Wyrównanie podłogi w domu

12 Sty 2023, 14:46

Mam pytanie związane z wyrównywaniem u mnie w mieszkaniu podłogi. Stare budownictwo i muszę w pomieszczeniach wyrównać wszystkie podłogi. Przy ścianach jest wyżej zaś na środku spadek. Na podłodze są deski. I chce położyć panele na podłogę. Co dać pod te panele w celu wyrównania całości? Myślałam o płytach osb 22 mm lub 25 mm. Czyto mi wyrówna? Czy jeszcze na największy spad dać coś jeszcze? Bo wydaje mi się że kładąc płyty osb, pianke pod panele i na to panele to dalej bedzie ta nierówność... Ściąganie desek nie wchodzi w grę. Ktoś coś doradzi???
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2023, 15:23

Mielismy podobny problem. Z tym, ze na podłodze mamy parkiet. No i rozwiązań jest tutaj co najmniej kilka: Głowiliśmy się dzień i noc... 1. rozw. wylewka samopoziomujaca. Rozwiązanie jak sam widzisz nie najtańsze ale jak porównywaliśmy sobie z innymi to dość łatwe do wykonania i daje dobry rezultat. 2. rozw. piach, ale mimo, plastyczny to może gdzieś trzeszczeć lub przemieścić się i wtedy trampolinka na panelach, 3. Żywica, śmierdzi przez jakiś czas, ale zakleiliśmy największe nierówności, nie trzeszczy, nie przesuwa się nic, no i można wg potrzeb dać taką grubość jakiej wymaga "wgłebienie" czy spadek
tokto
Nowicjusz

12 Sty 2023, 17:52

tomczak78 napisał(a):Ściąganie desek nie wchodzi w grę.

Jeżeli na środku jest spadek, musisz zdjąć deski. Inaczej nic nie zrobisz. a jak nawet cokolwiek wymyślisz, to po roku, po dwóch "nowa" podłoga znowu się zapadnie.
Chodzi o to, że pod deskami są legary, które leżą na podsypce, która zazwyczaj była robiona z piasku. I teraz mogą być dwie przyczyny które spowodowały że podłoga się zapadła na środku - albo ubił się piasek pod legarami i legary się wygięły ( z czasem oczywiście ) albo legary po prostu zgniły. I kładąc na te deski cokolwiek ( wylewkę, podkładki itp ) z czasem znowu się to w tym miejscu zapadnie. I położone panele będą się uginały, co w końcu doprowadzi do wyłamania się w nich piór.
Miałem kilka lat ten sam dylemat dlatego wiem co piszę.
Najlepszym rozwiązaniem będzie demontaż desek ( nie jest to jakaś wielka i trudna robota ), sprawdzić co się tam stało, że ta podłoga się zapadła i jak będzie to zgnity legar, to go po prostu wymienić i w miejsce zdemontowanych desek można dać płytę OSB 22 ( pod panele wystarczy, bo jakby np. miały być płytki, to wtedy już płyta OSB 25 ).
U mnie problem był akurat w tym, że pod dwoma legarami na środku podłogi ubił się piach ( podłoga była robiona jakieś 20 lat wcześniej ) i legary się wygięły. Musiałem dać dwa nowe legary, wypoziomować je, potem na piach dałem folię PE ( nie pamiętam już grubości ) i na te legary dałem OSB. Na OSB podkład pod panele i dopiero panele.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000