Wyższe spalanie po wymianie rozrządu i filtrów z olejem Cruze 2.0d

22 Cze 2019, 15:25

Mam pytanie bo już nie wiem czy jetem przeczulony czy też mechanik coś od...ał przy moim aucie. Po wymianie oleju filtrów i rozrządu zauważyłem że po mieście przy ruszaniu na 1 spalanie czasami sięga 30-40 litrów jak włączę 2 to spada do jakichś 15-20 litrów a potem na 3 i 4 powyżej 50km/h samochód pali już w normie albo trochę więcej niż wcześniej bo potrafi pokazać w granicach 5-8 litrów. Wcześniej uważam że tak nie było przed wymianą filtrów i rozrządu. Dodatkowo po rozpędzeniu i wrzuceniu na luz spalanie utrzymuje się na poziomie 2-4 litrów czasami spadnie do 1 litra czego wcześniej wydaje mi się nie było. Poza tym może jest minimalnie zamulony niż przed wymianą. Jeżeli chodzi o uruchamianie to pali od ręki beż żadnych problemów na włączonym silnik nie zauważyłem żeby obroty falowały no może minimalnie może wskazówka się czasami na jałowym uniesie lekko i opuści lecz to wszystko jest w obrębie 800 obrotów. Czy mechanik mógł źle złożyć rozrząd? czy jeżeli w trasie jak już jadę i spalanie ma 5-7 litrów to normalna sprawa i nie zwróciłem po prostu na to wcześniej uwagi albo jestem aż tak przeczulony?

Czy da rade jakoś zdiagnozować złe ustawienie rozrządu komputerowo?
edit:
Dodatkowo jeszcze zaobserwowałem takie dziwne dźwięki jakby przelewanie wody/lekkie bulgotanie jakby z nawiewu przy dodawaniu gazu na luzie. Zaznaczę ze gość wymieniał mi też pompę wody razem z rozrządem. Już się naczytałem że pewnie uszczelka więc chciałbym waszych rad co może być przyczyną. Dziś również pseudo firma spuściła mi płyn ze sprężarki bo nie działała i byłem po zwrot kasy. Ktoś z was ma pomysł co to może tak blugotać/przelewać przy dodawaniu gazu?

Zweryfikowałem te rzeczy:
- nie ma mazi ani niczego na korku od oleju oraz od zbiornika z płynem chłodzącym, płyn nie bulgocze na włączonym silniku ani nie widać pęcherzy powietrza nie ma też śladów oleju w zbiorniku, samochód nie kopci w ogóle

Już zaczyna mnie to irytować bo zakupiłem nowy samochód i zaczęły się problemy a do tego nie wiem czy to mechanik jest do kitu czy to przypadek że zbiegło się to z wymianą rozrządu i pompy.
Pasat1999
Nowicjusz

Zdjęcia: 7
Prawo jazdy: 05 04 2011
Auto: Chevrolet Cruze
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

22 Cze 2019, 18:37

Wskazania komputera nie są miarodajne to wskazania poglądowe mniej/więcej. Dla porównania w q5 pokazuje mi spalanie średnie 7.2 a faktycznie spala mi 6.5 (mierzone tankowaniem pod korek).

Zmiana filtrów nie moze wpłynąć na zużycie paliwa, rozrząd jakby był źle zrobiony to by sypało błędami i dało by sie to odczuć na pracy silnika (o ile by w ogóle odpalił)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Cze 2019, 18:58

Palic pali bez problemu szarpać nie szarpie ani nic jest moze deko glosniejszy niż wcześniej i do tego twn dzwiek przelewania bulgotania od strony nawiewu. Może jestem zbyt przeczulony. Po przeszukaniu internetu podejrzewam albo przestawiony rozrząd minimalnie albo kąt wtrysku paliwa który się przestawił po wymianie a dźwięk z nagrzewnicy to albo zapowietrzony układ bo pompa wody byla wymieniania albo uszczelka ewentualnie spuszczenie cieczy chłodzącej z kompresora to spowodowalo co byś obstawil?
Pasat1999
Nowicjusz

Zdjęcia: 7
Prawo jazdy: 05 04 2011
Auto: Chevrolet Cruze
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

22 Cze 2019, 20:22

Pasat1999 napisał(a):Po przeszukaniu internetu podejrzewam albo przestawiony rozrząd minimalnie albo kąt wtrysku paliwa który się przestawił po wymianie
informacje na temat aut lat 90, teraz to jest bardziej zaawansowane elektronicznie i każdy błąd jest sygnalizowany, nie znam dokładnie tego silnika wiec nie mogę sie wypowiedzieć co w praktyce mozna źle zrobić
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Daltonista na drodze - czerwony, żółty i zielony
    Prawidłowa interpretacja kolorów w pewnych okolicznościach drogowych bywa kluczowa dla zachowania bezpieczeństwa. Zdarza się to głównie, gdy zasady na drodze wyznacza sygnalizacja świetlna. Jak radzi sobie w ...
    Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
    Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...