Z czym wiąże się rejestracja samochodu po przekładce?

24 Sty 2010, 18:58

Witajcie,
mam w planach zakup samochodu sprowadzonego z Anglii i zrobienie w nim przekładki kierownicy na lewą stronę.
Jakie czynności prawne muszę potem pozałatwiać, co opłacić, by móc samochód normalnie zarejestrować i jeździć nim na codzień?

I drugie pytanie - czy są jakieś ograniczenia czasowe dotyczące tych spraw?
Czy mogę np. samochód kupić, spokojnie go zrobić i za pare miesięcy dopiero wziąć się za załatwianie tych wszystkich spraw (oczywiście nie jeździłbym w międzyczasie)

Z góry dziękuję za pomoc
ReapeR
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

24 Sty 2010, 22:38

1. sprawdź w swoim urzędzie komunikacji czego będą wymagali bo ma się to różnie (jak to w Polsce)
2. standard to:
- przekładkę robi Ci firma uprawniona z nr PKD 5020A lub zastępczym.
- na przekładkę firma wystawia fakturę + oświadczenie o zmianach + dokumenty rejestrowe (zaświadczenie o działalności lub odpis z KRS + REGON)
- robisz badanie techniczne po zmianie konstrukcyjnej.

Reszta jak dla samochodów sprowadzonych.
przeczytaj tutaj bo właśnie wpisałem
https://www.forumsamochodowe.pl/auto-z-n ... t28901.htm

Większość druków i obliczenie akcyzy możesz wypełnić i wydrukować tutaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

26 Sty 2010, 09:15

Pozatym dobrze przełożone auto kosztuje tyle co normalne, więc się zastanów...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Sty 2010, 09:49

Co do wykonywania przekładki to nie musi być żadna firma.Wystarczy ocena rzeczoznawcy o poprawności wykonania przekładki. Spotykałem się z sytuacją, że i firma podpierająca się papierami jak i wykonawcy robiący to na własną rękę paprali robotę. Ja po "firmie" poprawiałem przez rok (oczywiście w miarę wolnego czasu).
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

27 Sty 2010, 17:51

kmtaxi napisał(a):Co do wykonywania przekładki to nie musi być żadna firma.Wystarczy ocena rzeczoznawcy o poprawności wykonania przekładki. [..]

O ta informacja jest bardzo istotna, ponieważ czytając post DariuszSawicki wystraszyłem się, gdyż nie mam zamiaru korzystać z usług żadnych firm..
Orientujesz się może na ile wycenia sobie taką opinię pan rzeczoznawca?

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i linki :)
ReapeR
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

27 Sty 2010, 21:33

Jak chodzi o firmę to wszystko rozbija się o urząd komunikacji.

Zadzwoń do swojego urzędu i spytaj czego będą u Ciebie wymagali bo niestety u nas jest tak, że każdy urząd ustala własne zasady. Co gorsza są miejsca w Polsce gdzie nie jest to możliwe.
Telefon do Twojego urzędu zaoszczędzi Ci czasu i będziesz wiedział gdzie masz przekładać i co potem

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...

28 Sty 2010, 12:14

Ja przekładam pewne auto dla siebie i wiem, że żaden urząd komunikacji nie może zakwestionować oceny rzeczoznawcy co do poprawności przekładki. W przypadku gdy wymyślają jakieś przeszkody np. "rozmiar buta itp" :lol: to wystarczy złożyć zapytanie na piśmie o podstawę prawną decyzji urzędu (może długo trwać), a potem skargę na pracę urzędu jeżeli odpowiedź będzie satysfakcjonująca petenta. Dość często się zdarza, że urzędasy bronią swoich tyłków wymyślając różne przeszkody, gdyż nie znają lub nie chcą zaznajomić się z przepisami, albo mają prikaz z góry ponieważ wytyczne są nie jasne, a nie chce im się występować o wykładnię prawną. Opinią rzeczoznawcy kosztuje średnio od 200 do 300zł.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001