Xsara, xantia, czy warto kupić?

28 Kwi 2009, 09:49

Co sądzicie na temat citroenów. Chodzi mi o xantie II i xsare. Z tego co słyszałem to są oszczędne samochody i niezawodne, ale podobno części drogie.
Pozdr
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń

28 Kwi 2009, 11:34

No i znowu się zaczyna... Istnieją pewne stereotypy na temat cen, trwałości i innych przypadków. A z tego co widzę to ciężko jest to wyplewić. Różnica między xantią a xsarą jest dość duża. Xsara posiada zwykłe zawieszenia, xantia to hydrowóz. Mówiąc dokładniej zawieszenie hydropneumatyczne. Ma swoje zalety i wady. Jeśli chodzi o silnik to 1.9 TD, 2.0HDI lub rzadko spotykany, ale chyba najlepszy 2.1 TD. Może najpierw o wadach: co 50kkm trzeba wymieniać olej LHM, który jest w układzie hydraulicznym. Raz na kilka lat trzeba wymienić gruszki i zawór hamulcowy. W przypadku hydroactiv dojdą dodatkowe gruszki i siłowniczki zastępujące łączniki stabilizatora.
A teraz może o zaletach :smile:
Komfort jazdy nie z tej ziemi, doskonale radzi sobie z polskimi drogami. Stały prześwit, belka skrętna, możliwość regulacji wysokości zawieszenia, np. przy pokonywaniu nierówności lub jazdy w terenie. Hydroactiv to nic innego jak utwardzanie zawieszenia na zakrętach (włączany guzikiem SPORT). Dorzućmy do tego niskie spalanie, ocynkowane nadwozie i trwałość silnika, a otrzymamy całkiem przyzwoity samochód za niewielkie pieniądze.
Xantią jeżdżę 2 lata i nie miałem z nią problemów. Przy kupnie dobrze jest mieć przy sobie kogoś kto się zna na cytrynkach z hydrauliką bo można łatwo kupić bubel...
opel calibra 2.0 OHC
citroen xantia 1.9TD
renault 19 1.9D
opel corsa 1.4 OHC
vw passat b5 3BG
Radeo87
Nowicjusz

Miejscowość: Zaręby
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X4 Concept nowy Sports Activity Coupe
    Każde BMW X wyznacza nowe standardy w swojej klasie. Pierwszy model BMW X – BMW X5 – zadebiutował w 1999 roku, tworząc segment aut typu Sports Activity Vehicle (SAV), w którym od lat królują modele ...
    Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...