Za cofnięcie licznika kara nawet do 5 lat więzienia

21 Lis 2017, 11:49

Cofanie liczników w samochodach towarzyszy nam od bardzo dawna, praktycznie od czasu kiedy sprowadzane samochody zaczęły lawinowo zalewać nasz kraj w latach 90 tych ubiegłego wieku.

To już kolejny projekt Ministerstwa Sprawiedliwości które chce ukrócić proceder cofania liczników w samochodach. Kara za wykonanie takiej czynności ma być sroga i oszustwo takie może delikwenta pozbawić wolności nawet na pięć lat!

W tej chwili nie wiadomo kiedy przepisy wejdą w życie ale za cofnięcie licznika miałby odpowiadać zlecający taką usługę jak i jej wykonawca. Dodatkowym rozwiązaniem ma być sprawdzanie przebiegu podczas kontroli drogowej i odnotowywanie go w centralnej ewidencji.

Obecnie przebieg podajemy na stacji diagnostycznej podczas przeglądu i jest on wpisywany do systemu w którym można sprawdzić przebieg badań technicznych które samochód przechodził w Polsce.

Obecnie najwyższą konsekwencją korekty licznika która wyjdzie na jaw może być odstąpienie od zawartej umowy sprzedaży pojazdu przez kupującego pojazd ;/ Realia są takie że trudno jest udowodnić taki zabieg.

Poczekamy i zobaczymy czy nowe przepisy coś zmienią czy też dalej proceder cofania liczników będzie miał się dobrze.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Lis 2017, 18:50

A ja mam takie pytanie czy trzeba gdzies zglaszac wymiane licznika ?
Adi64
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1917
Auto: audi

26 Lis 2017, 19:24

Zgłaszać może nie ale trzeba to szczegółowo udokumentować
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lis 2017, 05:58

Dopiero bedzie trzeba czy juz trzeba ? ja wymienialem gdzies w maju, mam tylko dowod zakupu z allegro , wymienialem sam ...
Adi64
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1917
Auto: audi

27 Lis 2017, 09:42

Adi64 napisał(a):A ja mam takie pytanie czy trzeba gdzies zglaszac wymiane licznika ?
Myślę że nie trzeba. Najważniejszy jest tu przebieg więc jak zmienisz licznik i ustawisz taki sam przebieg jak był przed wymianą to nic nie musisz więcej robić.

Kao napisał(a):Zgłaszać może nie ale trzeba to szczegółowo udokumentować
Jak na razie nie ma takiego wymogu z tego co się orientuję. Oczywiście warto mieć jakieś dokumenty jeżeli wymienialiśmy licznik żeby przedstawić potencjalnemu nabywcy naszego samochodu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Gru 2017, 16:36

Popieram i jeszcze zakaz prowadzenia pojazdami.
bamana
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 1983
Auto: Nie mam