Wyrejestrowanie samochodu

17 Kwi 2011, 14:35

Witam.

W moim samochodzie silnik wyzionął ducha. Chciałbym go zostawić na części bo posiadam drugi identyczny. Niestety w naszym pięknym kraju nie da się nic normalnie załatwić więc zostaje mi fikcyjna sprzedaż pojazdu.
W związku z tym mam do Was pytania:

Jak wygląda weryfikacja danych kupującego w urzędzie komunikacji? W ogóle to sprawdzają? Oprócz umowy sprzedaży i dowodu osobistego co muszę przynieść do urzędu?

Pozdrawiam
Marcin
pulkowniczek
Nowicjusz

Miejscowość: Bibice

17 Kwi 2011, 14:53

pulkowniczek napisał(a):Jak wygląda weryfikacja danych kupującego w urzędzie komunikacji? W ogóle to sprawdzają? Oprócz umowy sprzedaży i dowodu osobistego co muszę przynieść do urzędu?

Jestem pewny ze tak.Przeciez muszą zobaczyć czy wszystko zostało poprawnie wpisane tzn.nazwisko kup.,adres,nr.dokumentu tozsamości /D.O.lub inny/nr.pesel lub nip./bynajmniej kiedys tego ządali/.Robia sobie ksero takiej umowy k/s i po wpisaniu na orginale ze pojazd został sprzedany dostajesz to spowrotem.Dla WK wystarczy Twój D.O. i umowa k/s ....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Kwi 2011, 15:04

Ale czy to sprawdzają na miejscu? Chodzi o to żeby urzędnik nie powiedział mi w urzędzie: "Ale taka osoba nie istnieje, coś Pan kręcisz, zgłaszam to na policje" :). Czy robią ksero i później to sobie weryfikują?
pulkowniczek
Nowicjusz

17 Kwi 2011, 15:11

pulkowniczek napisał(a):"Ale taka osoba nie istnieje, coś Pan kręcisz, zgłaszam to na policje"

A skąd taki urzędas moze wiedzieć czy Kowalski jeszcze dycha czy juz nie...Nikt tego od ręki nie sprawdza bo i jak...Masz mu podać nr.tel.do Kowalskiego zeby on to sprawdził...Nie ma takiego obowiązku... :!: :!:
pulkowniczek napisał(a): Czy robią ksero i później to sobie weryfikują?

Tak...Oczywiście w przypadku jezeli Kowalski pójdzie do swojego WK i chce go zarejestrować.Jego WK wysyła pismo z danymi tego sam.do poprzedniego WK celem potwierdzenia ze taki sam.był tam zarejestrowany i wszystko się zgadza.Jezeli nikt się nie odezwie to nie wiem czy ktoś sobie tym głowe zawraca... :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Kwi 2011, 15:26

Tez mogę powiedzieć że ten Kowalski podał mi fałszywe dane a ja nie mam jak sprawdzić przy sprzedaży czy dowód jest prawdziwy.

A może ktoś mi napisze jak to wygląda w urzeędzie?? Opisze mi na własnym przykładzie.

Ehh człowiek musi kombinować żeby się pozbyć grata (ale nie za grosze) :(
pulkowniczek
Nowicjusz

17 Kwi 2011, 15:28

pulkowniczek napisał(a):A może ktoś mi napisze jak to wygląda w urzeędzie??

Przeciez wszystko Ci juz opisałem.... :!: :!:
Mam pisac ze musisz stać w kolejce itp.,itd. ..... :!: :!: :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Kwi 2011, 15:46

No w sumie tak ale mam trochę w gaciach :D

AAAA jeszcze jedno. Samochód mam zarejestrowany w urzedzie X a jestem zameldowany tam gdzie jest urząd Y. Chodzi o to że niedawno zmieniłem miejsce zameldowania ale nie poszedłem do urzędu komunikacji i nie zmieniłem danych. Nie bedzie problemu?
pulkowniczek
Nowicjusz

17 Kwi 2011, 19:46

pulkowniczek napisał(a):Chodzi o to że niedawno zmieniłem miejsce zameldowania ale nie poszedłem do urzędu komunikacji i nie zmieniłem danych. Nie bedzie problemu?

W tym wypadku bez problemu...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP