Wyprzedzanie nocą.

22 Gru 2020, 18:26

Czy normalne jest, to że trudniej jest ocenić w nocy w czasie wyprzedzania w lusterku kiedy można najwcześniej się schować za auto wyprzedzane i wrócić na swój pas.? Chodzi mi oczywiście o drogę nieoświetloną. Jak wyprzedzam, to widzę tylko odblask światła w lusterku a nie dokładnie geometrie i długość samochodu jak w dzień. Dlatego jak między dwoma samochodami jest niewielki odstęp, to nie wyprzedzam w nocy. Porą dzienną jest ok i mogę się schować na centymetry wręcz, oczywiście teoretycznie, bo tak nie wolno robić. Jak u was sytuacja wygląda?
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

23 Gru 2020, 01:29

Im gorsze warunki tym jest z tym gorzej. Jak jedziesz w nocy w deszczu to czasami widać tylko rozbłyski światła w lusterku. W takim przypadku lepiej zachować ostrożność.

Oczywiście że gorzej w nocy widzę w lusterku jak oślepiają mnie światła ale podczas wyprzedzania jesteś w stanie ocenić ile zajmie Ci ten manewr i kiedy będziesz mógł się schować. Gorzej jest jak samochód wyprzedzany przyspiesza (czego nie powinien robić) ale tak też się zdarza.

Miałem kiedyś przypadek w którym zrobiło mi się gorąco. Było lato sporo ciężarówek ładna pogoda w nocy i wyprzedzałem jedna z nich a z przeciwka jechał samochód z tylko jedna sprawną pozycją z przodu z prawej strony i nie miał świateł mijania. Zauważyłem go w ostatniej chwili chowając się lekko zajechałem drogę ciężarówce. To było coś czego się nie spodziewałem. Samochód był czarny a pozycja świeciła gorzej niż światło w rowerze.

Generalnie staram się w nocy ograniczyć wyprzedzanie chyba że widoczność jest naprawdę dobra i warunki pozwalają na wykonanie takiego manewru w możliwie bezpieczny sposób :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Gru 2020, 10:50

W takiej sytuacji, najlepiej jest po prostu odwrócić głowę i zerknąć do tyłu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Gru 2020, 18:02

Jeśli nie jestem w stanie określić czy się zmieszczę przed wyprzedzeniem to nie wyprzedzam. Gdy widoczność jest ograniczona lepiej zachować ostrożność.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...