23 Kwi 2009, 13:19
Szukałem sporo w sieci, ale niewiele znalazłem, więc zdecydowałem się rozpocząć nowy wątek.
Niedawno założyłem radio w swoim samochodzie, ale spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka.... Zakłócenia od Xenonów Sad.
Samochód kupiłem już z xenonami, byłem święcie przekonany że są oryginalne, ale prawda wyszła na jaw po założeniu radia.
Na początku założona była antena Willson Little Will. Bez świateł śmigała pięknie, ale po włączeniu świateł same szumy.
Sytuacja poprawiła się po założeniu zwartej anteny Sirio SL-145, ale nie jest tak pięknie jak by mogło być. Zasięg mały (ok 2-3 km). RF Gain mogę ustawić max na 1/4 skali - w przeciwnym razie same szumy. Po wyłączeniu świateł RF GAIN na 2/3 skali działa bez problemu i zasięg znacząco wzrasta.
Czy ktoś z Was Szanowni Forumowicze jakoś zwalczył podobny problem?
Wiem że najlepszym rozwiązeniem będzie wymiana przetwornic (zakłócenia prawdopodobnie wchodzą przez antenę - w serwisie który zakładał mi radio wpinany był filtr do zasilania, ale nic nie pomógł).
Obecne przetwornice to jakaś chińszczyzna. Czy możecie polecić jakieś przetwornice w rozsądnej cenie (powiedzmy do 500pln za 2 sztuki - wiem że to niewiele ale na razie więcej przeznaczyć nie mogę), które nie wprowadzają zakłóceń do radia?
A może ktoś ma jakieś doświadczenia z ekranowaniem przetwornic? Podobno czasami da się wyeliminować takie zakłócenia.
Radio to Uniden 520 xl
Będę wdzięczny za pomoc