Wzmacniacz do głośników

12 Sty 2015, 14:21

Ponieważ nie ma działu CarAudio, albo nie umiałem znaleźć, postanowiłem napisać temat tutaj, z zapytaniem jak będzie się sprawował wzmacniacz przy takiej konfiguracji.

Mianowicie, posiadam 4 głośniki. Dwa głośniki z przodu na desce pod szybą, 10cm szerokopasmowe 40W 4Ω i dwa głośniki 22cm niskotonowe w bagażniku 40W 4Ω.

Zamierzam kupić dwukanałowy wzmacniacz samochodowy o mocy 2x80W, z możliwością mostkowania, oraz regulacją głośności, basu itp i zrobić kwadrofonie, czyli podłączyć pod prawy kanał przedni i tylny głośnik i tak samo pod lewy kanał, lewy przedni i tylni głośnik.
Odtwarzacz ma niby wbudowany wzmacniacz 4x55W, ale to chyba chodzi o moc maksymalną, bo przy glośności 25 na 50 możliwych zaczyna charczeć :P a w cale głośno nie grają. Wiem natomiast że z tych głośników było mnie dobrze słychać na ulicy, jak je podłączyłem w domu do wzmacniacza domowego( do ulicy 60m :D )

I teraz pytania.
1.Czy 80W-wy wzmacniacz na kanał, nie będzie za mocny na te głośniki jak je podłączę 2x 40W pod kanał?
2. Czy będzie działać na kwadrofoni w odtwarzaczu opcja Fade? czyli ściszanie tylu, bądź przodu
3. Czy wzmacniacz nie obciąży reszty elektryki w moim seicento, przy większym pierdnięciu?
Mobilek85
Nowicjusz

Auto: sejcento

13 Sty 2015, 10:50

Mobilek85 napisał(a):Ponieważ nie ma działu CarAudio

Jak to nie ma...
Mobilek85 napisał(a):albo nie umiałem znaleźć

Chyba nie chciało ci się szukać...A to wcale nie jest takie trudne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Sty 2015, 11:35

Mobilek85 napisał(a):Czy 80W-wy wzmacniacz na kanał, nie będzie za mocny na te głośniki jak je podłączę 2x 40W pod kanał?

Jeżeli masz mocniejszy wzmacniacz i podłączysz słabsze głośniki to tylko kwestia odpowiedniej regulacji i na pewno ich nie spalisz. Trzeba to wszystko robić z głową.

Mobilek85 napisał(a):Czy będzie działać na kwadrofoni w odtwarzaczu opcja Fade? czyli ściszanie tylu, bądź przodu

Jak podłączysz tak jak piszesz to nie będzie działa ta opcja i odradzam takie podłączenie. Proponuję ci żebyś przednie głośniki podłączył bezpośrednio pod radyjko a na wyjściu na tył podłączył wzmacniacz. Będzie wtedy grało tak jak powinno.

Mobilek85 napisał(a):Czy wzmacniacz nie obciąży reszty elektryki w moim seicento, przy większym pierdnięciu?

Nie jest to jakiś bardzo wymagający wzmacniacz jeżeli chodzi o dodatkowy prąd, ale i tak jego zasilanie powinno być bezpośrednio z akumulatora, a wzbudzanie z radyjka.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Sty 2015, 00:43

Trochę się naczekałem na odpowiedź, więc podjąłem decyzję sam i kupiłem wzmacniacz 5-cio kanałowy i tubę z fabrycznym głośnikiem Blaupunkta.
Mam jedynie problem z zmostkowaniem tuby i dwóch głośników przednich, szerokopasmowych, żeby to grało w systemie 2.1, póki co.
Trochę się rozpędziłem, bo mogłem kupić tubę pasywną i wystarczyłby jeden czincz do wzmacniacza, a tak potrzebuję 2 par czinczy i schemat, których nie mam :P

Jedyne co mam to specyfikacje w których pisze
• Moc RMS @ 4Ω w mostku: 2x150W + 1x150W więc się chyba da to jakoś podłączyć na 2.1, ale w instrukcji podano tylko schemat do 2+1 z użyciem 3 par RCA, czyli 6 kanałów.
Mobilek85
Nowicjusz

Auto: sejcento
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody użytkowe Volkswagena - szeroka paleta modeli
    Najważniejszymi punktami są ekologiczne koncepcje samochodów, napęd na wszystkie koła samochodów użytkowych VW i specjalistyczne zabudowy. Dodatkową atrakcją technologiczną jest Prototyp eT! Na najważniejszych ...