Nowe zasady przeglądu samochodu na stacji kontroli pojazdów

16 Paź 2017, 00:58

Wszystkich kierowców którzy posiadają auto będą obowiązywały nowe przepisy dotyczące badań technicznych. Aktualnie za takie badanie właściciel pojazdu płaci po jego wykonaniu, a według nowych przepisów zapłacimy przed wjazdem na linię diagnostyczną.
Nowe zasady przeglądu samochodu na stacji kontroli pojazdówCo to oznacza dla kierowców? Będzie po prostu trudniej zdobyć przegląd z niesprawnym w 100% samochodem. Ci co mają sprawne auta pewnie nie zauważą różnicy, ale w samochodach w których zostaną wykryte usterki na koniec przeglądu Diagnosta podejmie decyzję czy nadaje się on do jazdy i usterki nie zagrażają bezpieczeństwu. Jeżeli tak się stanie otrzymamy pokwitowanie i mamy termin 14 dni na usunięcie wykrytych usterek które uniemożliwiły przebieg pozytywnego zakończenia przeglądu. Po ich naprawieniu udajemy się ponownie najlepiej do tej samej stacji kontroli pojazdów gdzie zapłacimy już tylko za ponowne sprawdzenie rzeczy które wymagały naprawy. Tu koszt może być od 13zł do 36zł w zależności od tego jaka to była usterka. Jeżeli udamy się do innej stacji będziemy musieli ponownie zapłacić za cały przegląd więc warto mieć to na uwadze.

Dzięki takiemu rozwiązaniu do Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP) na bieżąco będą przekazywane dane o negatywnych badaniach technicznych pojazdów. Dodatkowo do tego systemu mają również trafiać trafiać informacje o zabezpieczeniach na pojeździe, w tym jego zajęciu przez organ egzekucyjny czy o zabezpieczeniu majątkowym które są szczególnie istotne dla potencjalnych nabywców pojazdów używanych.

W nowych przepisach również Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) będzie musiał przekazywać informacje do Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP) o szkodach do jakich doszło w danym samochodzie podczas kolizji lub wypadku drogowego w przypadku pojazdów nieubezpieczonych.

POLECAMY Wyższe opłaty za badania techniczne od maja 2018 roku

Nowe przepisy na Stacjach Kontroli Pojazdów (SKP) wejdą w życie 13 listopada 2017 roku więc już za niecały miesiąc. Trzeba tu jeszcze wspomnieć że opłaty od 13 lat obowiązują takie same i jak na razie nic się nie zmienia w tek kwestii.
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13116
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

16 Paź 2017, 08:30

Tu jeszcze trzeba wspomnieć, że opłata za przegląd nie jest zwracana w przypadku kiedy samochód nie będzie w pełni sprawny i nie przejdzie pozytywnie badania technicznego.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Lis 2017, 16:26

A jak bedzie ze spalinami ? brak katalizatora itp ?
Adi64
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1917
Auto: audi

10 Lis 2017, 23:04

Ciekawe jak na to zareaguje RPO. Opłata za przegląd to nie podatek, tylko zapłata za usługę i powinna być poniesiona po wykonaniu usługi, a nie przed. Nikt nie zagwarantuje, że usługa będzie wykonana poprawnie, co się zdarza. Sam miałem taki przypadek na stacji diagnostycznej, że nie potrafiono mi zdiagnozować stuku przy maksymalnym obrocie kierownicą. Dopiero sam wlazłem do kanału i znalazłem niedokręconą śrubę mocującą maglownicę. Tak więc moje zdanie na taki przepis jest negatywne. W niczym to nie rozwiąże polepszenia stanu technicznego pojazdów, a tylko wprowadza następny idiotyzm prawny.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Lis 2017, 12:02

kmtaxi napisał(a): Opłata za przegląd to nie podatek, tylko zapłata za usługę i powinna być poniesiona po wykonaniu usługi, a nie przed.

Mylisz się, to nie jest opłata za usługę(usługę to masz np w ASO, czy innym warsztacie), tylko opłata za czynności kontrolne. To nie SKP ma dbać o Twoje auto, tylko Ty sam. Na przegląd masz się udać sprawnym autem.
Można to porównać do badań wstępnych. Lekarz medycyny pracy nie jest od leczenia, tylko od sprawdzenia, czy się nadajesz do pracy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

11 Lis 2017, 14:26

Możesz to porównywać do czego tylko chcesz, ale te czynności nie sprowadzają się tylko do kontroli, między innymi ustawianie świateł. Zgodnie z ordynacją podatkową jest to usługa. Dotychczas przed badaniem trzeba było przedłożyć dowód rejestracyjny, który był zwracany po opłaceniu za badanie, nawet jak by było negatywne i z tego powodu ta zmiana nic nie wniesie.
Inna sprawa to "fachowość" diagnosty, która jest słabo weryfikowana, bo na dobrą sprawę, przez kogo? W rodzinie prowadzą warsztat mechaniki pojazdowej i czasami przyjmowano uczniów do szkolenia. Uczniowie ci byli potem egzaminowani, dostając świstek. Mieliśmy do czynienia z uczniami po egzaminach z różnych warsztatów i czasami ręce opadały. Diagności nie są wyjątkiem, jedynie kontrolowane są ich znajomości aktualnych przepisów.
Co do badań okresowych z medycyny pracy, to w prywatnych przychodniach płaci się przed otrzymaniem orzeczenia, a nie przed wejściem do gabinetu.
kmtaxi
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
    Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...

11 Lis 2017, 14:46

Co do fachowości, czy też raczej rzetelności diagnostów to zgoda. Co do usługowości to jednak pozostanę przy swoim zdaniu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lis 2017, 14:57

Możemy się spierać o nazewnictwo, ale jak widzisz przepisy prawne się nie zazębiają, a czasami same sobie zaprzeczają. W/g ordynacji podatkowej jest to usługa. W wielu przepisach jest dwojakość interpretacji np. celna i podatkowa i w kierunku ujednolicenia tej interpretacji powinni skierować się rządzący, a nie w tworzeniu sztuki dla sztuki. Tak jak napisałem wyżej, dotychczas też jest pobierana opłata, bez względu na wynik przeglądu, ponieważ nie zwrócą dowodu rejestracyjnego przed opłaceniem za badanie. Dlatego oceniam to jako bubel prawny.
kmtaxi
Początkujący

12 Lis 2017, 12:19

Redakcja napisał(a):Nowe przepisy na Stacjach Kontroli Pojazdów (SKP) wejdą w życie 13 listopada 2017 roku
Czyli już od jutra. Ma ktoś z Was przegląd w najbliższym czasie? Przydała by się jakaś informacja jak to w rzeczywistości wygląda :)
Kacper
Forumowicz VIP

12 Lis 2017, 15:39

19 grudnia mam pierwszy przegląd, ale u mnie to formalność, nie dawno miałem przegląd serwisowy.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Gru 2017, 13:16

Teraz każdy musi porządnie przygotować swój samochód do przeglądu. Jeżeli jesteście z Radomia lub okolic to polecam wam zgłosić się do [reklama]. Tam przygotują wasz samochód do przeglądu okresowego.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik 19 Gru 2017, 17:41, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Reklama
darion
Nowicjusz

Auto: alfa romeo

13 Gru 2017, 13:48

darion napisał(a):Teraz każdy musi porządnie przygotować swój samochód do przeglądu. Jeżeli jesteście z Radomia lub okolic to polecam wam zgłosić się do [reklama] .
Kierowca się czy coś jest nie tak z jego własnym samochodem więc jak nic niepokojącego nie dzieje się to bez sensu jechać do takiego serwisu i ponosić dodatkowe koszty. Lepiej pojechać na przegląd i jeżeli wykryją nam jakąś usterkę to wtedy podjechać i usunąć konkretnie ten problem. Przy ponownym przeglądzie na tej samej stacji po usunięciu usterki zapłacimy tylko za tą usługę.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 19 Gru 2017, 17:40, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama w cytowanym zdaniu
Kacper
Forumowicz VIP