Wyższy SUV/Terenowy na wyjazdy po Europie do 30tys.

29 Mar 2022, 08:24

W ogóle połączenie "wyjazdy po Europie" i "terenowy 4x4" niezbyt pasuje do siebie. Mi tu się pojawia jakaś limuzyna, albo cabrio, a nie ciężka i głośna terenówka :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Mar 2022, 09:49

Jeżeli w tym roku planują Albanie to terenowy się przyda :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Mar 2022, 09:55

No to nie ma sensu pisać, że auto będzie głośne. Skoro ma takie wymagania to chyba się z tym liczy :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

29 Mar 2022, 17:31

galakty napisał(a):W ogóle połączenie "wyjazdy po Europie" i "terenowy 4x4" niezbyt pasuje do siebie. Mi tu się pojawia jakaś limuzyna, albo cabrio, a nie ciężka i głośna terenówka
Europa to nie tylko nudny zachód i setki km równych jak stół autostrad. Są o wiele ciekawsze zakątki :ok:

Jeśli liczysz na jakieś wyciszenie i zdolności terenowe, to trzeba by celować w jakieś Cayenne, ale to wyklucza niskie koszta :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Mar 2022, 18:39

A ja bym tam sobie poszukał jakiegoś minivan'a, niech nawet sharan 1.9tdi 4x4, każdy wszędzie to naprawi, części tanie a i miejsca więcej niż w jakimś suvie
Albo i nawet jakieś T4 syncro ale to pewnie ma akurat ceny z kosmosu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Mar 2022, 15:39

Kao napisał(a):jak nie masz zmykałki żeby naprawić coś samemu w trasie to odpuść temat

Czyli nie jechać wogóle? Każde auto może się w trasie zepsuć. Czy to Jeep, czy Honda czy Mercedes...Jeep 2000 rok WJ 4,7 QD do dzisiaj jeździ w terenie i nic mu nie ma. Żadnych specjalnych awarii. To samo Vitara czy Nissan. Nie do zajechania jest Nissan Patrol III. Tylko nie wiem jak tam sprawa z napędem 4x4.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...

30 Mar 2022, 19:52

MotoAlbercik napisał(a):Czyli nie jechać wogóle? Każde auto może się w trasie zepsuć.
Jeep to psujak ze względu na swój wiek, przebieg i wysłużenie zresztą nie tylko Jeep a wszystkie prawdziwe terenówki. Ja nie mówię o awariach a o rzeczach eksploatacyjnych.
Do aut normalnych większość rzeczy dostajesz od ręki a weź coś kup na szybko do jeepa, yhy.... powodzenia ( nie mówię o klockach hamulcowych).
MotoAlbercik napisał(a):To samo Vitara czy Nissan. Nie do zajechania jest Nissan Patrol III. Tylko nie wiem jak tam sprawa z napędem 4x4.
Polecam sobie pooglądać na YT filmiki z wypraw terenówkami lub uterenowanymi lub busami, awarie zdarzają się często a najczęściaj w najgorszym miejscu i momencie, koło domu możesz się kręcić pół roku bez awarii a gdzieś wyjedziesz i coś, tak to jest z tymi chrupkami.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Kwi 2022, 21:23

Kao napisał(a):Jeep to psujak ze względu na swój wiek, przebieg i wysłużenie

Bzdury, bzdury i raz jeszcze bzdury. Auto mające 22 lata do dziś jeździ i nic mu się nie dzieje...I to jeździ w terenie jakieś 11 lat.
Kao napisał(a):Do aut normalnych większość rzeczy dostajesz od ręki a weź coś kup na szybko do jeepa, yhy.... powodzenia

Również bzdury. Jest wiele sklepów w necie, gdzie można kupić praktycznie każdą część ( mam tu na myśli głównie WJ/WG ). No chyba, że jakaś część nietypowa. Ale podstawowe, eksploatacyjne - bez problemu. Mało tego, są części ogólnie dostępne, nawet do przerobionych Jeepów. Kupę firm zajmuje sie takimi przeróbkami i mają do tego części i narzędzia, bo w Jeepie nawet żeby przegub wymienić, to trzeba mieć nietypowe klucze typu 9,12,18 itd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Kwi 2022, 12:25

MotoAlbercik napisał(a):Bzdury, bzdury i raz jeszcze bzdury. Auto mające 22 lata do dziś jeździ i nic mu się nie dzieje...I to jeździ w terenie jakieś 11 lat.
ale nie można opierać się na jednym egzemplarzu, nie chce mi się w dyskusje na ten temat wdrążać bo poprostu to co mówisz jest nie logiczne.

MotoAlbercik napisał(a):Również bzdury. Jest wiele sklepów w necie, gdzie można kupić praktycznie każdą część
to teraz to skonfrontuj z wycieczką poza granicę (bo do tego służyć ma owe auto). :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Kwi 2022, 14:00

Prawda jest pośrodku czyli nie jest różowo ale biorąc pod uwagę fajne silniki nie jest źle.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Kwi 2022, 15:44

szybki napisał(a):Prawda jest po środku czyli nie jest różowo ale biorąc pod uwagę fajne silniki nie jest źle.

W sumie racja - jeden kupi auto i jeździ nim bezawaryjnie, a drugiemu będzie się co chwilę psuło. Pisząc o Jeepach WJ/WG trzeba pamiętać o dość awaryjnym Dieslu.
Kao napisał(a):ale nie można opierać się na jednym egzemplarzu, nie chce mi się w dyskusje na ten temat wdrążać bo poprostu to co mówisz jest nie logiczne

To, co piszę, nie jest oparte na jednym czy nawet dwóch egzemplarzach. Najeździłem się w terenie naprawdę wiele i coś o tym wiem. Jeepów WJ-tów z różnymi silnikami miałem okazję widzieć w akcji niejednokrotnie i nie jednego czy dwa. Na zlotach Jeepów tych aut jest całe mnóstwo z różnymi silnikami i w różny sposób przerobionych. Tylko w naszym klubie Wj-tów było aż 7. A klub liczył sobie jakieś 15 samochodów. A jak się spotkało kilka klubów i się jechało w teren, to było ich całe mnóstwo. Wj-ty przeważały. O Jeepach mało wiesz niestety i jesteś naprawdę cienki. Tyle można wywnioskować z twoich wypowiedzi.
A skoro Jeepy w terenie radzą sobie bardzo dobrze i są bardzo chętnie kupowane do przeróbek w teren, to znaczy, że są naprawdę dobre i przede wszystkim w miarę tanie do przeróbki biorąc pod uwagę ich cenę, ceny części itd. Jedyny mankament to tak jak było wspominane - spalanie. Ale coś za cos.
Kao napisał(a):o teraz to skonfrontuj z wycieczką poza granicę (bo do tego służyć ma owe auto)

Piszesz wbrew logice. Skoro części można kupić w necie, to można je kupić wszędzie. A rozumując w ten sposób, to na żadną wyprawę żadnym autem nie można by wyjechać, bo z tego co piszesz, to za granicami naszego kraju nie ma części samochodowych ani warsztatów :mrgreen:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Kwi 2022, 20:03

MotoAlbercik napisał(a):Skoro części można kupić w necie, to można je kupić wszędzie.

Części mają leżeć na półce w AutoPol w pierdziszewie dolnym, inaczej są "ciężko dostępne". Tak się dowiedziałem np., że do chevroleta captivy części nie ma :ok:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Kwi 2022, 12:06

Dziękuję za odpowiedzi. Cały czas intensywnie myślałem nad tematem i doszedłem do wniosku, że dla moich potrzeb muszę celować w dużego SUVa dającego rade w lekkim terenie i koniecznie w benzynie bo chce zminimalizować koszta benzyny i wsadzić LPG. Wszelkie busy i vany odpadają.
Zgodnie z tym co polecaliście to na placu boju pozostaje:
Kia Sorento
Suzugi Vitara XL (szkoda ze w środku tak archaicznie wygląda)
Nissan Pathfinder
i później chyba długo długo nic. Myślałem jeszcze nad Hondą CRV tylko nie wiem jak tam z wielkościa bagażnika.
Ktoś coś jeszcze doradzi?
emyyyl
Początkujący

Auto: Corolla
Silnik: 2.0 D4D
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

12 Kwi 2022, 07:53

MotoAlbercik napisał(a):To, co piszę, nie jest oparte na jednym czy nawet dwóch egzemplarzach. Najeździłem się w terenie naprawdę wiele i coś o tym wiem. Jeepów WJ-tów z różnymi silnikami miałem okazję widzieć w akcji niejednokrotnie i nie jednego czy dwa. Na zlotach Jeepów tych aut jest całe mnóstwo z różnymi silnikami i w różny sposób przerobionych. Tylko w naszym klubie Wj-tów było aż 7. A klub liczył sobie jakieś 15 samochodów. A jak się spotkało kilka klubów i się jechało w teren, to było ich całe mnóstwo. Wj-ty przeważały. O Jeepach mało wiesz niestety i jesteś naprawdę cienki. Tyle można wywnioskować z twoich wypowiedzi.
A skoro Jeepy w terenie radzą sobie bardzo dobrze i są bardzo chętnie kupowane do przeróbek w teren, to znaczy, że są naprawdę dobre i przede wszystkim w miarę tanie do przeróbki biorąc pod uwagę ich cenę, ceny części itd. Jedyny mankament to tak jak było wspominane - spalanie. Ale coś za cos.

Oglądałem ostatnio Jeepa WJ V8 4,7 i..... zakochałem się w dźwięku silnika. Butla w kole, więc nie zabiera przestrzeni bagażnika.
Czy ten silnik jest dobry na takie wycieczki po Europie?
emyyyl
Początkujący

Auto: Corolla
Silnik: 2.0 D4D
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

12 Kwi 2022, 08:08

Do wszystkiego jest dobry tylko czy udźwignie to twój budżet
Kao