Yugo Florida 1.3 za 1600 - czy warto

20 Gru 2016, 16:32

Witam. Tak jak w temacie. Znalazłem taką ofertę:
[link do oferty na Olx wygasł]

Moje pytanie brzmi - czy warto kupić ten samochód, czy rozglądać się za czymś innym?
Byłoby to jednocześnie moje pierwsze auto. Od samochodu nie wymagam zbyt wiele - najważniejsze żeby móc komfortowo przemieszczać się z punktu A do punktu B.
Pojazd byłby używany głównie w mieście, ze sporadycznymi wyjazdami w dłuższe trasy (ponad 100 km). Zależy mi też na małych kosztach utrzymania.
MatizPL123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 04 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

20 Gru 2016, 17:22

Kupując auto za taką kasę najważniejszy jest stan techniczny, którego akurat my nie jesteśmy w stanie zobaczyć. Mogę napisać rzeczy typu: w tym i tym miejscu jest krzywo poskładany ale jest to w takim przypadku totalnie bez znaczenia. Musisz jechać sam i oglądać. Wbrew pozorom takie auta są bardzo chodliwe a tutaj masz 1,5k wyświetleń i nadal stoi, to już daje jakiś pogląd na stan auta.
Druga kwestia to "małe koszty utrzymania". Auto nie jest popularne, podaż części nie jest duża (a prędzej czy później będziesz ich potrzebować) - ceny nie wiem, nie chce mi się szukać dokładnie.
Podsumowując, jeśli ma to być tanie wozidło skup się na czymś bardziej pospolitym (chociaż sam nie lubię jeździć tym co "wszyscy")
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Gru 2016, 17:50

Problem z częściami będzie na pewno bo nie wszędzie dostanie i być może nawet na zamówienie będzie ciężko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2016, 17:58

Myślę,że autko wisi na jakimś forum i dlatego ma tyle wyświetleń oraz ma sporo polubień z FB.
Ja bym obejrzał a z częściami (zużywającymi się) nie powinno być problemów z dostępem gorzej z blacharką. Jakieś sklepy w google się wyświetlają po wpisaniu "Yugo Florida części"

A jak nie to fora i części się pewnie znajdą :D
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

20 Gru 2016, 18:11

Ostatnio na fb na grupie tanie daily był do wzięcia jakiś stary VW tylko niepamiętam modelu bo to rzadka wersja i facet co sprzedawał sam pisał że z niektórymi częściami jest problem (auto z lat 80).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...
    Jak warsztaty w Polsce zamawiają części?
    Mimo, iż rośnie liczba warsztatów z dostępem do szerokopasmowego Internetu oraz tych wyposażających swoich pracowników w urządzenia mobilne, wykorzystanie globalnej sieci do celów biznesowych jest niewielkie. ...