie pociąga za sobą pogorszenie trakcji na drodze,

dlatekoż określ co chcesz robić z autem,
jak głównie teren to podstawa 2 sztywne mosty i diesel (benzyna robi lepiej ale trzeba się z nią pomęczyć)
jeśli teren i droga to można rozważać IFS, lepsza benzyna z LPG(zabawa turystyczna, wycieczkowa, bez megahardmadafaka terenu)
wyprawowo diesel małoawaryjny
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)