Wyrejestrowanie auta bez OC

05 Mar 2019, 19:46

W listopadzie 2018 kolega chciał zezłomować auto, ale zgubił dowód osobisty. Bedąc dobromyślnym, pomyślałem że spiszemy umowę kupna-sprzedaży tak, żebym to ja mógł zezłomować auto na szrocie(kolega pamiętał dane ze swojego dowodu jak np nr i seria). Umowę spisaliśmy w jednym egzemplarzu, który razem z poprzednimi umowami potwierdzającymi ciągłość od właściciela z dowodu aż do mnie, został na złomie. Auto nie miało już wtedy aktualnego OC.
Teraz chce je wyrejestrować, ale obawiam się, że mogę dostać karę za brak OC w tamtym aucie. Z tego co wiem kolega nie zgłosił do ubezpieczyciela tego, że "sprzedał" auto. Czy z racji tego że ubezpieczyciel nie wie o tej umowie, a kolega nie ma swojego egzemplarza umowy, o zapłatę kary będą ścigać mnie czy jego?
Dodatkowo złomowaliśmy na mnie drugi samochód, który miał OC, ale obydwa auta nie są zarejestrowane w miejscowości w której je złomowaliśmy.
Czy chcąć wyrejestrować obydwa auta mogę to zrobić w wydziale komunikacji w miejscowości w której mieszkam na stałe(Gdańsk), czy musi to być zrobione w miejscowości w której były złomowane(Zakopane), czy będę musiał jeździć do miejscowości w której auta były zarejestrowane(Cieszyn i Bielsko-Biała)?
Z góry dziękuję za pomoc!
Bogdan410
Nowicjusz

05 Mar 2019, 20:04

Bogdan410 napisał(a):Auto nie miało już wtedy aktualnego OC
Dlaczego nie miało i jak długo?
Bogdan410 napisał(a):Teraz chce je wyrejestrować, ale obawiam się, że mogę dostać karę za brak OC w tamtym aucie.
Jak chcesz wyrejestrować jak go na siebie nie rejestrowałeś a kolega nie zgłaszał sprzedaży skoro Ty miałeś jedyny egzemplarz umowy?

Zobacz sobie jeszcze ten temat na forum brak-oc-a-zezlomowany-samochod-vt101264.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Mar 2019, 20:06

Auto nie miało OC kilka miesięcy, bo kolega miał szkodę, składka byłaby duża i jeździł bez oc.
Mam zaświadczenie ze szrotu o zezłomowaniu auta wystawione na moje dane.
Bogdan410
Nowicjusz

05 Mar 2019, 20:30

Czy spisywaliscie umowę w dniu złomowania? Jeżeli nie to mozesz spodziewać sie kary z FG ( stawki znajdziesz w Google). Zglaszasz zlomowanie w urzędzie do którego należy Twoj adres zameldowania.

Ps. Zagubiony dowód nie jest przeszkodą do zlomowania auta, sa takze inne dok tożsamości. Teraz chcąc zrobic przysługę koledze naraziles sie na kary z FG
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Mar 2019, 20:37

Tak, umowa była spisywana w tym samym dniu co złomowanie.
Kolega miał książeczke wojskową, której nie chcieli uznać jako dowód tożsamości na złomie. Przez to właśnie spisaliśmy te umowe chwile przed złomowaniem.
Wiem, że źle zrobiłem, ale liczę że będę musiał zapłacić jak najmniej albo wcale.
Z tego co już udało mi się przeczytać na jednym z forów wywnioskowałem, że jeżeli w ogóle dostane karę, to będzie ona wynosiła 20% całej stawki, bo okres w którym "posiadałem" ten samochód był krótszy niż 3 dni. To prawda?
Bogdan410
Nowicjusz

05 Mar 2019, 21:08

Jeżeli złomowanie było tego samego dnia co spisana umowa to żadnej kary nie dostaniesz. Śpij spokojnie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus notuje świetne wyniki w Chinach
    Mimo pandemii koronawirusa, która uderzyła w sprzedaż samochodów na całym globie, Lexus notuje bardzo dobre wyniki na największym rynku motoryzacyjnym świata – w Chinach. W maju japońska marka osiągnęła ...

05 Mar 2019, 21:15

Dzięki wielkie! :D
Czyli w tym FG będą wiedzieli kiedy była umowa spisana, bo mają gdzieś w systemie tę umowę co została na złomie?
Bogdan410
Nowicjusz

05 Mar 2019, 21:26

Złomiarz zgłasza wszystkie auta do WK więc nawet Ty nie musisz ale i tak doślą Ci pismo abyś dostarczył tablice rejestracyjne więc tak czy tak się tam zjawisz. Nie wiem jak to dalej działa kogo WK informuje dalej ale FG ma dostęp do info. Tak czy tak Ty jesteś kryty w tej sytuacji, za brak OC beknie Twój kolega a nie Ty. Ty oficjalnie odkupiłeś auto i lawetą zawiozłeś na złom.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Mar 2019, 21:28

Ok, dzięki wielkie za rzetelną pomoc :ok:
Bogdan410
Nowicjusz

20 Mar 2019, 01:44

Wczoraj próbowałem wyrejestrować samochody w urzędzie w Gdańsku. Dostałem informacje, że nie mogą tego zrobić, bo nie mają tych aut w swojej bazie danych. Wychodzi na to, że muszę jechać do urzędu w którym dany samochód był zarejestrowany aby go wyrejestrować :bored: :(
Bogdan410
Nowicjusz

20 Mar 2019, 07:43

No to dziwne ja kupowałem auta z połowy polski zlomowalem u siebie i zglaszalem również w swoim urzędzie bez problemu ale Ty spokojnie mozesz załatwić wszystko droga pocztowa aby nie jeździć taki kawał

Mozliwe ze jeszcze zlomiarz nie dostarczył dok do urzędu dlatego nie ma zlomowania w bazie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Mar 2019, 10:57

Niestety byłem w dwóch urzędach i usłyszałem to samo. Z tego co zrozumiałem mógłbym tu wyrejestrować tylko pojazdy które mają rejestracje z wyróżnikiem GD...
Bogdan410
Nowicjusz

20 Mar 2019, 13:45

Wiec zadzwoń do urzędu w zakopanem zapytaj czy mozesz ogarnąć to pocztą jeżeli sie zgodzą to wysyłasz kopertę z tablicami, dowodem, karta pojazdu, zaswiadczeniem z demontażu i wnioskiem o wyrejestrowanie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Cze 2019, 08:53

Też do końca nie wiedziałem, w jaki sposób wyrejestrować samochód. U mnie sprawa dotyczyła całkowitego zniszczenia, a wolałem się zabezpieczyć przez ewentualnymi konsekwencjami finansowymi. Cała procedura od A do Z jest dobrze opisana na [link niedostępny].
Kuba9090
Nowicjusz