Wyważanie kół czy jest koniecznie po kupnie?

10 Mar 2020, 23:47

Witam, mam pewne zapytanie.
Otóż po raz pierwszy mam w posiadaniu alufelgi które zakupiłem 2 dni temu i teraz pytanie
Zakupiłem felgi już z oponami, ktoś na nich jeździł. czy powinienem je dać do wyważenia?
Druga sprawa to przy zakładaniu tych felg czy powinno się oczyścić miejsce styku alusa z piastą do gołego? jakąś szczotą drucianą?
Tadzik008
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nie mam

11 Mar 2020, 09:49

Jeżeli jest zaśniedziały otwór centrujący i masz rdze na piaście to warto to ogarnąć, wyważyć nie zaszkodzi zanim zamontujesz bo później może okazać się ze telepie i będzie dodatkowa robota
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Mar 2020, 11:46

Tadzik008 napisał(a):Zakupiłem felgi już z oponami, ktoś na nich jeździł. czy powinienem je dać do wyważenia?
Tak, ponieważ nie wiesz kiedy były ostatnio wyważane i czy aktualnie są one dobrze wyważone.
Tadzik008 napisał(a):Druga sprawa to przy zakładaniu tych felg czy powinno się oczyścić miejsce styku alusa z piastą do gołego? jakąś szczotą drucianą?
Szczotką drucianą nie zalecam, umyj lepiej to miejsce za pomocą twardej szczotki i zobaczysz jak wtedy wygląda najczęściej wystarczy porządnie umyć bo tam raczej nic się nie dzieje. Na alufelgach nie zachodzi rdza tylko one się utleniają ale zazwyczaj w tych miejscach styku nic takiego nie dzieje się.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...