Za korzystnie z radia CB policjant może wlepić mandat.

16 Mar 2008, 09:40

No może i tak :) mnie raz złapali i nie przejąłem się tym (poza miastem). Ja CB bym sobie założył z wielką chęcią tyle, że nie jeżdżę dużo poza miastem...praktycznie każdy kierowca ciężarówki miałby mandat za korzystanie z CB. Bezsensu...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

16 Mar 2008, 10:04

Ja osobiście mam CB i moim zdaniem łatwiej poruszać się, np. z mieście unikasz czasem korków, dowiadujesz się o wypadkach itd.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Mar 2008, 10:13

Jak mieszkasz w dużym mieście to jasne. Moja mała Legnicka pipidówa do największych nie należy, więc nie ma sensu zakładać CB.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 22:04

Nie każdy jedzie na pałę, byle szybciej mimo, iż nie wie czy miśki stoją, czy nie.
Owszem są tacy, ale jak normalny kierowca usłyszy, że droga wolna, to dociśnie.

Ma to swoje dobre i złe strony.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 22:15

Prawdę mówiąc jak wszystko ma + i -. Dlatego jest tyle ludzi, każdy ma odmienne zdanie, by było o czym gadać na forum chociażby :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Mar 2008, 08:56

Ja od lat jeżdżę z CB i widzę tylko plusy dodatnie ;)

Nie używam radia do dowiadywania się gdzie stoją, bo staram się jeździć przepisowo. Jadąc przez "wioski" zwalniam, nawet jak za mną trąbią i migają (a jeśli są zbyt natarczywi w poganianiu mnie - mam 2x100W halogeny robocze do tyłu :mrgreen:).
Jednak CB to nie tylko informacje o miśkach, krokodylach, videomondeo, korkach, czy wypadkach... Wielokrotnie jeżdżąc po obcych mi miastach i szukając konkretnego adresu pomaga "ogólny" - wystarczy zapytać "jak dojechać do..." i zaraz ktoś Cię poprowadzi dużo skuteczniej, niż GPS. Siedzą sobie ludzie na stacjonarkach i prowadzą mobile przez miasto jak po sznurku. Znają miasto, znają ograniczenia tonażowe, wysokości wiaduktów, aktualne remonty i objazdy... I robią to całkowicie non-profit! I za to Im chwała i wielkie DZIĘKUJĘ
I to jest największa zaleta CB!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon - kompaktowy hatchback do miasta
    Najniższym spalaniem może poszczycić się Seat Leon z 1,6-litrowym silnikiem Diesla o mocy 115 KM i pięciobiegową, manualną skrzynią biegów. W mieście wynosi ono 4,6–4,7 l/100 km, w trasie 3,8–4,0 l/100 ...

19 Mar 2008, 13:51

Piter napisał(a):Ja osobiście mam CB i moim zdaniem łatwiej poruszać się, np. z mieście unikasz czasem korków, dowiadujesz się o wypadkach itd.
dokładnie, chociaż na w Wawie sa dość spore zakłocenia, szczególnie w Centrum. no ale i tak się przydało nie raz :lol:
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce

21 Mar 2008, 12:27

A oglądałem program tvn UWAGA na temat CB radia i jechali z policją która słuchała kierowców jak mówili sobie gdzie stoi policja itp a oni nic nie robili.Te mandaty to tylko pewnie żeby postraszyc bo nie daliby rady wyłapac wszystkich. :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

04 Sty 2009, 20:36

No tak pełno letni w prawdzie nie jestem i wiele też jeszcze nie wiem odnośnie przepisów drogowych itp. ale jak oglądam czasem TVN turbo, "Uwaga pirat" to zdołałem zauważyć ,że jednego dnia policja zatrzymywała busy przewożące pasażerów. I właśnie po zatrzymaniu jednego z kierowców on przy obecności funkcjonariusza policji ogłosił do innych kierowców przez CB Radio ,że na danym odcinku drogi patroluje teren nie oznakowany radiowóz policji... No to chyba powinno być karane bo przecież nie po to POLICJA wydaje pieniądze na nie oznakowane samochody mające na celu dbać o nasze bezpieczeństwo na drodze i zatrzymywać tzw. "piratów drogowych". Więc czasem nie ma co się moim zdaniem tak burzyć na temat niektórych nakazów (zakazów).

Pozdrawiam :)
owned@m0r
Nowicjusz

Miejscowość: Lubin

05 Sty 2009, 17:10

Niedawno spora grupa kierowców zaczęła się skarżyć na to, że policja wlepia im mandat za korzystanie z CB.Mundurowi powoływali się na 45 ust. 2 pkt1 ust. z 20 czerwca 1997r.mówiące o zakazie korzystania z telefonu komórkowego wymagającego trzymania go w ręku. Po wielu skargach prawnicy stwierdzili że CB radia nie można podłączyć do definicji telefonu .Tak więc CB LEGALNE :!: :!: :Dźródło Motor
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

05 Sty 2009, 23:57

No i tak powinno być :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

19 Lip 2009, 09:47

Jeszcze troszkę to zabronią nam słuchania radia w samochodzie, bo przecież ono też może rozpraszać naszą uwagę.
Używam CB i polecam każdemu.
Pozdrawiam użytkowników CB :lol:
ina
Nowicjusz

20 Lip 2009, 12:01

Tiguan napisał(a):Zgodnie z definicją słownik ową, telefon to „urządzenie techniczne umożliwiające dwustronną rozmowę na odległość”. Gdyby trzymać się tej definicji, CB-radio można nazwać telefonem i za korzystanie z niego wlepiać mandaty.

wiem że odświeżany temat, a Policja nadal wstawia takie mandata, ale nigdy nie przyjmujmy mandatów za takie coś! Policja sobie coś wymyśliła i łapie ludzi którzy nie popełniają takich wykroczeń. CB nie jest, nie będzie i nigdy nie był telefonem.
Aha no zatrzymają nas i chcą nam wlepić mandat za CB powołując się na przepisy o telefonach komórkowych, jeżeli nie chcemy przyjąć, to mówią- ale czemu? W sądzie i tak pan przegra, będą dodatkowe koszty, a i tak pan przegra- Nie przyjmujemy i co się okazuje? Że oni się wycofają ze swoich ustaleń, że nie przyjdą na rozprawę, albo udzielą tylko pouczenia, jak zobaczą że nie złapali kolejnego frajera..
Tak zresztą jest ze wszystkimi "naciąganymi" wykroczeniami.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń