XC 70 2003 r. Kierownica multimedialna

24 Paź 2020, 11:25

Do auta VOLVO XC 70 r 2003 zainstalowałem nowe radio z Android.
W Aucie nie mam kierownicy multimedialnej.
Czy wiązki do takiego sterowania były montowane "jak leci" do wszystkich samochodów czy taką wiązkę należy zakupić.
Proszę o jak najwięcej informacji.
Pozdrawiam Forumowiczów
Krzysztof
avis2000
Obserwowany

• 24 Paź 2020, 12:12

Nawet jak byś miał taką wiązkę to trzeba by było wymienić kierownicę. Po tym mogło by się okazać że jednak nie uda się sparować takiego radia z systemem sterowania zainstalowanym w samochodzie.
    Poszukaj najpierw możliwości czy do radia które kupiłeś są dostępne jakieś złącza które pozwalają na podpięcie się do sterowania do oryginalnej instalacji w takim samochodzie.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Paź 2020, 23:14

Dziękuję za odpowiedź.
    Oczywiście mam świadomość, że muszę wymienić kierownicę. Radio, które mi zamontowano to GMS 9401. W ustawieniach jest możliwość przyporządkowania sterowania z kierownicy do funkcji radia, prawdopodobnie po analogu. Prawdopodobnie wiązkę do radia przyłącza się przez kostkę ISO.
    Poruszam ten temat gdyż firmy montujące radia nie chcą sobie zawracać głowy dodatkowymi problemami.
    Może będziesz mi mógł wskazać sposób rozwiązania tematu.
    Pozdrawiam
    avis2000
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
      Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...