Wyrejestrowanie

15 Mar 2013, 12:38

Witam mam takie małe pytanie nie wiem czy ktoś spotkał sie z tym grozi mi komornik i chce sprzedać fikcyjnie samochód i muszę go wyrejestrować chyba a czy dale będę móg tym samochodem jeździć i co w raźie kontroli policyjnej
jarkoi
Nowicjusz

Auto: ford mondeo
Silnik: 1,8 sci 130km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

15 Mar 2013, 15:12

A czemu fikcyjnie i co dokładnie masz na mysli ??
Normalnie sprzedaj koledze, przerejestruj na niego a jak się sprawy wyjaśnią - "odkupisz" ..
Jaka wartość tego auta ?? Do 1000 pln nie opłaca się podatku..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

15 Mar 2013, 15:38

chodzą one po 13 tys chodzi mi o to ze chce go sprzedać na papierze i nie wiem czy muszę go wyrejestrować a nowy go zarejestrował tak żeby komornik go nie zabrał
jarkoi
Nowicjusz

15 Mar 2013, 15:57

Od 13 tys masz 2% czyli 260 pln w US + koszta rejestracji.. Podejrzewam, że się opłaci ..
Trzeba wyrejestrować - jak inaczej ?? Musisz przestać być właścicielem, bo chyba o to chodzi ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

15 Mar 2013, 16:01

tak o to chodzi muszę sie go pozbyć na papierze
mam jeszcze jeden samochód ale on jest wart około 4tys ale tego wystawiał około 2,500 bo parę rzeczy jest do wymiany
jarkoi
Nowicjusz

15 Mar 2013, 17:12

Obojętnie czy chcesz sprzedać fikcyjnie ( na papierze ) czy faktycznie procedura musi być ta sama - spisujesz umowę KS, musisz zgłosić sprzedaż w ubezpieczalni i podać im dane nowego właściciela ( musisz pokazać umowę KS ) no i musisz zgłosić fakt sprzedaży w WK. Natomiast nowy właściciel musi zgłosić kupno samochodu w US i opłacić podatek oraz zdecydować co z ubezpieczeniem - po 30 dniach od kupna polisa OC traci ważność - nie ma tak jak kiedyś, że przechodziła automatycznie na nowego właściciela. Nowy właściciel musi więc albo spisać aneks do umowy OC która jest, albo umowę wypowiedzieć i zawrzeć nową. I musi to zrobić w ciągu 30 dni od daty na umowie KS.
I nie ma znaczenia czy robisz ściemę czy faktycznie - komornik jest z urzędu i napewno sprawdzi czy faktycznie samochód sprzedałeś. Samo to, że pokażesz mu umowę KS zapewne mu nie wystarczy - sprawdzi WK oraz US.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda MX-5 - samochód do driftu
    Ciekawie prezentuje się również Mazda MX-5, szczególnie jej druga generacja o oznaczeniu NB. To niewielki, tylnonapędowy kabriolet, którego największymi zaletami są niska masa i rozsądne ceny. Auto kupimy ...
    Skoda Yeti i Octavia Scout we flocie TOPR-u
    SKODA Polska przekazała ratownikom Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego dwa kolejne modele - Yeti i Octavię Scout. 15 stycznia 2013 roku nastąpiło oficjalne przekazanie kluczyków do dwóch modeli ...