Za 10 tys? Za 36 tys? na taxi

29 Cze 2010, 22:54

Witam

Moja historia:
Po doswiadczeniach z moim ostatnim samochodem boje sie uzywanych aut. Mialem forda mondeo (w sumie jeszcze mam), wymiana zawieszenia, rozrząd się rozlecial (a byl wymieny), alternator, rozrusznik hm paski oraz łożyska. Sytuacja jest taka ze teraz glowica pęka i lada dzien auto przestanie dzialac. 3 tygodnie temu, mechanik mi mowil ze uklad kierowniczy trzeba dac do regeneracji i amortyzatory wypadalo by zmienic.
Samochod odkupilem od rodzicow, nie zapowiadalo sie zeby mialo byc zle ale coz. W 8 miesiecy na naprawy poszlo wiecej niz za niego dalem + teraz mialbym dac drugie tyle? To chyba bez sensu zupelnie.

Dylemat:
Trzeba kupic cos porzadnego. Auto jest na taxi wiec jest eksplaatowane codziennie. Kiedy samochod jest w serwisie to ja nie mam pracy.

Na taxi
- Dacia Logan - 36 tysiecy za Diesla, pali 6 ropy w miescie, 3 lata gwarancji
- Chevrolet Aveo - 36 do 40 tysiecy (LPG lub bez) pali 7-8 benzyny - ladniejszy od Dacii ;p
- Volkswagen Passat - dosc dobry znajomy sprowadzil z niemiec - pierwszy wlasciciel, wszystkie papiery sa, przebieg okolo 250tys, rocznik 1998 silnik 1,6 kombi benzyna (LPG mysle zeby zamontowac) - 11 tys zł lacznie z przerejestrowaniem

Najprędzej uda mi sie wziasc kredyt znajac zycie na Passata, ale jesli sie udaloby na chevroleta czy dacie. Nie wiem czy to nie bylby lepszy wybor. Nie wiem czy to sie mi znowu nie bedzie psulo jak ten nie fartowny ford ;/.

Pozdrawiam
TaxowkarzKRK
Nowicjusz

Miejscowość: Krakow

29 Cze 2010, 23:00

Logan i Aveo na taxi bym sobie odpuścił.Już wole poszukać jakiegoś zadbanego Passata B5 w dieselku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Cze 2010, 23:07

No tak, tylko wiesz o co chodzi. Ja mam 2-3 lata wzglednego spokoju.
TaxowkarzKRK
Nowicjusz

29 Cze 2010, 23:34

TaxowkarzKRK napisał(a):No tak, tylko wiesz o co chodzi. Ja mam 2-3 lata wzglednego spokoju.

i dobrze mowisz nie pchaj sie w stare gowno
mozesz jescze spojrzec na:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i moj fawort:
linea od fiata(1.4 benz bdb wspopracuje z lpg-siostra miala, przeb. 65 000 w g.punto w ciagu 3 lat)
we fiacie masz chyba 3 lata gwarancji. godne polecenia i ladniejsze od chevy i dacii razem wzietych
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

30 Cze 2010, 08:30

Ja brałbym Logana jeśli oczywiście wystarczy Ci na niego pieniędzy.
Tani, przestronny i bezawaryjny i bardzo oszczędny samochód, co prawda jest spartański ale po jeździe próbnej sam zdecydujesz czy Ci to odpowiada :smile: zresztą sporo ich widać na taksówkach więc raczej dają radę.
Paska bym sobie odpuścił raz, że do wzorów bezawaryjności nie należy a dwa, że 1.6 w ogóle nie jedzie i dużo pali.
Jeśli jednak nie będziesz miał tych pieniędzy to może warto zamiast Passata kupić W124? dużo bardziej komfortowy i trwalszy samochód zresztą skoro jesteś taksówkarzem to pewnie masz wielu znajomych którzy go użytkują.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2010, 09:21

Z mojej strony
[link do oferty na Allegro wygasł]
napewno będą lepsze od Logana czy Aveo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...

30 Cze 2010, 09:25

Lepsze zdecydowanie.
Te konkretne egzemplarze-bardzo wątpię.
Podejrzanie tanie są, ja bym nie wierzył w takie super okazje.
Tym bardziej, że są sprowadzone a za zachodnia granicą nowe samochody są droższe więc taka cena jest zbyt atrakcyjna, szczególnie, że handlarz musi na nich zarobić.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2010, 09:42

Te linki akurat podałem przykładowo a nie napisałem żeby jechał oglądać.
Barol
Awatar użytkownika

30 Cze 2010, 10:09

Daj sobie spokój z Loganem,ani to do dupy nie podobne,komfortu praktycznie zero,słabe silniki a o wyposażeniu już nawet nie ma co mówić.To moje Espero które jak do tej pory kosztowało mnie prawie 5000zł jest lepiej wyposażone (full opcja).A Aveo podobnie wygląda.100razy wole kupić Passata albo znaleść za te pieniądze auto w jak najlepszym stanie,od 1 czy 2właściciela,serwisowane i z książka serwisową.I nie pisze tego ot tak tylko poprostu przez moje ręce przewineło sie już nie jedno auto i poprostu wiem jak sie sprawa ma z większością modelów.Widze że jesteś z Krk więc zobacz na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] auto ma wmiare dużo miejsca w środku,bardzo pojemny bagażnik (nawet w hatchbacku).Na dłuższe podróze potrzebne różne skrytki w aucie - na soczki,zabawki,kawę itd.Moim zdaniem opcja warta rozważenia.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Cze 2010, 11:05

TFSI napisał(a):Daj sobie spokój z Loganem,ani to do dupy nie podobne,komfortu praktycznie zero,słabe silniki a o wyposażeniu już nawet nie ma co mówić.To moje Espero które jak do tej pory kosztowało mnie prawie 5000zł jest lepiej wyposażone (full opcja).A Aveo podobnie wygląda.100razy wole kupić Passata albo znaleść za te pieniądze auto w jak najlepszym stanie,od 1 czy 2właściciela,serwisowane i z książka serwisową.I nie pisze tego ot tak tylko poprostu przez moje ręce przewineło sie już nie jedno auto i poprostu wiem jak sie sprawa ma z większością modelów.Widze że jesteś z Krk więc zobacz na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] auto ma wmiare dużo miejsca w środku,bardzo pojemny bagażnik (nawet w hatchbacku).Na dłuższe podróze potrzebne różne skrytki w aucie - na soczki,zabawki,kawę itd.Moim zdaniem opcja warta rozważenia.

swietne auto mu poleciles :???: :roll: Z deszczu pod rynne: ta octavia jest w kolorze niebieski akryl ktory jest uwielbiany wrecz przez przedstawicieli handlowych. Po 2gie jest serwisowany, ale wierz mi flory serwisuja auta nawet z 300tys. przebiegiem(ta prawdopodobnie taki ma skoro "uczciwy sprzedajacy" nawet nie blaznil sie podawaniem go do ogloszenia.
LUDZIE! to taksowkarz on autem zarabia! Kazda naprawa to dla niego strata $ dlatego e3letnia octavia po przedstawicielu to dla niego samobojstwo, tak samo jak okazje w stylu cordoby czy focusa(wierz mi barol dobrego auta rocznego w niemczech za tyle nie kupisz- nierealne).
Pomyslcie logicznie jakie sedany mozna kupic w Polsce nowe za 45 i szukajcie takich rocznych do 38tys.
Jak ktos tu poda zaraz BMW E38 czy stara S-klase nie loguje sie juz na to forum i poszerzajcie dalej grono niezadowolnych ze swojego auta kierowcow. Dziekuje :mrgreen:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

30 Cze 2010, 11:43

W tym focusie jest napisane u dolu ze przy wymianie na bmw cena 38tys...

Nie no, pewnie ze to bez sensu :). Passat, w124, aveo, dacia innych opcji nie widze.
TaxowkarzKRK
Nowicjusz

30 Cze 2010, 12:53

JerzyB333 napisał(a):
TFSI napisał(a):

swietne auto mu poleciles :???: :roll: Z deszczu pod rynne: ta octavia jest w kolorze niebieski akryl ktory jest uwielbiany wrecz przez przedstawicieli handlowych. Po 2gie jest serwisowany, ale wierz mi flory serwisuja auta nawet z 300tys. przebiegiem(ta prawdopodobnie taki ma skoro "uczciwy sprzedajacy" nawet nie blaznil sie podawaniem go do ogloszenia.
LUDZIE! to taksowkarz on autem zarabia! Kazda naprawa to dla niego strata $ dlatego e3letnia octavia po przedstawicielu to dla niego samobojstwo, tak samo jak okazje w stylu cordoby czy focusa(wierz mi barol dobrego auta rocznego w niemczech za tyle nie kupisz- nierealne).
a kierowcow. Dziekuje :mrgreen:

Przecie widać na zdjęciu jak byk przebieg ponad 242 k o co chodzi??Coś ci powiem po Krakowie jeździ naprawdę wiele taksówek na starej BMW serii 7 lub S klasie. bo zagraniczni lub ludzie mojego pokroju widząc stojącego Passata i BMW serii 7 zawsze wybiorą BMW. Tylko jest jedna sprawa, te auta są już wyjeżdżone to prawda , są drogie w eksploatacji i nie zawsze są do nich wszystkie części. Z mojej strony polecam Octavie I Tour , jak najmłodszą . Najlepiej wybrać się do salonu i popytać o samochody demonstracyjne lub testowe są zawsze trochę tańsze. Za ok. 40 k możesz mieć prawie nowa Octavię Tour tylko ,że silnik nie będzie zbyt duży i zwinny bo tylko 1,4 ale popytaj a jak nie to Talia. Znajomy 3 lata temu kupił sobie 6 miesięczna testowa Talie za 35k z silnikiem 1,5 dCI .
betra
Początkujący

30 Cze 2010, 13:39

Często jezdze taksówkami zwłaszcza w piątki/soboty z okolic rynku w krakowie, jak wchodze na postoj taksówek to wsiadam do auta w którym bede się czuł najbardziej komfortowo czyli te wszystkie ciasne Logany i Aveo odpadają z góry ( no chyba ze nic innego nie ma ). Pozatym wez pod uwage ze jesli przyjdzie Ci zabrac 4 osoby to zapewne nie zmieszczą się do tego loganika. Moim zdaniem lepiej poszukac jakiegos Passata B5, albo Bmw 5 e39, ewentualnie Merca E klase.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

30 Cze 2010, 14:41

No i to jedyna sensowna odp jak narazie.A co do Octavi to gdzie tam jest 242tkm bo albo jestem ślepy albo nie widze :roll:
Znalazłem jeszcze takie coś,wkońcu co Mercedes to Mercedes.
Barol
Awatar użytkownika

30 Cze 2010, 16:03

MajkPZM napisał(a):Często jezdze taksówkami zwłaszcza w piątki/soboty z okolic rynku w krakowie, jak wchodze na postoj taksówek to wsiadam do auta w którym bede się czuł najbardziej komfortowo.

Ja zamawiam telefonicznie. co przyjedzie tym jadę.

W cenie do 40 tyś. może jeszcze być nowa Kia Rio (sedan).
akan
Nowicjusz