REKLAMA
Witam
Potrzebuje wasz pomocy/opinii nt. zakupu samochodu.
Obecnie jeżdżę już 6 rok Fordem S-maxem z 2.0 145KM w wersji Titanium, ale że dzieci już wyrosły z wózków i został jeden fotelik szukamy innego auta, bo czasem w fordzie bagażnik nie jest otwierany z miesiąc czasu, a samochód powoli się nudzi chodź bezawaryjny to szukamy czegoś innego..
Co potrzebuje ?
- silnik w benzynie – jeździmy około 6 - 8 tys rocznie, trasy raczej tylko latem lub spontaniczny wyjazd ale to i tak 200 km ewentualnie. A tak to do pracy 3 km 8 godz stoi później znowu 3 km i po pracy jakieś krótkie wypady tez po mieście.
Pojemność silnikowa obojętna jak jakiś smok to musi wchodzi w grę instalacja gazowa.
- sporo miejsca w środku, aby z przodu było wygodnie, aby z tyłu było sporo miejsca ( mała jeździ jeszcze w foteliku w systemie RWF ale mogę zmienić na przodem do kierunku jazdy )
- multimedia, gadżety – zawsze mnie cieszyły i wole dołożyć do topowej wersji niż później cudować zmieniać radia, głośniki czy tez dokładać jakieś pakiety, światełka itd.
- skrzynia biegów obojętna, automat na plus ale bez ciśnienia.
- rocznik – nie istotny
- przebieg – sprawdzony, serwisowany.
Moje typy i rozterki z nimi związane
Kolejność przypadkowa:
1.Toyota Avensis 1.8 - Wygląd zew - akceptowalny, wygląd wew. nudno, multimedia - standard, silnik mułowaty ale bezawaryjny, raczej nie rdzewieją ale lakier ponoć delikatny
2. Honda Civic - z zew fajnie, w środku fajnie, miejsca tutaj średnio z tyłu bo miałem okazje przypasować fotelik ale od biedy ujdzie. jak sprawa z rdza wygląda ? silnik 1.8 bezawaryjny ale mułowaty i trzeba kręcić wysoko aby jakoś ten moment obrotowy uzyskać i głośno jakoś tak.
3, Honda Accord VIII 2.0/2.4 - z zew i wew czasy avensisa ujdą ale szału nie robi, silniki ok aczkolwiek sporo pala chyba nie adekwatnie do oferowanej mocy ( wiem waga auta ), rdzewieją ? miejsca z tyłu oj malutko malutko i tutaj duży minus.
4. Peugeot 308 - silniki 1.2 niby ok ale maja problemy z paskiem rozrządu ale to się wymieni, ale coś z świecami, coś katalizatorami jakiś taki nie pewny, wygląd z zew ok, wew ok, ale miejsca z tylu hmm na styk.
5. Hyundai I40 - z zew super, wew. lipa i chyba nie akceptowalna, miejsca z tylu super. technicznie raczej ok, jakieś tam ma miejsca newralgiczne dla rdzy.
6. Kia Optima - z zew ok, w środku oj niby ok ale jakoś tak bez płciowo, w środku dużo miejsca i silnik tez chyba 2.0 raczej dobrze ale sporo pala po mieście . multimedia standard bez szału.
7. Hyundai Elantra - podobnie jak i40 ale po jakimś tam lifcie w środku już poprawili ale silnik tylko 1.6 i niby bezawaryjny i mało pali ale.. nie jedzie w ogóle.
8. Mazda 6 III - z zew extra, w środku extra, miejsca sporo z tylu ale.. rdza ?! Z moim pedantycznym podejściem do samochodów będę pewnie codziennie oglądał czy gdzieś już nie wyłazi ruda. No i nie będę spał czy nie ukradną.
9.. wasza propozycja
Nie chce zrobić kroku w tył jeśli chodzi o zmianę samochodu, wersja titanium troche mnie rozpieściła tj. tempomat,mp3,bluetooth, lusterka fotochromatyczne, grzana szyba itd. ah..
Ciężko będzie ?