REKLAMA
Ponieważ nie ma działu CarAudio, albo nie umiałem znaleźć, postanowiłem napisać temat tutaj, z zapytaniem jak będzie się sprawował wzmacniacz przy takiej konfiguracji.
Mianowicie, posiadam 4 głośniki. Dwa głośniki z przodu na desce pod szybą, 10cm szerokopasmowe 40W 4Ω i dwa głośniki 22cm niskotonowe w bagażniku 40W 4Ω.
Zamierzam kupić dwukanałowy wzmacniacz samochodowy o mocy 2x80W, z możliwością mostkowania, oraz regulacją głośności, basu itp i zrobić kwadrofonie, czyli podłączyć pod prawy kanał przedni i tylny głośnik i tak samo pod lewy kanał, lewy przedni i tylni głośnik.
Odtwarzacz ma niby wbudowany wzmacniacz 4x55W, ale to chyba chodzi o moc maksymalną, bo przy glośności 25 na 50 możliwych zaczyna charczeć a w cale głośno nie grają. Wiem natomiast że z tych głośników było mnie dobrze słychać na ulicy, jak je podłączyłem w domu do wzmacniacza domowego( do ulicy 60m )
I teraz pytania.
1.Czy 80W-wy wzmacniacz na kanał, nie będzie za mocny na te głośniki jak je podłączę 2x 40W pod kanał?
2. Czy będzie działać na kwadrofoni w odtwarzaczu opcja Fade? czyli ściszanie tylu, bądź przodu
3. Czy wzmacniacz nie obciąży reszty elektryki w moim seicento, przy większym pierdnięciu?