Przejestrowanie i ubezpieczenie starego auta

30 Maj 2019, 17:43

Cześć,
kilka pytań odnośnie przejestrowania i ubezpieczenia auta:
1) Czy są ubezpieczyciele dający zniżki gdy kupi się u nich OC dla kilku samochodów?
2) Gdzie obecnie może najb się opłacać OC dla auta 25+ z dużym silnikiem? Korzystał ktoś z Was ze zniżki Compensy na samochody 25+? Czy jest jakis ubezpieczyciel na tyle sensowny, zeby nie kasowac idiotycznie za stare auto bo ma duzy mocny silnik, jesli to auto i tak nie moze szybko jechac? ;)
3) W dowodzie rejestracyjnym jest błędny rok produkcji (auto przestało być produkowane 3 lata wcześniej). Czy da się to jakoś skorygować? Np. w tej Compensie gdyby był prawidłowy rok miałbym sporo większą zniżkę za wiek.
4) W dowodzie jest też "rodzaj pojazdu: pojazd specjalny" - czy wiąże się to z jakimiś konsekwencjami, dla wysokości OC lub innymi?
Dzięki
Hal9000
Początkujący

31 Maj 2019, 09:20

Hal9000 napisał(a):1) Czy są ubezpieczyciele dający zniżki gdy kupi się u nich OC dla kilku samochodów?
Tak i myślę że większość daje taką zniżkę około 5%. Przynajmniej ja się z tym spotkałem.
Hal9000 napisał(a):2) Gdzie obecnie może najb się opłacać OC dla auta 25+ z dużym silnikiem? Korzystał ktoś z Was ze zniżki Compensy na samochody 25+? Czy jest jakis ubezpieczyciel na tyle sensowny, zeby nie kasowac idiotycznie za stare auto bo ma duzy mocny silnik, jesli to auto i tak nie moze szybko jechac?
W tym przypadku dla ciebie najważniejsza jest cena wiec najlepiej jak byś sprawdził ofertę większości ubezpieczycieli za pomocą np. kalkulatora OC lub wyliczył składkę bezpośrednio na stronie danego ubezpieczyciela. Często w tym przypadku jak kupujesz przez internet taką polisę to dostajesz dodatkową zniżkę. Warto więc poświęcić trochę czasu i spróbować. Na forum w zakładce z kalkulatorami masz ich kilka kalkulator/ubezpieczenia-oc-i-ac/ zobacz sobie i sam oceń co ci wyjdzie i jakie będą ceny :) Zawsze jak znajdziesz firmę gdzie jest najtaniej to możesz też do nic zadzwonić i poprosić o takie wyliczenie i porównać z tym co otrzymałeś w kalkulatorze, mi kiedyś udało się w taki sposób kupić jeszcze taniej :mrgreen:
Hal9000 napisał(a):3) W dowodzie rejestracyjnym jest błędny rok produkcji (auto przestało być produkowane 3 lata wcześniej). Czy da się to jakoś skorygować? Np. w tej Compensie gdyby był prawidłowy rok miałbym sporo większą zniżkę za wiek.
Raczej nie musiałbyś to wyjaśnić w WK i dopiero później ubezpieczać auto. Oni biorą dane z DR i tu musi się wszystko zgadzać z zawartą polisą.
Hal9000 napisał(a):4) W dowodzie jest też "rodzaj pojazdu: pojazd specjalny" - czy wiąże się to z jakimiś konsekwencjami, dla wysokości OC lub innymi?
Nie wiem jaki to pojazd specjalny ale z reguły takie pojazdy mają niższe stawki OC niż normalnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Maj 2019, 09:22

Hal9000 napisał(a):W dowodzie rejestracyjnym jest błędny rok produkcji (auto przestało być produkowane 3 lata wcześniej). Czy da się to jakoś skorygować?

Do tego można dojść po numerze VIN. Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że należałoby pojechać do SKP i tam diagnosta na podstawie VIN może wydać karteczkę, na podstawie której zmienisz rok produkcji w DR w WK. Dobrze by było jakbyś zapytał jakiegoś diagnostę, albo poprostu w WK.
Hal9000 napisał(a):W dowodzie jest też "rodzaj pojazdu: pojazd specjalny" - czy wiąże się to z jakimiś konsekwencjami, dla wysokości OC lub innymi?

Jeżeli jest to pojazd specjalny, to napewno ubezpieczenie będzie większe. Podczas pracy takim samochodem zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia czegoś. Samochód nie dość, że służy do przemieszczania się, tak jak każde inne auto, to jeszcze wykonuje jakąś pracę, podczas której może dojść do jakiejś szkody.
Jeżeli chodzi o wysokość ubezpieczenia, to nikt ci nie powie gdzie będziesz miał taniej. Każda ubezpieczalnia oblicza indywidualnie ubezpieczenie, ponieważ zależy ono od wielu czynników - wiek kierowcy, jak długo ma się prawko, czy były jakieś szkody, w jakiej miejscowości mieszkasz ( chodzi o współczynnik kolizji/wypadków ) itd itd itd. Najlepiej albo osobiście skontaktuj się z ubezpieczycielami, albo skorzystaj z internetu. Jest sporo stron, na których możesz obliczyć sobie ubezpieczenie u kilku ubezpieczycieli.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...