Zakup samochodu

19 Lip 2009, 15:52

Witam,

Mam nadzieje, ze umiescilem temat w odpowednim dziale. Jesli nie, to prosze o przeniesienie a nie usuwanie :)
Interesuje mnie jedna rzecz. Otoz jesli chcialbym zakupic samochod w komisie, to czy bedzie on posiadal ubezpieczenie OC? Chodzi mi to, czy po zakupie bede mogl nim wyjechac, czy tez bede musial najpierw ubezpieczyc? Z tego co wiem, to na wykonanie rejestracji bede mial 30 dni, a dwa tygodnie na zaplacenie 2% podatku.

Z gory dzieki za odpowiedz!
trt2009
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Lip 2009, 16:27

Jak kupujesz samochód obojętnie gdzie to musisz przed wyjazdem nim go ubezpieczyć, później i tak byś musiał to zrobić więc.. szukasz jakiegoś ubezpieczyciela na miejscu i podpisujesz umowę od danej godziny, danego dnia. Ubezpiecza się od razu na rok, nie można już wykupywać ubezpieczeń dniowych, tygodniowych, miesięcznych itp. Reszta papierów już na spokojnie na miejscu u Ciebie lokalnie. Nie wiem skąd będziesz i ile nim jechał, ale nawet przy trasie 5km pamiętaj że to bardzo ważne - byle stłuczka czy odpukać - wypadek i jesteś zrobiony na cacy :/.. ubezpieczenie mieć musisz!
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

19 Lip 2009, 17:04

W celu oszczednosci chce miec wspolwlasciciela, ktory ma juz jakies znizki. Czy taka osoba musialaby pojawic sie osobiscie, czy wystarcza tylko dane i ew. upowaznienie?
trt2009
Nowicjusz

19 Lip 2009, 22:46

Musisz znać po pierwsze jego zniżki, najlepiej jakiś kwitek czy xero z jego ubezpieczenia żeby pisało czarno na białym - ja po prostu powiedziałem ilość zniżek współwłaściciela i nic więcej nie było potrzebne. W razie jakichś nieścisłości np. podasz -60% a właściwie będzie -50% to resztę dopłacisz jak przyjdzie informacja - nie jako karę tylko jako dopłatę po prostu.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

20 Lip 2009, 09:34

Osoby handlujące samochodami mogą wykupić ubezpieczenie 30-dniowe, więc powinieneś się z handlarzem dogadać żeby Ci takie wykupił i dał, kosztów dokładnych nie znam - wygooglaj
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

20 Lip 2009, 09:45

qki007 - nie wprowadzaj w błąd! Jak się kupuje samochód w komisie,na giełdzie itd(używany,bo jak nowy to całkiem inna sprawa),to musi on mieć ubezpieczenie OC.Trzeba tylko sprawdzić,do kiedy,bo może się okazać,że jest ono ważne tylko 1 dzień(czyli się już kończy).Ale OC musi być i sprzedawca musi kwitek z tego OC przekazać kupującemu.Na tym OC spokojnie wyjeżdżasz z komisu i jedziesz gdzie ci się tylko podoba.Ale musisz pamiętać,że w ciągu 30 dni musisz ten samochodód przerejestrować na siebie i wybrać,czy pozostajesz u tego ubezpieczyciela do końca umowy OC czy rezygnujesz i zawierasz umowę u innego ubezpieczyciela.Wg prawa nie ma żadnej kary za to,jak samochodu w ciągu 30 dni nie przerejestrujesz.Problem będzie natomiast z ubezpieczeniem - jeżeli do 30 dni nie wybierzesz co z tym ubezpieczeniem zrobisz,to umowa od poprzedniego właściciela automatycznie przechodzi na ciebie i po tych 30 dniach nie możesz już zrezygnować.Prędzej czy później będziesz musiał spisać aneks do tej umowy.A jak skończy ci się ubezpieczenie,a ty do tego czasu nie przerejestrujesz samochodu i nie spiszesz aneksu bądz w ciągu tych 30 dni nie zrezygnujesz z OC poprzednika,to będziesz miał kłopot,ponieważ następna polisa ubezpieczenia nie przyjdzie do ciebie tylko do poprzednika.On pokaże w ubezpieczalni umowę sprzedaży samochodu(aczkolwiek i tak po sprzedaży musi ten fakt zgłosić) i ubezpieczalnia zacznie cię szukać.Nie wiem,czy nie nałoży odsetek.Tak więc lepiej samochód przerejestrować i ubezpieczyc w ciągu tych 30 dni od daty zakupu.Przerejestrowująćsamochód w WK będziesz musiał pokazać dowód ubezpieczenia OC.Dlatego od sprzedającego musisz ten dowód opłacenia składki OC pokazać.
Co do zniżek - jeżeli np. ojciec czy matka ma większe zniżki i chcesz z nich skorzystać,to osoba,któa ma te zniżki musi być współwłaścicielem lub właścicielem tego samochodu.Jeżeli ma to być współwłaściciel,to musi on być wpisany w umowie kupna samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lip 2009, 11:23

Super, dzieki za dokladna odpowiedz. Wlasnie o to mi chodzilo :-)

Jeżeli ma to być współwłaściciel,to musi on być wpisany w umowie kupna samochodu.

A jesli w tej umowie nie bedzie wpisany wspolwlasciciel, to czy pozniej mozna to jakos "poprawic" np. dodatkowa umowa juz miedzy mna w potencjalnym wspolwlascicielem?
trt2009
Nowicjusz

20 Lip 2009, 21:07

poprawianie jest możliwe, pod warunkiem, że druga strona umowy - sprzedawca zrobi to samo i wszyscy zrobią parafki przy poprawkach.

W przypadku gdy kupujesz z komisu to napewno dostaniesz fakturę. Jeśli faktura to poprawki nie wchodzą w grę - będzie potrzebna fakutra korekta wystawiona przez sprzedawcę.

Kupując na umowę możesz:
1. pobrać umowę gdzie jest dwóch kupujących
[link wygasł]

2. jeżeli drugi właściciel nie może być z Tobą przy kupnie to może Cię upoważnić, tu masz upoważnienie
[link wygasł]

Pamiętaj o tym, że jeśli kupujesz na umowę to musisz wypełnić druk PCC-3,
tu możesz wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz