Yaris Cross Hybryda (4X2) - praca silnika spalinowego dziwne odgłosy

01 Lut 2023, 21:29

Witam od miesiąca jestem użytkownikiem Toyoty Yaris Cross Hybrydy nowej (4X2). Mam pytanie bo nie wiem czy coś jest z silnikiem czy to auto tak pracuje. Jeśli auto chodzi na silniku spalinowym (nie elektrycznym) - to słyszę siedząc w środku auta takie traktotanie tr, tr, tr, tr, tr. I to też nie od początku jak go zapalę tylko po chwili. Takie mam wrażenie, wydaje mi się że wcześniej tego nie słyszałam lub może nie zwróciłam uwagi. Jak jadę to wiadomo silnik pracuje to mniej to słychać natomiast jak stanę czy też jest na niskich obrotach to słyszę ten odgłos. Za 3 tygodnie będę w servisie ale chciałam tutaj spytać aby mi jakiś kitów nie wmówili.
Mona777
Nowicjusz

• 01 Lut 2023, 22:33

Zwróć uwagę czy czasem bateria hybrydowa nie jest wtedy dosyć mocno rozładowana bo jeżeli tak to głośniejsza praca może wynikać z pracy generatora.

Generalnie hybryda Toyoty nie pracuje na wolnych obrotach nawet na postoju.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lut 2023, 09:49

No ja nie jeżdżę za dużo tym samochodem. Np. jeśli wracam z pracy i samochód stoi od godziny 16:00 i wyruszam nim o 7 rano dnia następnego to rusza i jedzie na normalnym silniku dopiero tak już dojeżdżam do pracy mam do niej 3 km to załącz się silnik elektryczny ponieważ włącz się kontrolka EVI (zielony samochód) i też słychać.
    Mona777
    Nowicjusz

02 Lut 2023, 10:06

Mona777 napisał(a):wyruszam nim o 7 rano dnia następnego to rusza i jedzie na normalnym silniku dopiero tak już dojeżdżam do pracy mam do niej 3 km to załącz się silnik elektryczny
    Przy obecnych temperaturach na zewnątrz jest to możliwe jak nie garażujesz auta. Tryb elektryczny jest wymuszany w określonych warunkach na to ma nawet wpływ temperatura baterii hybrydowej.

Jeszcze jedno pytanie czy jak samochodem zrobisz dłuższy dystans i jest rozgrzany to ten dźwięk też się pojawia?

Ciężko mi tu odnieść się do tego dźwięku bo go nie słyszę. Musisz o nim wspomnieć na przeglądzie a najlepiej postaraj się go nagrać bo w ASO zawsze proszą o przedstawienie problemu. Jak im czasem nie pokażesz dokładnie o co chodzi to odprawią Cię z kwitkiem.

Mona777 napisał(a):kontrolka EVI (zielony samochód)
    Chyba EV - tryb elektryczny.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

02 Lut 2023, 10:43

Szczere wcześniej jak robiłam trochę dłuższe dystanse nie zwróciłam uwagi na ten dźwięk. Słyszę go od tygodnia dopiero a tak jak wspomniałam akurat mało jeżdżę. Jak zrobię nim dłuższy dystans to zwrócę na to uwagę czy to słychać. Być może tak jak piszesz że ten generator tak pracuje lub silnik jest zimny. Nagram też go. Jadę 20.02 bo jestem umówiona na wymianę jednej plastikowej osłony nadkola (one też pozostawiaj dużo do życzenia ich mocowania niestety są nierówne i odstają) wiec od raz poprosiłam o sprawdzenie tego.
    Mona777
    Nowicjusz

02 Lut 2023, 11:16

Mona777 napisał(a):Być może tak jak piszesz że ten generator tak pracuje lub silnik jest zimny
    Dokładnie ale z drugiej strony on nie pracuje w trybie elektrycznym, a napisałaś że dźwięki są słyszalne. W trybie EV słychać dźwięk taki metaliczny pracy układu ale nic więcej to taki specyficzny dźwięk przechodzący w lekki pisk. Słyszalny jest na zewnątrz ale nie w samochodzie przynajmniej Ja nie słyszałem takiego dźwięku wewnątrz hybryd Toyoty którymi do tej pory poruszałem się.

Mona777 napisał(a):jestem umówiona na wymianę jednej plastikowej osłony nadkola (one też pozostawiaj dużo do życzenia ich mocowania niestety są nierówne i odstają)
    Co do wykończenia to niestety w tych samochodach od lat brakuje tego tak jak i wyciszenia + dobre zabezpieczenia podwozia. Jak by można było połączyć napędy i ich niezawodność z samochodami niemieckimi (np. Mercedes, VW) jeżeli chodzi o wyciszenie i wykończenie to by było super. No ale nie można mieć wszystkiego :mrgreen:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto - samochód do miasta
      W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...

02 Lut 2023, 14:11

Mi chodzi o to ze jak pracuje w układzie elektrycznym to jest cicho nic nie słychać jak chodzi na normalnym silniku to wtedy są te odgłosy tr tr tr tr tr.
    Mona777
    Nowicjusz

02 Lut 2023, 21:11

No a nie lepiej jechać do ASO? Przecież to jest nowe auto.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000