XC60 czy GLK - Co kupić Volvo vs Mercedes

30 Lip 2020, 08:15

Pomóżcie proszę, zastanawiam się nad następcą mojego MB W204 którego pewnie będzie cieżko sprzedać bo mam nim nakręcone 370tys. km.
Obecnie jeżdżę 220CDI(OM646) z mocą 170km i taka moc jest wystarczająca.
Chciałbym teraz coś z a'la suvów.
Myślałem nad XC60 oraz MB GLK - ewentualnie MB W212
Skrzynia automatyczna.
Czy warto pchać się w te auta? Czy przebiegi około 300tys km. nie są dla nich straszne.
Odnośnie MB to celowałbym albo w silnik 220 albo 350cdi.
Co do Volvo to chyba 2.4 D4 lub D5.
Nie wiem nic o kosztach serwisowania Volvo i o wytrzymałości skrzyni biegów.
Auta z rocznika 2012-2014.
Z góry dzięki za pomoc.
diabeelek
Nowicjusz

30 Lip 2020, 13:19

Merca jak najbardziej polecam, silniki bezproblemowe, przy wyższych przebiegach rzędu 200k zawieszenie sie kończy, skrzynia jest świetna, jakby nie było obrotomierza to nawet nie zauważyłbyś zmiany biegów. Bardzo płynna i dobra skrzynia.
W Volvo koszta będą dużo wyższe już nawet przy samej obsłudze silnika, skrzynie nie są super trwałe à w dodatku ich praca mi osobiście nie podchodzi, wolna, często pracuje na wysokich obrotach więc słychać wycie, kolejna sprawa to amortyzatory tylne, są jakieś wymysły z cewka które kosztują fortune ale nie wiem dokładnie w których rocznikach to szło wiec uwaga na to.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...