Wysoka temperatura,ubywa płynu chłodzacego w CITROENIE XSARA

12 Lut 2009, 21:35

silnik 1.6 8 zaworowy
damianczypek
Nowicjusz

Miejscowość: tychy
  • 12 Lut 2009, 21:35

Dopiero po nagrzaniu silnika się odkręca i wiem że masz przelew tym się nie sugeruj bo po odkręceniu korka wlewu i tak spadnie poziom płynu jak ostygnie silnik. Ale może tak jak mówi kolega masz odpowietrzniki-a jak nie wiesz gdzie one są to zrób jak napisałem.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

12 Lut 2009, 21:39

silnik 1600 8zaworowy
    damianczypek
    Nowicjusz

12 Lut 2009, 21:52

Podpowiem ci tylko jeszcze ,że przy wymianie termostatu wypłócz chłodnice wodą. Odkręć czujnik na samym dole chłodnicy lub odkręć najniżej podłączony wąż.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

12 Lut 2009, 22:13

Piotr z tym nadmuchem to nie tak,dziala tylko od 4 biegu bo pozostale styki sa zepsute,silnik jest tylko jeden ,gdyby to szczotki byly to by nie hulal wogole ,puszcza prad tyrystor 4 biegu a styki pozostalych sa wychustane,wystarczy wymienic ten suwak czy to co w tym samochodzie jest np pokretlo i powinno dzialac!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Lut 2009, 22:38

W tym silniku w obudowie termostatu na gorze jest śrubka na klucz 10 lub imbus 5 przy wlewaniu płynu trzeba ją odkręcić.Jak zacznie wylewać się płyn zakręcamy.Drugi odpowietrznik jest za silnikiem na wężach od nagrzewnicy,taka plastikowa śrubka z ktorą trzeba się ostrożnie obchodzić.Zawsze w tych silnikach jak zakładam termostat to robię w nim otworek co zapobiega zapowietrzaniu się układu chłodzenia co prowadzi do uszkodzenia uszczelki pod głowicą.Jak pojedziesz tym autem w gory to dopiero się zaczną kłopoty z temperaturą.Wymiana uszczelki pod głowicą jest prosta tylko zakładaj firmową Erling.Jak miałeś kłopoty z temperaturą i z plynem to uszczelka przypiekła się do głowicy i trzeba ją beżie delikatnie zeskrobać.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
      Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...

13 Lut 2009, 17:37

chciałem odpowietrzyć układ chłodzenia wiec w tym celu odpaliłem autko i pykałem silniczkiem na małych obrotach z 20 minut przy odkręconym korku. wyczytałem jeszcze jeden sposób a mianowicie nagrzanie autka do 90 stopni i odkręcenie korka chłodnicy- wtedy jak popuszczam korek wylewa się płyn chłodniczy przez ten wylot/odpływ kolo korka ( pod jakimś ciśnieniem) czy to normalne? coś robię źle ?
    damianczypek
    Nowicjusz

13 Lut 2009, 18:22

Dlatego ja ci podałem drugi sposób i napisałem,że masz bardzo powoli i stopniowo odkręcać korek wlewu(odkręcić delikatnie i płyn wzrośnie w zbiorniczku - zakręcić go szybko i jak płyn opadnie znowu powoli go odkręcać) i normalne,że jest ciśnienie w układzie tak ma być.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika