REKLAMA
Witam.
Posiadam samochód Opel Astra F 1.7 TD (68km)
od jakiegoś czasu mam z nim problem a dokładnie to z temperaturą płynu chłodniczego.
Podczas jazdy na mieście jest wszystko ok, temperatura się waha od 93 do 100 stopni.
podczas jazdy w trasie (około 70-80 km/h) temperatura wynosi około 93-94 i tak stoi stabilnie
Problem pojawia się dopiero na autostradzie.gdy jadę ponad 100 km/h
wskażnik temperaury rusza z miejsca i wędruje w górę, przy 110-120 km/h dochodzi do 100 stopni gdy dalej zwiększe prędkość np. na 140 km/h to już temperatura idzie grubo ponad 100 stopni.
problem ten występuje praktycznie cały czas, tylko wiadomo w zimie w mniejszym w stopniu
podczas mrozu gdy ogrzewanie chodziło na maxa a na zewnątrz było -20 to problem był znikomy, dopiero przy prędkości 160-165 Km/h dchodziło do 100 stopni.
oczywiscie byłem u nie jednego mechanika:
Chłodnica nowa , termostat wymieniony ze 3 razy, po czym wyciągnięty całkiem, czujnik wymieniony, wskaźnik wymieniony, pompa sprawna uszczelka pod głowicą szczelna. oleju w płynie ani na odwrót nie ma.
Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ? wiem, ze to auto już ma trochę lat, ale póki co to nie stać mnie na nic nowego. a pomijąc to chłodzenie to wszystko chodzi bez zarzutu.