WYSTĘPKI / korzystanie z BUS pasa - nasze małe GRZESZKI

16 Kwi 2010, 23:26

:shock:

Szokujące jest dla mnie to jak jeżdżę po Krakowie i widzę jak ludziskom się spieszy - nie ma większego korka w mieście ale skoro można szybciej niż zgodnie z przepisami to czemu nie po pasie dla komunikacji zbiorowej. Ja wjeżdzam na ten pas jesli sie zagapie i nie zauważe że jest tylko dla autobusów, a wtedy to mnie strąbi kierowca :oops: tłumaczę to sobie że to dlatego że jestem kobietą (moze i przez to że blondynką ;P) Jednak nie powiem że mialam pokusę żeby czasem umyślnie skorzystać z tego pasa... Kara w wysokości mandatu nie jest wysoka ale cena życia nie ma swoich granic... Mieliście jakieś przykre kolizje albo wypadki na tym pasie?
piratka
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

16 Kwi 2010, 23:54

piratka napisał(a):Mieliście jakieś przykre kolizje albo wypadki na tym pasie?

Po prostu nie korzystam z tego pasa... :!: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Kwi 2010, 10:16

Ja uważam, że korzystanie z takich pasów to poprostu hamstwo i cwaniactwo, a co za tym idzie brak inteligencji drogowej. Pas dla busów po coś chyba wymyślili i z jakiegoś powodu zrobili na drogach....
Ja proponuję przejechać się w godzinach szczytu autobusem i wówczas zrozumiecie, dlaczego wymyślili pasy dla busów w wielkich miastach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2010, 10:26

Kara w wysokości mandatu nie jest wysoka ale cena życia nie ma swoich granic...

Sugerujesz, że jazda BUSPASEM może zagrażać życiu? :lol:

Ja proponuję przejechać się w godzinach szczytu autobusem i wówczas zrozumiecie, dlaczego wymyślili pasy dla busów w wielkich miastach.

A ja proponuje zastanowić się o ile mniejsze korki byłyby gdyby nie było buspasów.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

17 Kwi 2010, 15:02

MajkPZM napisał(a):
Kara w wysokości mandatu nie jest wysoka ale cena życia nie ma swoich granic...

Sugerujesz, że jazda BUSPASEM może zagrażać życiu? :lol:

A ja proponuje zastanowić się o ile mniejsze korki byłyby gdyby nie było buspasów.

http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/1,4 ... cinie.html czyli wynikałoby, że nasze zajechanie drogi autobusom może mieć tragiczne konsekwencje

Swoją drogą ciekawe ile stłuczek notuje policja - właśnie na tych pasach!!!
Całkiem niedawno widzialam jak jakiś motor sie rozwalil na alejach - facet byl cały ale motor leżał na BUS pasie rozbity...

Jak chcesz miec wiecej pasów to jedź do Stanów tam maja po 10 w jednym kierunku i tak jest korek ;P
piratka
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

18 Kwi 2010, 00:44

Nie mam tego problemu na co dzień, bo na co dzień jeżdżę po mieście w którym buspasów nie ma. Odwiedzam za to Warszawę. Czytam też o buspasach, z informacji wynika, że co z tego, że na jakimś odcinku autobus pojedzie szybciej, skoro później i tak buspas sie kończy i stoi w korku?

U nas jak zwykle robi się coś na opak. Wiedzą, że dzwony biją, ale nie wiedzą w którym kościele. Na zachodzie buduje się buspasy, a u nas wydziela z istniejących już pasów. Na subtelna różnica sprawia, że na zachodzie ilość pasów dla osobówek się nie zmienia, a u nas zmniejsza.

Osobiście jestem też zdania, że komunikacja miejska jest bardzo potrzebna i użyteczna. Jednak infrastruktura nie jest przemyślana. Np. ja, człowiek, który w Warszawie nie mieszka. Przyjeżdżam załatwić sprawę. Czy myślicie, że chętnie stoję w korkach warszawskich? Nie, mógłbym przesiąść się na komunikację miejską, ale tylko wtedy gdyby:
-były parkingi typu "parkuj i jedź", na wjazdach do stolicy, darmowe i obok SKM lub stacji metra. Wtedy wysiadam z samochodu, szybko kupuję bilet i jadę komunikacją miejską.
-komunikacja tania, szybka, punktualna i komfortowa (zmienia się to na plus bo SKM ma często nowe składy, metro w miarę nowe, tramwaje też są już tabory nowe).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota TS050 Hybrid po raz pierwszy w Silverstone
    W weekend 16-17 kwietnia zaczynają się Mistrzostwa Świata FIA w wyścigach długodystansowych (FIA World Endurance Championship). W 6-godzinnym wyścigu w Silverstone w Wielkiej Brytanii Toyota GAZOO Racing wystawi nowy bolid, ...

18 Maj 2010, 22:04

MajkPZM napisał(a):A ja proponuje zastanowić się o ile mniejsze korki byłyby gdyby nie było buspasów.
... a może powinieneś napisać:
- gdyby nie było cwaniakowania buspasem... :roll:
- gdyby nie było wjeżdżania na skrzyżowanie bez możliwości zjechania z niego... :roll:
- gdyby nie było tylu "zapominalskich", co to jadą lewoskrętnym do końca i przypominają sobie tuż przed skrzyżowaniem, że jednak mieli jechać prosto (a, że lewy pas wolny, a na środku korek, to kto by tam na to uwagę zwrócił...)... :roll:
- gdyby kierowcy zamiast cwaniakować/buraczyć zaczęli jeździć bez takiego ciśnienia?
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

21 Maj 2010, 18:51

fourup napisał(a):
MajkPZM napisał(a):A ja proponuje zastanowić się o ile mniejsze korki byłyby gdyby nie było buspasów.
... a może powinieneś napisać:
- gdyby nie było cwaniakowania buspasem... :roll:
- gdyby nie było wjeżdżania na skrzyżowanie bez możliwości zjechania z niego... :roll:
- gdyby nie było tylu "zapominalskich", co to jadą lewoskrętnym do końca i przypominają sobie tuż przed skrzyżowaniem, że jednak mieli jechać prosto (a, że lewy pas wolny, a na środku korek, to kto by tam na to uwagę zwrócił...)... :roll:
- gdyby kierowcy zamiast cwaniakować/buraczyć zaczęli jeździć bez takiego ciśnienia?

Jak ktoś pojedzie Buspasem to tym samym zmniejsza korek. Jak ktoś wjezdza pod koniec lewoskrętu na prawo to w zasadzie pomijając to, że cwaniakuje tez zmniejsza korek bo zazwyczaj szybko wciskac się w luke. Nie popieram tego i również uwazam, że to buractwo.
Jedyne co mnie denerwuje to ospałosc u kierowców, kiedy zamiast przejechac 10aut przejezdza 8 na jednym zielonym swietle.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków