Wyrzucenie oleju przez bagnet i pożar

27 Lut 2018, 13:26

Witam,

Od 3 lat jestem szczęśliwym użytkownikiem tigry twin top cabrio 1.4 benzyna, 2004 rok. Niestety w temacie motoryzacji jestem zielony.

Wczoraj (około -10 stopni) jechałem do pracy, po przejechaniu 6 km z pod maski zaczął wydobywać się dym, zatrzymałem się i niestety olej wyrzucony przez bagnet (z tego co się zorientowałem problem z zatkaną odmą) ale był też pożar, ognia było mało, ugasiłem niestety woda, bo to było pod ręką.
Teraz pytanie co mogło być przyczyną powstania ognia( zapalił się olej?)? Oraz co mogło zostać uszkodzone. Auto zholowane do domu, odpięty akumulator, nie odpalane po zaistniałej sytuacji.

Mechanik umówiony na czwartek, ale chciałbym wiedzieć czego mogę się obawiać.
adam93
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 07 1993
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Oplel Tigra Twin Top
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

27 Lut 2018, 18:35

Napalone plastiki od obudowy filtra powietrze, nadpalone przewody elektryczne, do tego jakieś plastiki, ogłuszenie maski jak złapało. Bez spojrzenia na to ciężko określić co się stało.. Olej do łatwopalnych substancji nie należy, wydaję się mi, że problemem było jakieś zwarcie w instalacji i dlatego pojawił się ogień..
gber44

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...