Zakup samochodu

19 Lip 2009, 14:52

Witam,

Mam nadzieje, ze umiescilem temat w odpowednim dziale. Jesli nie, to prosze o przeniesienie a nie usuwanie :)
Interesuje mnie jedna rzecz. Otoz jesli chcialbym zakupic samochod w komisie, to czy bedzie on posiadal ubezpieczenie OC? Chodzi mi to, czy po zakupie bede mogl nim wyjechac, czy tez bede musial najpierw ubezpieczyc? Z tego co wiem, to na wykonanie rejestracji bede mial 30 dni, a dwa tygodnie na zaplacenie 2% podatku.

Z gory dzieki za odpowiedz!
trt2009
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Lip 2009, 15:27

Jak kupujesz samochód obojętnie gdzie to musisz przed wyjazdem nim go ubezpieczyć, później i tak byś musiał to zrobić więc.. szukasz jakiegoś ubezpieczyciela na miejscu i podpisujesz umowę od danej godziny, danego dnia. Ubezpiecza się od razu na rok, nie można już wykupywać ubezpieczeń dniowych, tygodniowych, miesięcznych itp. Reszta papierów już na spokojnie na miejscu u Ciebie lokalnie. Nie wiem skąd będziesz i ile nim jechał, ale nawet przy trasie 5km pamiętaj że to bardzo ważne - byle stłuczka czy odpukać - wypadek i jesteś zrobiony na cacy :/.. ubezpieczenie mieć musisz!
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

19 Lip 2009, 16:04

W celu oszczednosci chce miec wspolwlasciciela, ktory ma juz jakies znizki. Czy taka osoba musialaby pojawic sie osobiscie, czy wystarcza tylko dane i ew. upowaznienie?
trt2009
Nowicjusz

19 Lip 2009, 21:46

Musisz znać po pierwsze jego zniżki, najlepiej jakiś kwitek czy xero z jego ubezpieczenia żeby pisało czarno na białym - ja po prostu powiedziałem ilość zniżek współwłaściciela i nic więcej nie było potrzebne. W razie jakichś nieścisłości np. podasz -60% a właściwie będzie -50% to resztę dopłacisz jak przyjdzie informacja - nie jako karę tylko jako dopłatę po prostu.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

20 Lip 2009, 08:34

Osoby handlujące samochodami mogą wykupić ubezpieczenie 30-dniowe, więc powinieneś się z handlarzem dogadać żeby Ci takie wykupił i dał, kosztów dokładnych nie znam - wygooglaj
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

20 Lip 2009, 08:45

qki007 - nie wprowadzaj w błąd! Jak się kupuje samochód w komisie,na giełdzie itd(używany,bo jak nowy to całkiem inna sprawa),to musi on mieć ubezpieczenie OC.Trzeba tylko sprawdzić,do kiedy,bo może się okazać,że jest ono ważne tylko 1 dzień(czyli się już kończy).Ale OC musi być i sprzedawca musi kwitek z tego OC przekazać kupującemu.Na tym OC spokojnie wyjeżdżasz z komisu i jedziesz gdzie ci się tylko podoba.Ale musisz pamiętać,że w ciągu 30 dni musisz ten samochodód przerejestrować na siebie i wybrać,czy pozostajesz u tego ubezpieczyciela do końca umowy OC czy rezygnujesz i zawierasz umowę u innego ubezpieczyciela.Wg prawa nie ma żadnej kary za to,jak samochodu w ciągu 30 dni nie przerejestrujesz.Problem będzie natomiast z ubezpieczeniem - jeżeli do 30 dni nie wybierzesz co z tym ubezpieczeniem zrobisz,to umowa od poprzedniego właściciela automatycznie przechodzi na ciebie i po tych 30 dniach nie możesz już zrezygnować.Prędzej czy później będziesz musiał spisać aneks do tej umowy.A jak skończy ci się ubezpieczenie,a ty do tego czasu nie przerejestrujesz samochodu i nie spiszesz aneksu bądz w ciągu tych 30 dni nie zrezygnujesz z OC poprzednika,to będziesz miał kłopot,ponieważ następna polisa ubezpieczenia nie przyjdzie do ciebie tylko do poprzednika.On pokaże w ubezpieczalni umowę sprzedaży samochodu(aczkolwiek i tak po sprzedaży musi ten fakt zgłosić) i ubezpieczalnia zacznie cię szukać.Nie wiem,czy nie nałoży odsetek.Tak więc lepiej samochód przerejestrować i ubezpieczyc w ciągu tych 30 dni od daty zakupu.Przerejestrowująćsamochód w WK będziesz musiał pokazać dowód ubezpieczenia OC.Dlatego od sprzedającego musisz ten dowód opłacenia składki OC pokazać.
Co do zniżek - jeżeli np. ojciec czy matka ma większe zniżki i chcesz z nich skorzystać,to osoba,któa ma te zniżki musi być współwłaścicielem lub właścicielem tego samochodu.Jeżeli ma to być współwłaściciel,to musi on być wpisany w umowie kupna samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe 4x4 Lexusa - RX, NX, UX
    Japoński producent samochodów klasy premium, który wraz z wprowadzeniem w 1989 roku flagowego Lexusa LS podbił segment aut reprezentacyjnych limuzyn, w niespełna dekadę później de facto stworzył kategorię ...
    Cusco tuninguje nową Toyotę Suprę
    To było pewne. Na rynku tuningowym pojawia się coraz więcej części do nowej Toyoty GR Supry. Tym razem coupé Toyoty na warsztat wzięło japońskie Cusco. Firma nie postawiła jednak na poszerzone nadkola czy wielkie skrzydło, ...

20 Lip 2009, 10:23

Super, dzieki za dokladna odpowiedz. Wlasnie o to mi chodzilo :-)

Jeżeli ma to być współwłaściciel,to musi on być wpisany w umowie kupna samochodu.

A jesli w tej umowie nie bedzie wpisany wspolwlasciciel, to czy pozniej mozna to jakos "poprawic" np. dodatkowa umowa juz miedzy mna w potencjalnym wspolwlascicielem?
trt2009
Nowicjusz

20 Lip 2009, 20:07

poprawianie jest możliwe, pod warunkiem, że druga strona umowy - sprzedawca zrobi to samo i wszyscy zrobią parafki przy poprawkach.

W przypadku gdy kupujesz z komisu to napewno dostaniesz fakturę. Jeśli faktura to poprawki nie wchodzą w grę - będzie potrzebna fakutra korekta wystawiona przez sprzedawcę.

Kupując na umowę możesz:
1. pobrać umowę gdzie jest dwóch kupujących
[link wygasł]

2. jeżeli drugi właściciel nie może być z Tobą przy kupnie to może Cię upoważnić, tu masz upoważnienie
[link wygasł]

Pamiętaj o tym, że jeśli kupujesz na umowę to musisz wypełnić druk PCC-3,
tu możesz wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz