Yaris Automat - pedał gazu nie reagował podczas jazdy

21 Cze 2016, 11:12

Witam,
Mam nadzieję, że znajdzie się osoba, która mogłaby pomóc w tym temacie.

Wczoraj zakupiłam używaną Toyote Yaris Hybrid (automatyczna skrzynia biegów, 2012r., 1.5, przejechane 38 000km). Przy zakupie przejechałam z 20km testowo i nic nieprawidłowego nie wystąpiło. Po zakupie musiałam wrócić nim do swojego domu 300km. Podczas jazdy na autostradzie był jeden moment, gdzie chciałam wyprzedzić, zjechałam na lewy pas i mocniej przycisnęłam pedał gazu i nagle poczułam, że traci moc i zwalnia. Puściłam pedał i ponownie wciskam - a on kompletnie nie reagował. Musiałam zjechać na pas awaryjny, zgasić auto i ponownie je uruchomić i już pojechał do końca bez problemu. Ale martwi mnie ten incydent na trasie.

Posiadam miesięczna gwarancje rozruchowa na skrzynię w komisie, dlatego zastanawiam się, czy to początek dużych problemów ze skrzynią i zwrócić auto, czy po prostu "automaty" tak czasem mają?!

Bardzo proszę o pomoc :(
vanillaframe
Obserwowany

Przebieg/rok: 38tys. km
Auto: Toyota Yaris Hybrid
Silnik: 1.5
Paliwo: Hybryda
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Cze 2016, 13:18

A skąd pomysł, że to skrzynia biegów?
Obroty rosły i samochód nie przyspieszał?
Czy w momencie kiedy auto straciło moc zaświeciła ci się jakaś kontrolka ?

vanillaframe napisał(a):czy to początek dużych problemów ze skrzynią
Brak mocy to zazwyczaj wina silnika, a nie skrzyni biegów.

vanillaframe napisał(a):czy po prostu "automaty" tak czasem mają?!
Nie mają tak, w automacie wciskasz gaz i ma jechać. Może być odczuwalne chwilowe opóźnienie 1 sek. ale nie więcej.

Rozumiem, że gwarancja obejmuje też silnik. Warto podjechać na diagonstykę komputerową silnika i sprawdzić czy ma jakieś błędy (Na sprawdzenie wydasz ok. 50 - 100zł). Jeżeli tak to będziesz mogła jeszcze skorzystać z gwarancji udzielone przez komis.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Cze 2016, 13:34

Cześć Kacper, dziękuje za odpowiedź. Już komentuje:
A skąd pomysł, że to skrzynia biegów?

Skojarzył mi się problem ze skrzynią, ponieważ w aucie moich rodziców (Peugeout 1007, automat) był taki sam objaw. W trakcie jazdy tracił moc i nie reagował na gaz. I naprawa była związana ze skrzynią. Tylko tam pojawiał się błąd na wyświetlaczu.

Obroty rosły i samochód nie przyspieszał?

Obroty nie rosły, zresztą w tej hybrydzie nie ma obrotów liczbowych tylko zakresy CHG/ECO/PWR. Samochód nagle przestał po prostu reagować, tak jakbym go wyłączyła w trakcie jazdy. A na skrzyni był wrzucony "D" (drive)

Czy w momencie kiedy auto straciło moc zaświeciła ci się jakaś kontrolka?

Nie zauważyłam żadnej kontrolki, nie usłyszałam też żadnego sygnału.

Warto podjechać na diagonstykę komputerową silnika i sprawdzić czy ma jakieś błędy

Auto było w ten sam dzień w autoryzowanym serwisie Toyota sprawdzone na wszystkie strony, również podpinany do komputera. Przed zakupem chciałam go sprawdzić. Nie przekazali nam informacji, aby zarejestrowali jakiś błąd. Później miał przegląd techniczny i dopiero po załatwieniu formalności wyjechałam nim w trasę powrotną do domu.
vanillaframe
Obserwowany

Przebieg/rok: 38tys. km
Auto: Toyota Yaris Hybrid
Silnik: 1.5
Paliwo: Hybryda
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Cze 2016, 14:54

Czy od tamtej pory zdarzył ci się podobny problem?

Skoro wszystko było sprawdzone i brak błędów to może jakaś przypadkowa usterka. W trasie wykorzystujesz napęd spalinowy praktycznie w 100% więc być może coś tu się zadziało. Komputer mógł tego zdarzenia nie zakwalifikować jako usterki stąd brak informacji (być może są jakieś informacje na ten temat zapisane ale odczytać je można tylko prze interfejs diagnostyczny).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volvo S90 - pierwsza publiczna prezentacja
    Pierwsza publiczna premiera najnowszego Volvo S90 odbędzie się podczas targów motoryzacyjnych NAIAS w Detroit. Stany Zjednoczone są dla szwedzkiej marki bardzo ważnym rynkiem zbytu, a miejsce premiery luksusowego sedana jasno ...