Yaris hybrid 1.5 Premium + City 2017

17 Lut 2023, 14:45

Mam dwa pytania:
1. Czy ten model z tym wyposażeniem ma Androida?
2. Naciskam "start" i wyświetla mi się "przyłóż kluczyk do przycisku "start", a ja nie chciałbym za każdym wyjmować go z kieszeni. Czy jest możliwość zmiany ustawień kluczyka?
weteran45
Nowicjusz

17 Lut 2023, 17:27

Ad:1 MyT Multimedia w Toyocie obsługuje również funkcje Apple CarPlay i Android Auto, które umożliwiają integrację z odtwarzaczem muzycznym i innymi aplikacjami zainstalowanymi w Twoim smartfonie, nowy Yaris ma to chyba w opcjonalnej konfiguracji. W modelu z 2017 chyba nie ma jeszcze takiej opcji.

Ad:2 Masz włączoną opcję KeyLess? Wygląda to tak jak byś ją miał wyłączoną z tego co opisujesz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lut 2023, 21:41

weteran45 napisał(a):2. Naciskam "start" i wyświetla mi się "przyłóż kluczyk do przycisku "start", a ja nie chciałbym za każdym wyjmować go z kieszeni. Czy jest możliwość zmiany ustawień kluczyka?
Nie ogarniam tej nowej technologii ale.... kradzieże auta na tzw. walizkę są bardzo popularne. Dla własnego bezpieczeństwa bym przykładał ten kluczyk ......Ktoś rozjaśni za i przeciw ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lut 2023, 09:46

bonifacy napisał(a):Ktoś rozjaśni za i przeciw ?
Jest druga opcja specjalne etui które blokuje fale kluczyka niestety też go trzeba z niego wyciągnąć. Plus jest taki że jak zbliżamy się do auta to go wyjmujemy z takiego etui i już nic więcej nie musimy robić bo chwytając za klamkę nam się otworzy no i przycisk start zadziała bez zbliżania kluczyka.
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Lut 2023, 10:50

bonifacy napisał(a):Nie ogarniam tej nowej technologii ale.... kradzieże auta na tzw. walizkę są bardzo popularne. Dla własnego bezpieczeństwa bym przykładał ten kluczyk ......Ktoś rozjaśni za i przeciw ?

Ja również jestem przeciwnikiem tych rozwiązań z tymi kluczykami. Kradzieże na walizkę są bardzo popularne i co gorsza ciężko jest później udowodnić u ubezpieczyciela co się stało - mieliśmy całkiem niedawno taki przypadek opisywany na forum. A teraz to podejrzewam, że już nawet nie ma walizek, tylko jakieś inne, mniejsze cudo. Można oczywiście chodzić z tym etui jak wspomniał Rokiko, ale dla mnie byłoby to np. niewygodne.
Przy okazji pytanko - czy każdy samochód ma możliwość tej funkcji, że aby uruchomić silnik trzeba jednak ten kluczyk przyłożyć do przycisku start? Bo powiem szczerze, że ten system bezkluczykowy mnie akurat przeraża.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lut 2023, 11:18

Drodzy forumowicze, piszcie proszę na temat. Ja CHCĘ nosić kluczy!k w kieszeni
weteran45
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Doświadczalny samochód autonomiczny Lexusa
    Po torze testowym amerykańskiego Toyota Research Institute (TRI) jeździ biały Lexus LS 600hL z kamerami na dachu. Obecność licznych czujników nie dziwi – to w końcu samochód doświadczalny. Pewną konfuzję ...
    Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

19 Lut 2023, 11:11

weteran45 napisał(a):Drodzy forumowicze, piszcie proszę na temat. Ja CHCĘ nosić kluczy!k w kieszeni

W drugim poście kolega Rokiko ci napisał co musisz zrobić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lut 2023, 13:32

Rokiko napisał(a):Jest druga opcja specjalne etui które blokuje fale kluczyka niestety też go trzeba z niego wyciągnąć.
Przed chwilą odpowiadając w innym temacie przeglądałem instrukcję i z ciekawości spojrzałem pod względem tego kluczyka i bezprzewodowego łączenia. Znalazłem coś takiego jak oszczędzanie baterii w kluczyku i tą funkcję można włączyć naciskając odpowiednią kombinację przycisków na pilocie. Wygląda na to, że jak ją włączymy to kluczyk nie wysyła żadnych fal i wtedy tzw. kradzież na walizkę nie jest możliwa. W przypadku przywrócenia wysyłania fal przez kluczyk wystarczy wcisnąć dowolny przycisk.

Swoją drogą nie doczytałem tego wcześniej ale jak jest coś takiego to uważam że lepszą opcja by był osobny przycisk na takim pilocie bo wtedy możemy go szybciej dezaktywować jak znajdujemy się w miejscach potencjalnie narażonych na kradzież.

Tu jest na ten temat cytat z instrukcji:
Zapobieganie wyczerpaniu się baterii w elektronicznym kluczyku
Funkcja oszczędzania energii elektronicznego kluczyka ogranicza wyczerpywanie się jego baterii dzięki wyłączeniu odbioru fal radiowych.
Nacisnąć przycisk otwierania dwa razy, jednocześnie przytrzymując wciśnięty przycisk zamykania. Upewnić się, czy dioda kontrolna w kluczyku mignęła 4 razy.
Gdy włączony jest tryb oszczędzania energii elektronicznego kluczyka, system elektronicznego kluczyka nie działa. W celu wyłączenia trybu oszczędzania energii nale˝y nacisnąć dowolny przycisk w kluczyku.

@weteran45 wracając do tematu z tym odpalaniem i przykładaniem kluczyka do przycisku POWER to powiem tak, że jak masz aktywny system bezkluczykowy to nic nie musisz zbliżać przykładać.

U mnie np. w systemie multimedialnym w ustawieniach jest opcja aktywacji / dezaktywacji tego systemu. Zrobiłem kilka zdjęć z menu na których widać gdzie można to znaleźć (poniżej).

Ścieżka: ustawienia -> pojazd -> indywidualne ustawienia pojazdu -> ustawienia blokowania drzwi -> układ otwierania i uruchamiania blokady...
Yaris hybrid 1.5 Premium + City 2017
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

19 Lut 2023, 14:17

Czyli ten system odpalania bezkluczykowego nie jest jednak taki zły jak się okazuje. Problem tylko w tym, o czym ja często wspominam - ludzie jak kupują samochód, to nie zaglądają do instrukcji obsługi...No bo po co :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lut 2023, 15:14

Zamykam temat. Okazało się że po prostu słaba bateria. Układ jest bardzo czuły na napięcie baterii. U mnie było 3,05 i.....klops.
weteran45
Nowicjusz

07 Mar 2023, 13:10

Jak masz KeyLess to bateria w pilocie szybciej się zużywa ale spokojnie na ponad rok powinna wystarczyć. W Toyocie plus taki, że nic nie trzeba kodować po wymianie :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

07 Mar 2023, 13:17

Do czego służy ten przycisk po prawej stronie? Toyota jak w temacie.
weteran45
Nowicjusz

07 Mar 2023, 13:40

Po jego naciśnięciu mignie czerwona kontrolka .
weteran45
Nowicjusz

07 Mar 2023, 19:34

To przycisk od alarmu, zabezpieczenia fabrycznie montowanego w Toyotach. Powinieneś mieć w dokumentach kartę z kodem pin do ewentualnego odblokowania tego zabezpieczenia. Jak dobrze pamiętam naciska się odpowiednią ilość razy w zależności do kodu jaki posiadasz. Z kartą pewnie jest instrukcja :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP